7 tekijää, jotka voivat aikaistaa vaihdevuosia

1 tammikuun, 2020
Vaikka nuorten ei yleensä vielä tarvitse kantaa huolta vaihdevuosista, joskus ne voivat ilmaantua myös ennenaikaisesti. Tämän riskin alentamiseksi kannattaa noudattaa terveitä elämäntapoja ja käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa.

Vaihdevuodet merkitsevät sitä, että naisen kuukautiset lakkaavat eikä hän kykene enää tulemaan raskaaksi. Tähän liittyy hormonaalisia muutoksia 45-55 vuoden ikäisillä naisilla. Monet tekijät voivat kuitenkin vaikuttaa haitallisesti naisten lisääntymiselimiin ja näin aikaistaa vaihdevuosia.

Vaihdevuosista kertovia merkkejä voi alkaa ilmaantua jo ennen 40. ikävuotta. Se näkyy kuukautisten epäsäännöllisyytenä, kunnes ne lakkaavat kokonaan.

Näistä muutoksista johtuen vaihdevuodet lisäävät tiettyjen kroonisten sairauksien, psyykkisten häiriöiden ja muiden elämänlaatuun vaikuttavien oireiden riskiä.

Vaikka varhaiset vaihdevuodet voivat johtua geneettisestä sairaudesta, monissa tapauksissa ne ovat seurausta eräistä hormoneihin vaikuttavista tekijöistä.

Lue niistä lisää tästä artikkelista.

1. Tupakointi voi aikaistaa vaihdevuosia

Tupakointi voi aikaistaa vaihdevuosia

Tupakoivilla tai tupakansavulle altistuvilla naisilla on kohonnut riski varhaisiin vaihdevuosiin verrattuna savuttomiin naisiin.

Tupakassa on kemikaaleja, jotka heikentävät munasarjoja ja alkioita sekä lisäävät kromosomipoikkeavuuksien riskiä.

Nämä muuttavat estrogeenin ja keltarauhashormonin toimintaa, mikä vaikuttaa vaihdevuosien aikaistumiseen.

Haluatko tietää lisää? Vaihdevuosien alku: näin helpotat siirtymää

2. Kilpirauhassairaudet

Kilpirauhasella on omat tehtävänsä monissa kehon elintärkeissä toiminnoissa. Tämä rauhanen on erittäin tärkeä hormonien tuottamisen ja niiden käytön kannalta.

Kun tässä rauhasessa ilmenee jokin ongelma, se lisää vaihdevuosien aikaistumisen ja lisääntymiselinten terveysongelmien riskiä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa varhaisten vaihdevuosien oireita, kuten kuukautisten puuttumista, mielialanvaihteluja ja kuumia aaltoja.

3. Leikkaukset voivat aikaistaa vaihdevuosia

Erilaiset leikkaukset voivat aikaistaa vaihdevuosia

Naiset, jotka käyvät läpi tietynlaisia leikkauksia, ovat alttiimpia varhaisille vaihdevuosille.

Munasarjan tai kohdun poisto alentaa estrogeenin ja keltarauhashormonin määrää, mikä nopeuttaa hedelmällisen elämänvaiheen päättymistä.

Molempien munasarjojen poisto käynnistää vaihdevuodet välittömästi. Varhaiset vaihdevuodet voivat olla myös kohdunkaulan syövän leikkauksen tai lantion alueen leikkauksen sivuvaikutus.

4. Sädehoito ja kemoterapia

Kemoterapia voi joskus käynnistää vaihdevuodet aikaisin

Nämä kaksi syöpähoitoa voivat aikaistaa vaihdevuosia. Ne estävät haitallisten solujen kasvua, mutta tuhoavat samalla myös terveitä soluja, mikä voi joissakin tapauksissa vahingoittaa munasarjoja.

5. Jalostettujen lihojen syönti

Jalostetut lihat vaikuttavat hormonitoimintaan

Prosessoidun lihan syönnin moniin sivuvaikutuksiin voi kuulua myös varhaiset vaihdevuodet.

Tällainen liha voi näyttää ja maistua herkulliselle, mutta siinä on paljon kemikaaleja nimeltä nitraatit ja nitriitit, jotka voivat aiheuttaa hormonaalisia ongelmia.

On myös havaittu, että prosessoidun lihan syöminen vaikuttaa aineenvaihdunnan terveyteen, mikä puolestaan vaikuttaa vaihdevuosien aikaistumiseen.

Käy lukemassa myös: Karsinogeeniset ruoat ja niiden myytit

6. Autoimmuunisairaudet voivat aikaistaa vaihdevuosia

Autoimmuunisairaudet voivat aikaistaa vaihdevuosia

Autoimmuunisairauksille on ominaista vasta-aineiden epänormaali tuotanto ja käyttö elimistössä. Tämä saa kehon hyökkäämään terveitä kudoksia vastaan.

Autoimmuunisairaudet vaikuttavat haitallisesti myös munasarjojen terveyteen ja estrogeenireseptoreihin. Tämä aiheuttaa monia ongelmia lisääntymisterveydessä ja usein aikaistaa vaihdevuosia.

Tässä joitakin autoimmuunisairauksia:

7. Kauneudenhoito- ja hygieniatuotteiden käyttö

Hajusteiden sisältämät kemikaalit voivat vaikuttaa hormonihäiriöiden syntyyn

Monilla säädöksillä yritetään lopettaa haitallisten ainesosien käyttö kauneudenhoito- ja hygieniatuotteissa. Mutta näitä aineita on edelleen joissakin kauppojen tuotteissa.

Niiden imeytyminen elimistöön tai jatkuva hengittäminen saattaa vaikuttaa kilpirauhas- tai hormonihäiriöiden syntyyn.

Shampoot, tuoksusaippuat ja tietyt kauneudenhoitotuotteet sisältävät esimerkiksi ftalaatteja, jotka voivat aikaistaa vaihdevuosia.

Näitä kemikaaleja on valitettavasti myös hajuvesissä, hiusgeeleissä ja huuhteluaineissa.

Huolestuttavatko vaihdevuosien vaikutukset sinua? Vaikka nuorten ei yleensä vielä tarvitse kantaa huolta vaihdevuosista, ne voivat ilmaantua myös ennenaikaisesti. Tämän riskin alentamiseksi kannattaa noudattaa terveitä elämäntapoja ja käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa.