Logo image
Logo image

Vältä näitä myrkyllisiä ainesosia kosmetiikassa

3 minuuttia
Vaikka usein jätämme asian huomiotta, meikki sisältää monia myrkyllisiä ja terveydelle vaarallisia ainesosia. Tästä syystä kannattaa tarkistaa aina tuoteselosteet.
Vältä näitä myrkyllisiä ainesosia kosmetiikassa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Suurin osa kosmetiikasta on täynnä myrkyllisiä kemikaaleja, joiden nimet ovat pitkiä ja hankalia lausua. Tänään kerromme, mitä myrkyllisiä ainesosia tulisi välttää kosmetiikassa.

Myrkyllisiä ainesosia kosmetiikassa

Olet jo saattanut saada allergisen reaktion kosmetiikasta, mutta et oikein tiennyt mistä se johtui. Ehkäpä syy oli se, että ne sisälsivät joitakin seuraavista myrkyllisistä kemikaaleista.

1. Parabeenit

Parabeeneja on tavallisesti deodoranteissa, hammastahnoissa, hoitoaineissa, shampoissa ja monissa muissa tuotteissa.

Vaikka nämä kemikaalit eivät ole haitallisia pieninä määrinä, niiden kerääntyminen kehoon monista eri tuotteista saattaa vaikuttaa useiden eri terveysongelmien syntymiseen.

Lisäksi tämän tyyppiset säilöntäaineet voivat aiheuttaa allergisen reaktion päänahassa tai iholla herkillä ihmisillä.

Jos jokin käyttämäsi tuote sisältää metyyliparabeenia, etyyliparabeenia, propyyliparabeenia, butyyliparabeenia tai isobutyyliparabeenia, silloin siinä on parabeeneja.

2. Lyijy

Some figure

Tiesitkö, että monet huulipunat sisältävät lyijyä? Huulipunaa ostaessa emme useinkaan katso sen ainesosaluetteloa. Käytämme huulipunaa tiedostamatta sitä, että monissa niissä on myrkyllisiä ainesosia.

On totta, että lyijyä on huulipunissa hyvin vähän. Mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että turvallista altistumistasoa lyijylle ei ole. Lyijy on hermomyrkky, joka voi olla haitallista jopa pieninä määrinä. Pienikin altistuminen lyijylle on siis haitallista terveydelle.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Näin poistat raskasmetalleja kehostasi

3. Silikonit

Yksi myrkyllinen ainesosa kosmetiikassa ovat silikonit. Valitettavasti niitä on monissa meikkivoiteissa. Vaikka ne eivät ole niin myrkyllisiä kuin lyijy, niillä on haitallinen vaikutus ihoon.

Silikonit silottavat ihoa tehden siitä terveemmän ja tasaisemman näköisen. Mutta samalla ne myös estävät ihon erittämistehtävää tukkimalla ihohuokoset.

4. Ammoniakki

Ammoniakkia käytetään laajalti hiusväreissä ja vaalennusaineissa, sillä se auttaa väriä tarttumaan paremmin hiukseen. Vaikka vuosien saatossa sen koostumusta on muutettu päänahalle hellävaraisemmaksi, se aiheuttaa edelleen ongelmia.

Kaikista kosmetiikkateollisuuden käyttämistä kemikaaleista ammoniakki on yksi pahimmista. Heti kun se pääsee kosketuksiin ihon tai silmien kanssa, se reagoi niissä olevaan kosteuteen ja muuttuu ammoniumhydroksidiksi. Se tappaa soluja vaurioittamalla niiden solukalvoja. Tämä johtaa tulehdukseen, mikä aiheuttaa vielä enemmän haittaa.

Ammoniakki aiheuttaa ärsytystä päänahassa ja/tai hiustenlähtöä. Sitä ei suositella lainkaan ihmisille, joilla on jonkin tyyppinen ekseema tai tali-ihottuma.

5. Ftalaatit

Some figure

Myös ftalaatit ovat myrkyllisiä ainesosia kosmetiikassa, joita tulisi välttää. Tätä yhdistettä on kynsilakoissa, ja sen tarkoituksena on kiinnittää lakka kynsiin. Ftalaatteja voi olla myös poskipunissa, kylpyöljyissä, vauvarasvoissa, pulvereissa ja shampoissa.

Ongelma ftalaateissa on se, että elimistö imee ne kynsien läpi samalla tavalla kuin se imee lyijyn ihosta. Fftalaatit aiheuttavat muutoksia hormonijärjestelmässä.

Rochesterin yliopiston tutkijat ovat lisäksi löytäneet yhteyden ftalaateille altistumisen ja vatsarasvan välillä. Tutkijat huomasivat myös sen, että insuliiniresistenssi lisääntyi niille altistumisen seurauksena. Tämä nostaa diabeteksen riskiä.

6. Formaldehydi

Tämä yhdiste on luokiteltu hyvin riskialttiiksi. Sitä on käytetty monissa kosmetiikkatuotteissa, mutta sen käyttö enimmäkseen lopetettiin Maailman terveysjärjestön (WHO) julistaessa sen karsinogeeniseksi.

Formaldehydiä on lisätty kynsilakkoihin ja muotoilugeeleihin. Se on vaarallista hyvin pieninäkin annoksina, ja voi Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston (EPA) mukaan aiheuttaa silmien vuotamista, silmien ja kurkun kirvelyä, pahoinvointia sekä hengitysvaikeuksia jo hyvin pieninä määrinä.

Nykyään tätä ainesosaa on harvoin kosmetiikassa, mutta pidä se mielessä kaiken varalta.

7. Etanoliamiinit

Dietanoliamiini, monoetanoliamiini ja trietanoliamiini ovat kemiallisia yhdisteitä, joita lisätään saippuoihin, shampoisiin, hoitoaineisiin, hiusväreihin, voiteisiin, karvanajogeeleihin, parafiiniin ja vahoihin, kodin siivoustuotteisiin, lääkesalvoihin, kajaaleihin, ripsiväreihin, luomiväreihin, poskipuniin, pohjustusvoiteisiin, meikkivoiteisiin, hajuvesiin ja aurinkorasvoihin.

Nämä ainesosat eivät ole ainoastaan karsinogeenisia, vaan tutkimusten mukaan ne vaikuttavat myös miesten lisääntymisterveyteen muuttamalla siemennesteen rakennetta. Lisäksi ne kerääntyvät maksaan ja munuaisiin aiheuttaen myrkytystä elimissä ja mahdollisesti hermostollisia oireita kuten vapinaa.

Toisen tutkimuksen mukaan äidin altistus dietanoliamiinille raskauden aikana saattaa vaikuttaa pysyvästi jälkeläisten muistitoimintoihin ja aivojen kehitykseen.

Lisäksi nämä kemikaalit voivat viivyttää hiustenkasvua.

Lopuksi

Millaisen hinnan olet valmis maksamaan kosmetiikkatuotteista?

On olemassa monia muitakin myrkyllisiä ainesosia kosmetiikassa. Valitettavasti suurin osa meistä ei yleensä vilkaise kosmetiikkatuotteiden ainesosaluetteloa ennen ostoa. Tällä voi olla haitallinen vaikutus terveyteemme ja jopa lastemme terveyteen.

Lue tuoteselosteet huolellisesti ennen ostoa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.