Kuukautisten puuttuminen - kokeile kamomillaa ja persiljaa

Jos kuukautiset ovat kateissa gynekologisen toimenpiteen jälkeen, on syytä kääntyä lääkärin puoleen ja pyytää heiltä neuvoja tilanteeseen. Vältä näiden hoitojen käyttämistä, mikäli tiedät kärsiväsi kuukautisiin vaikuttavasta vaivasta ja epäilet, että kamomilla-persiljahoito voi vaikuttaa siihen negatiivisesti. Älä nauti tätä hoitoa viikkoa pidempään.
Kuukautisten puuttuminen - kokeile kamomillaa ja persiljaa
Lourdes Martínez

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Lourdes Martínez.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kuukautisten puuttuminen (amenorrea) on yleinen vaiva, joka voi johtua fyysisistä seikoista, kuten menopaussista tai monista muista tekijöistä. Nopea laihduttaminen, syömishäiriöt ja liiallinen liikunta voivat aiheuttaa kuukautisvuotojen poisjäämisen, samoin voimakas stressitilanne.

Noin 10 %:ssa tapauksista kuukautisten puuttuminen aiheutuu jostakin vaikeasta yleissairaudesta. Tällaisia ovat esim. kilpirauhasen vajaatoiminta, hoitamaton keliakia ja lisämunuaisen liikatoiminta (Cushingin oireyhtymä).

Gynekologi voi suositella ehkäisypillereitä tai muuta hormonihoitoa kuukautisten säännöllistämiseen ja palauttamiseen, mutta vaivaa voi yrittää hoitaa myös luonnollisilla menetelmillä. Nämä hoidot soveltuvat etenkin naisille, joiden kuukautiset eivät ole säännölliset.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle amenorrean hoitoon soveltuvasta luontaishoidosta, joka valmistetaan kamomillasta ja persiljasta.

Mistä kuukautisten puuttuminen johtuu?

Mikäli kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet, sinulla on menopaussi tai olet raskaana, on kuukautisten puuttuminen useana peräkkäisenä kuuna merkki jostakin terveysvaivasta, ja kuukautisten poisjäämisen syy tulee aina tutkia.

Kuukautisten puuttuminen voi johtua seuraavista syistä:

  • Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS). Monirakkulaoireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö, ja sitä esiintyy 5–15 %:lla naisista. Häiriön syy ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvioidaan olevan yhteys vaivan kehittymiseen. Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset.
  • Aivojen hypotalamuksen toimintaongelmat, jotka voivat johtua liiallisesta liikunnasta, painon putoamisesta tai korkeasta verenpaineesta.
  • Prolaktiini-hormonin korkea määrä.
  • Jos kuukautiset eivät ole lainkaan alkaneet, arvioidaan ensiksi puberteetin kehityksen vaihe.
  • Stressi tai traumaattinen elämäntilanne, esimerkiksi läheisen vakava sairaus.
  • Syömishäiriöt, kuten anoreksia tai bulimia.
  • Kilpirauhasen toimintaongelmat.

Perinteinen hoito

Kuukautisten puuttuminen on hoidettavissa perinteisten lääkinnällisten hoitojen avulla, tai luontaishoitojen avulla.

 

Yleisin lääkärin määräämä hoito kuukautisten puuttumiseen on ehkäisypilleri, jonka tarkoitus on säännöllistää kehon hormonituotantoa ja johtaa säännöllisiin kuukautisiin.

On hyvä kuitenkin muistaa, että mikäli kuukautisten puuttuminen johtuu jostakin fyysisestä tekijästä, kuten syömishäiriöstä, tulee tämä hoitaa ensisijaisesti kuntoon. Kun paino nousee normaalille tasolle, palautuu usein myös hormonitoiminta tavalliselle tasolle. Mikäli näitä ongelmia ei hoideta ensin, palaavat epäsäännölliset ja puuttuvat kuukautiset usein hormonihoidon lopettamisen jälkeen.

Tämän lisäksi on syytä huomioida, että ehkäisypillerit aiheuttavat usein sivuvaikutuksia.

On tärkeää arvioida lääkkeiden vaikutus ennen niiden käytön aloittamista, ja otettava huomioon lääkkeiden positiiviset ja negatiiviset vaikutukset terveyteen.

Luonnolliset hoidot

Epäsäännöllisiä kuukautisia voi hoitaa luonnollisesti.

 

Mikäli kuukautiset puuttuvat stressin tai muun tilapäisen vaivan takia, voit kokeilla luontaisia hoitokeinoja kuukautisten palauttamiseen ja kuukautiskierron säännöllistämiseen. Kokeile näitä luonnollisia, yksinkertaisia ja kotitekoisia rohtoja.

Kamomilla

Kamomillateetä käytetään mm. stressin lievittämiseen.

Kamomillateetä käytetään yleisesti stressin lievittämiseen ja unenlaadun parantamiseen, se sopii nautittavaksi sekä päivisin että iltaisin, sillä se ei sisällä kofeiinia. Kamomillateetä voi nauttia myös aterioinnin jälkeen, sillä se helpottaa ruuansulatusta.

Kamomillalla on rauhoittava vaikutus, joka soveltuu stressistä johtuvan kuukautisten epäsäännöllisyyden hoitoon. Lisäksi kamomillalla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka voi ehkäistä tulehdusperäistä kuukautisten puuttumista.

Kamomillasta valmistettuja juomia on nautittu vuosikymmenien ajan kuukautiskiertoon, ruuansulatukseen ja hermoston toimintaan liittyvien vaivojen hoitoon.

Persilja

Persilja sopii monen vaivan hoitoon.

 

Persilja on tuttu yrtti, jonka lääkinnällinen vaikutus sopii monen eri vaivan luontaiseen hoitoon. Persiljalla on parantavia vaikutuksia, jotka johtuvat sen sisältämistä ravintoaineista, näihin kuuluvat: A- ja C-vitamiini, foolihappo, magnesium, rauta ja kalium.

Persilja on yksi parhaista vaihtoehdoista puuttuvien kuukautisten luonnolliseen hoitoon, sillä se sisältää kuukautiskiertoa tehostavia öljyjä.

Nämä öljyt tehostavat verenkiertoa kohdussa, rentouttavat ja laajentavat kohtua, jolloin kuukautisveren poistuminen helpottuu.

Ainekset

  • 1 litra vettä
  • 3 rkl kuivattuja kamomillan kukkia
  • Kourallinen tuoretta persiljaa

Valmistus

  • Kiehauta vesi kattilassa.
  • Kun vesi alkaa poreilla, poista se liedeltä ja lisää kamomilla ja persilja.
  • Peitä kattila kannella ja anna juoman uuttua 10 minuuttia.
  • Siivilöi ennen nauttimista.
  • Voit lisäsä tilkan hunajaa tai steviaa lisämakeutta tuomaan.

Näin nautit juoman

Nauti kolme kupillista päivän aikana seuraavalla aikataululla:

  • Ensimmäinen kupillinen tyhjään vatsaan ennen aamiaista
  • Ennen lounasta
  • Yksi kupillinen iltapäivällä

Nauti juomaa joka päivä korkeintaan viikon ajan. Mikäli kuukautisesi eivät ole alkaneet tämän hoidon aikana, suosittelemme sinua varaamaan ajan gynekologille.

Muut luontaiset hoidot

Jos haluat tehostaa persiljan ja kamomillan toimintaa, voit nauttia myös muita luonnollisia aineksia, jotka tukevat kuukautiskiertoa:

  • C-vitamiini
  • Punaisesta savesta valmistettu kuumahaude vatsalla
  • Kuppausterapia

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.