Onko terveellinen menopaussi mahdollinen?

joulukuu 20, 2016
Meidän tulisi ajatella, että terveellinen menopaussi on se vaihe naisen elämässä jolloin hän sopeutuu ja nauttii elämästä täysin, sen sijaan että se olisi synkkä vaihe. 

Kun naiset lähestyvät noin 50 vuoden ikää, he alkavat kokea tiettyjä merkkejä kuuluisasta ja jopa pelätystä menopaussista. Tämä on vaihe naisen elämässä, jolloin hän kokee suuria fyysisiä sekä henkisiä muutoksia.

Tässä artikkelissa annamme sinulle joitakin neuvoja kuinka kokea vaihdevuodet mukavalla ja terveellisellä tavalla.

Huolimatta siitä mitä muut sanovat, terveellinen menopaussi on mahdollinen!

Kuinka voin saada terveellisen menopaussin?

Kukaan ei voi kieltää, että vaihdevuosien alkaminen on suuri tapahtuma naisen elämässä, vaikka me aina tiedämmekin että tuo päivä tulee saapumaan.

Vaikka menopaussi on väistämätön, sen ei tarvitse olla raskas kokemus.

Itse asiassa on olemassa useita asioita joita voit tehdä kokeaksesi miellyttävämmän ja terveellisemmän menopaussin. Seuraa alla olevia askelia: 

Liiku

Ehket ollut urheilullinen kun olit nuorempi, mutta kun vaihdevuodet alkavat, on paras yrittää liikkua ainakin kahdesti viikossa. Liikunta pitää nivelesi, lihaksesi ja sydämesi terveenä.

Älä kuitenkaan unohda, että liikuntasuoritustesi tulisi olla sopivia kyvyillesi ja tarpeillesi.

Muutamia liikunnan hyötyjä ovat:

  • Kasvanut notkeus
  • Parantunut verenkierto
  • Parantunut hengityskapasiteetti

Lisäksi voit valita rauhallista aktiviteettia osana liikuntaohjelmaasi, kuten pilatesta tai joogaa.

Tai vaihtoehtoisesti voisit mennä yksinkertaisesti kävelylle puistoon. Kaikki nämä liikuntamuodot vaikuttavat terveelliseen menopaussiin. 

Syö hedelmiä ja kasviksia

aamiainen

Sinun tulisi syödä 5 hedelmää tai kasvista päivittäin, mikä on suositeltu päivittäinen määrä. Tämä on tärkeää, sillä hedelmät ja kasvikset sisältävät mineraaleja, vitamiineja ja kuituja, jotka ovat hyväksi terveydellesi.

Lisäksi hedelmät ja kasvikset auttavat kasvattamaan aineenvaihduntaasi, sisältävät vähän kaloreita ja tyydyttävät ruokahaluasi. 

Tämän lisäksi ne alentavat kolesterolia, auttavat sinua pudottamaan painoa ja saavat sinut pysymään erossa pikaruoasta.

On tärkeää, että yrität syödä kauden tuoreita hedelmiä ja kasviksia saadaksesi eniten irti niiden ravinteista.

Ylläpidä tervettä painoa

Painon kontrollointi on tarpeellista missä tahansa elämänvaiheessa, mutta ennen kaikkea menopaussin aikana kun hormonisi näyttävät olevan sinua vastaan.

Ylipainon välttäminen vähentää riskiä kärsiä nivel-, sydän- ja verisuonisairauksista, sekä umpieritteiden sairauksista.

Älä epäröi käydä lääkärilläsi tai ravitsemusterapeutilla, jotta hän voi ehdottaa parasta ruokavaliota juuri sinun tarpeisiisi.

Käy oikeissa tutkimuksissa

laakari

Tiesitkö, että pääasiallinen syy vaihdevuosien aikaisille kuolemille on sydän- ja verisuonisairaudet? Tai että rinta- ja kohtusyövän riski kasvaa kun et enää saa kuukautisia?

On elintärkeää, että käyt gynekologisissa tutkimuksissa sekä muissa tutkimuksissa, jotta voit poislukea kaikki epänormaaliudet.

