Logo image
Logo image

10 merkkiä hormonien epätasapainosta naisilla

3 minuuttia
Osa seuraavista oireista voi liittyä myös muihin terveysvaivoihin, joten muista tarkistaa asia lääkärissä. Älä lähde diagnosoimaan itse itseäsi, vaan kerro ammattilaiselle vaivoistasi.
10 merkkiä hormonien epätasapainosta naisilla
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Hormonaalinen toiminta on suuressa roolissa sekä fyysisen että psyykkisen terveyden kannalta. Suurin osa meistä ei kiinnitä paljoakaan huomiota hormonitoimintaan, mutta hormonit ovat vastuussa monista fysiologisista ja psyykkisistä prosesseista läpi elämän. Hormoneilla on oma osansa mm. aineenvaihdunnan, kasvutahdin, hedelmällisyyden ja seksuaalisen halukkuuden toiminnassa. Häiriö edellä mainituissa asioissa kielii hormonien epätasapainosta.

Hormonit ovat vastuussa mielialasta ja painosta, joten niiden vaikutus elimistössä on kaikenkattava. Tästä syystä hormonien epätasapainosta voikin seurata monia vaikeita terveyshaittoja ja vaivoja, jotka heikentävät elämänlaatua huomattavasti.

Monet sekoittavat hormonaalisen epätasapainon oireet muihin yleisiin terveysvaivoihin, joilla ei ole mitään tekemistä hormonien kanssa. On hyvä olla tietoinen hormonien epätasapainon pääoireista, sillä näin tunnistat sen ajoissa ja saat hoidettua sen oikeaoppisesti.

Alta löydät 10 yleisintä merkkiä ja oiretta hormonien epätasapainosta kehossa.

1. Sitkeä akne voi johtua hormonien epätasapainosta

Some figure

 

Osa naisista kärsii ihon rasvoittumisesta, finneistä ja mustapäistä juuri ennen kuukautisia, ja tämä johtuu normaaleista kuukautiskierron aiheuttamista hormonaalisista muutoksista.

Jos kyseessä on akne, joka on muuttunut krooniseksi ja joka aktivoituu myös muissa kuukautiskierron vaiheissa, saatat kärsiä androgeenin epätasapainosta. Androgeeneihin kuuluvat mieshormonit, kuten testosteroni.

Androgeenit stimuloivat talin tuotantoa, jolloin se kertyy helpommin ihohuokosiin aiheuttaen mustapäitä ja tulehtuneita finnejä.

Suositeltua lukemista: Akne ja mustapäät: vihreä tee voi auttaa

2. Univaikeudet

Keltarauhashormonin alhainen määrä juuri ennen kuukautisia voi aiheuttaa joillekin naisille univaikeuksia. Uni ei tahdo tulla ja yö kuluu levottomana sängyssä pyörien.

Unettomuutta voi ilmetä myös synnytyksen jälkeen, mutta usein oiretta erehdytään pitämään osana tuoretta äitiyttä.

Keltarauhashormoni toimii rauhoittavana aineena kehossa ja jos sen määrä alenee, voi olotila muuttua ahdistuneeksi ja stressaantuneeksi.

3. Jatkuva nälkä

Some figure

Kova nälkä, mieliteot ja jatkuva napostelu voivat vaikeuttaa laihtumista ja painon kontrollointia. Krooninen nälkä voi aiheutua hormonien epätasapainosta.

Unettomuus voi alentaa greliinin määrää elimistössä, joka stimuloi näläntunnetta. Olet varmasti huomannut miten huonosti nukutun yön jälkeen olo on nälkäinen vähän väliä.

Leptiinin määrä vähenee myös unettomuuden johdosta, jolloin näläntunteen kontrollointi vaikeutuu.

4. Mielialan heittely ja masennus

Naiset kokevat usein mielialan muutoksia juuri ennen kuukautisia, raskauden aikana tai menopaussin aikana. Hormonaaliset muutokset elimistössä lisäävät stressiä, masennusta ja muita negatiivisia tunteita, jotka muuten pysyvät kontrollissa.

5. Migreeni ja päänsärky

Some figure

Tietyissä kuukautiskierron vaiheissa hormonien määrän muutokset voivat aiheuttaa kivuliaita päänsärkykohtauksia ja migreeniä. Kumpikin näistä voi olla vaikea selättää, mutta jos oireita ilmenee ensi kertaa on syytä keskustella niistä lääkärin kanssa.

6. Emättimen kuivuus

Emättimen kuivuus on ärsyttävä oire, joka syntyy yleensä alentuneesta keltarauhashormonista. Kuivuutta ilmenee etenkin menopaussin aikana.

Kuivuus lisää riskiä limakalvojen ärsytykseen ja infektioihin, ja se heikentää myös naisen libidoa.

7. Ruuansulatusvaivat

Some figure

Stressihormonina tunnettu kortisoli aiheuttaa monia voimakkaita reaktioita kehossa. Se voi lisätä lihasten kireyttä ja aiheuttaa täten päänsärkyä, ja se johtaa usein myös mielialan heittelyyn.

Tämän lisäksi kortisoli vaikuttaa vatsan toimintaan ja voi aiheuttaa monia ruuansulatusvaivoja, kuten kipua, ummetusta ja tulehdusta.

8. Krooninen väsymys

Väsymys ja uupumus voi johtua monista eri seikoista: ehkä olet tehnyt paljon ylitöitä, huolehdit perheenjäsenten hyvinvoinnista tai olet harrastanut paljon fyysisesti rasittavia toimintoja.

Krooninen väsymys voi näiden seikkojen lisäksi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jolloin rauhanen ei eritä riittävästi kilpirauhashormonia ja erilaisia oireita ilmenee. Usein rauhasen vajaatoiminta johtaa mm. painonnousuun, sillä puuttuvat kilpirauhashormonit hidastavat aineenvaihduntaa.

Suositeltua lukemista: 9 ruokaa väsymykseen ja päänsärkyyn

9. Muutokset rinnoissa

Some figure

Korkea estrogeenin määrä elimistössä lisää herkkyyttä rinnoissa: rinnat voivat olla kipeät ja turvonneet. Joissain tapauksissa tämä johtaa kasvainten, fibroidien ja kystien muodostumiseen.

On tärkeää, että tutkit rintasi säännöllisesti möykkyjen varalta. Jos löydät rinnastasi epänormaalilta tuntuvan kohdan, käänny lääkärin puoleen.

10. Libidon katoaminen

Hormonien epätasapaino johtaa usein seksuaalisen halukkuuden heikkenemiseen naisilla. Yleisimmin tämä tapahtuu vaihdevuosien aikana, kun estrogeenin määrä laskee.

Jos epäilet kärsiväsi hormonien epätasapainosta, varaa aika lääkäriin ja kuvaile oireitasi – lääkäri voi määrätä sinut jatkotutkimuksiin tai diagnosoida sinut oireiden perusteella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.