Logo image
Logo image

Tulehdustilojen torjunta ruoalla: 6 tehokasta tuotetta

3 minuuttia
Oletko koskaan miettinyt, mitä kehon tulehdustila oikeastaan tarkoittaa ja mitä haittaa siitä on? Tiedätkö, mitkä ruoat torjuvat tulehdusta parhaiten?
Tulehdustilojen torjunta ruoalla: 6 tehokasta tuotetta
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tulehdustilojen torjunta on mahdollista myös ruoalla, tuotteilla jotka voivat auttaa estämään terveysongelmia. Ne tarjoavat ravinteita, jotka vahvistavat vastustuskykyä ja ennaltaehkäisevät erilaisia sairauksia.

On fakta, että tulehdustilat ovat yhteydessä moniin terveysongelmiin, kuten esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen, astmaan ja diabetekseen.

Turvotusta vähentävien ruokien nauttiminen on siis hyvin tärkeää, sillä se estää keskipitkän ja pitkän aikavälin terveyshaittoja. Vaikka olisit tänä päivänä hyvin terve, etkä kokisi mitään mainituista ongelmista, torjunnan aloittaminen ei koskaan ole liian aikaista.

Nyt kerromme parhaiten tulehduksia torjuvista ruoista, joita kannattaisi alkaa nauttia säännöllisen usein.

Tulehdustilojen torjunta ruoalla

1. Vihreät lehtevät kasvikset

Some figure

Aterioita valmistaessasi kannattaisi aina varmistaa, että mukana on runsaasti lehteviä vihreitä kasviksia. Nämä ovat nimittäin eräitä parhaista tulehdustiloja torjuvista ruoista, sillä niissä on antioksidantteja. Kun niitä saadaan riittävästi, solujen uudistuminen on helpompaa.

Mikäli et pidä vihreiden kasvisten syömisestä, voit aina laittaa niitä smoothieisiin, jotta saisit niiden sisältämät ravinteet herkullisemmalla ja vähemmän pitkästyttävällä tavalla.

Samoin kannattaa vaihdella erilaisten vihreiden lehtevien kasvisten välillä – vaikka ne ovatkin saman tyyppisiä, niiden ravinteissa on eroja.

2. Mustikka

Nämä pienet metsän antimet ovat myöskin tulehdusta torjuvia, ja niitä kannattaa nauttia aina kun mahdollista. Mustikat ovat tietenkin herkullisia, mutta ne myös neutralisoivat turvotusta, jota aiheutuu rasvaisista tai runsaasti hiilihydraatteja sisältävistä ruoista.

Tämä neutralisoiva vaikutus johtuu siitä, että marjoissa on runsaasti flavonoideja, jotka ovat vastustuskykyä vahvistavia antioksidantteja. Lisäksi mustikassa on C-vitamiinia sekä resveratrolia – nämä kaksi yhdistettä auttavat vähentämään kehon tulehdustilaa.

Lue aiheesta lisää: 7 hedelmää ja vihannesta, jotka voivat auttaa pienentämään syövän riskiä

3. Kaurahiutaleet

Nautitko aamuisin kauraa? Mikäli et, kannattaa ehdottomasti aloittaa!

Varmista kuitenkin, että käyttämäsi kaura on luonnollisessa muodossa, sillä tällainen kaura ehkäisee tehokkaasti tulehdustiloja.

Sen lisäksi että kaura on luonnollisena halvempaa kuin teolliset tuotteet, se on yleisesti ottaen terveellisempää. Saat siitä hiilihydraatteja, jotka kulkeutuvat vatsan läpi vahinkoa aiheuttamatta. Tämän tyypin hiilihydraatit auttavat lisäämään hyvien bakteerien kasvua sekä vähentävät hapettumista ja tulehdusta.

Jos itselläsi on ongelmia insuliiniresistanssin kanssa tai kärsit diabeteksesta, kaura voi auttaa hallitsemaan näitä häiriöitä sekä turvotusta. Älä siis unohda aamuisin kauraa!

4. Selleri

Selleri on kasvis, joka on herkullinen sekä helposti yhdisteltävissä muihin tuotteisiin. Se on hyvä luonnollinen antioksidantti ja tulehdustilojen torjuja, ja siksi sitä käytetään usein resepteissä, joita suositellaan verenpaineen ja kolesterolitason alentamiseksi.

Hyvä aika sellerin syöntiin on silloin, kun kärsit bakteeritulehduksesta tai kaliumin puutteesta, ja se on suureksi hyödyksi, jos syöt paljon teollisia ruokia. Teollisissa ruoissa on nimittäin runsaasti natriumia, joka voi heikentää ihmisen terveyttä pidemmällä aikavälillä. Kaliumin saanti neutralisoi natriumin vaikutuksia. Yleisesti ottaen kaliumia ja natriumia suositellaan saatavan ravinnosta.

5. Inkivääri

Some figure

Inkiväärissä on kemiallista yhdistettä nimeltä gingeroli. Tämä tunnetaan tulehdustilojen vähentäjänä ja loistavana antioksidanttina, kuten myös bakteerien torjujana.

Mitä tulee turvotukseen, gingeroli auttaa vähentämään nivelreuman aiheuttamaa epämukavuutta. Eräitä keinoja sen hyödyntämiseksi on inkivääriöljyn tai itse juuren nauttiminen.

Jos valitset inkiväärinjuuren sellaisenaan, voit laittaa sitä haudukkeeseen tai sitten pieniä palasia smoothieisiin. Voit myös hyödyntää sen tunnusomaista voimakasta makua herkkuleivissä ja keitoissa, jotta saisit aterioihisi vaihtelua.

6. Vihreä tee

Lue aiheesta lisää: 6 hyvää syytä juoda vihreää teetä

Vihreä tee on viimeinen suosituksemme, ja sitäkin kannattaa nauttia säännöllisen usein. Siitä on tullut viime vuosien suuri suosikki, sillä se on erittäin hyväksi terveydelle.

Katekiinit tekevät tästä juomasta äärimmäisen hyödyllisen. Näitä antioksidantteja on teelaaduista vain vihreässä teessä, ja nekin torjuvat tulehdusta.

Nyt kun tiedät, että tulehdustilojen torjunta on mahdollista ruoallakin, ala nauttia näitä tehokkaita luontaistuotteita säännöllisesti – anna ravinnon olla ehkäisevä lääkkeesi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Maffia P., Cirino G., Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk. Br J Pharmacol, 2017. 174 (22): 3895-3897.
  • Wicinski M., Socha M., Walczak M., Wodkiewicz E., et al., Beneficial effects of resveratrol administration focus on potential biochemical mechanisms in cardiovascular conditions. Nutrients, 2018. 10 (11): 1813.
  • Singh R., De S., Belkheir A., Avena sativa (oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (2): 126-44.
  • Mashhadi NS., Ghiasvand R., Reza M., Anti oxidative and anti inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med, 2013.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.