Tämä tarkoittaa, että sydänlääkärillä ja gynekologilla vierailu on tärkeää, etenkin jos näihin kategorioihin kuuluvat sairaudet esiintyvät suvussasi. Kaikki nämä askeleet ovat tärkeitä varmistaaksesi, että voit käydä läpi tämän elämänvaiheen parhaalla mahdollisella tavalla.

Verikoe, mammografia tai sydänkäyrä voi pelastaa henkesi.

Luovu huonoista tavoista

Poltatko? Juotko liikaa kahvia? Rakastatko roskaruokaa? Ehdotamme että tästä eteenpäin yrität muuttaa näitä tapoja, sillä ne ovat huonoja tapoja kaiken ikäisille ihmisille.

Menopaussin aikana nämä tavat tekevät tietyt tilanteet jopa pahemmiksi.

Esimerkiksi savukkeet, kofeiini ja alkoholi imevät kalsiumia, jota luusi tarvitsevat ollakseen vahvoja ja terveitä. Tämän takia olisi hyvä, jos yrittäisit päästä eroon näistä tavoista, tai ainakin vähentää yllä mainittuja asioita.

Lisäksi, pikaruoka on yhdistetty korkeaan kolesteroliin ja suurempaan sydänkohtauksen riskiin.

Syö tasapuolisesti

Menopaussi ja ruokavalio

Esimerkkejä ruoista joita sinun tulisi lisätä ruokavalioosi parantaaksesi luidesi terveyttä ovat:

  • Kananmuna (D-vitamiini- ja kalsiumpitoista kiinnitysainetta luille)
  • Vähärasvaiset maitotuotteet
  • Mantelit
  • Pinaatti

On myös hyödyllistä syödä rasvaista kalaa, kuten tonnikalaa, lohta ja sardiineja, sekä muun tyyppisiä kaloja, kahdesti viikossa. Ne ovat Omega-3 -rasvahappopitoisia, jotka ovat elintärkeitä terveydellesi. Tämän tyyppiset kalat sisältävät myös proteiineja.

Älä myös unohda nauttia oliiviöljyä, pähkinöitä ja palkokasveja. 

Nuku hyvin

Päivittäinen unentarve vaihtelee iän myötä. Esimerkiksi keskimääräinen aikuisen tarvitsema unimäärä on 8 tuntia. Liian vähä nukkuminen vahingoittaa vastustuskykyä sekä hermostoa, koordinaatiota, keskittymistä ja mielialaa.

Mikäli sinulla on ongelmia nukahtamisessa, kokeile seuraavia asioita:

  • Aseta tietty aika sänkyyn menolle, sekä toinen heräämiselle – viikonloppu mukaanlukien.
  • Järjestele huonettasi ja siirrä sänkyäsi vuodenajan mukaan.
  • Älä katso TV:tä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Ole positiivinen

iloinen

Monet uskovat, että menopaussi on vihollinen tai painajainen sen läpikäyville naisille, sillä he kokevat niin monia muutoksia kehossaan ja koska tästä elämänvaiheesta sanotaan niin monia asioita.

On varmasti joitakin tärkeitä asioita joita sinun tulee ottaa huomioon tässä elämänvaiheessa, kuten esimerkiksi sen hyväksyminen, että kehosi käy läpi muutoksia. 

On kuitenkin tärkeää pysyä hyvällä tuulella ja positiivisena vaihdevuosien aikana.

Aloitteiden ottaminen ja kiitollinen asenne on paras ”ase”. Vaikka kuukautisesi loppuivat, se ei tarkoita että elämäsi on ohi. Sinun tulisi ottaa näistä kypsyyden vuosista kaikki irti!

Sinulla tulee olemaan aikaa ja mahdollisuuksia valita mistä pidät ja jättää taakse se, mikä saa sinut tuntemaan olosi huonoksi.

Ympäröi itsesi ihmisillä joita rakastat ja jotka ymmärtävät sinua, hemmottele itseäsi ja aseta itsesi etusijalle ja ennen kaikkea nauti olostasi!

Menopaussi on myös mahtavaa aikaa saada tyydyttävä ja terve seksielämä partnerisi kanssa, ilman että tunnet oloasi itsetietoiseksi harmaista hiuksistasi tai rypyistäsi.

UUTISIA VERKOSSA