Logo image
Logo image

7 hedelmää ja vihannesta, jotka voivat auttaa pienentämään syövän riskiä

3 minuuttia
Muista että olet (suuressa määrin) sitä, mitä syöt. Harkitse näiden hedelmien ja vihannesten lisäämistä ruokavalioon, sillä ne voivat auttaa vähentämään syövän riskiä.
7 hedelmää ja vihannesta, jotka voivat auttaa pienentämään syövän riskiä
Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2019

Hedelmät ja vihannekset ovat välttämättömiä keholle ja ne ovat myös tärkeitä proteiinin, kalorien, hiilihydraattien, vitamiinien ja mineraalien lähteitä. Hedelmillä ja vihanneksilla on merkittävä rooli ravitsemuksessa ja ne voivat jopa auttaa vähentämään syövän riskiä, joten sisällytä niitä säännöllisesti ruokavalioosi.

Saatat myös pitää: Paras syöpää ehkäisevä ruokavalio

Oikeanlainen ravinto voi auttaa vähentämään syövän riskiä

Syöminen ei ole sama asia kuin itsesi ravitseminen. Siitä syystä sinun pitäisi kiinnittää huomiota siihen mitä laitat suuhusi ja olla tietoinen siitä, että tietyt ruoat voivat auttaa sinua ehkäisemään terveysongelmia.

Tavallisesti ravintopitoisen ruokavalion tulee olla tasapainossa kaikkien ruokaryhmien välillä, varsinkin jos haluat auttaa vähentämään syövän riskiä.

  • Hedelmät ovat hyvin ravintopitoisia ja mahtavia energian lähteitä.
  • Vihanneksissa on ominaisuuksia kuten vitamiineja ja mineraaleja, jotka auttavat parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa ja vahvistavat soluja.
Some figure

Vihannekset voivat yleensä säädellä liiallista sokerin määrää, jota länsimaalainen ruokavalio sisältää. Itse asiassa ne voivat taistella sekä tyydyttyneitä rasvoja että hiilihappopitoisia sokereita vastaan.

Hedelmät sisältävät ainesosia, jotka tarjoavat lisäravinteita ihmiskeholle. Niissä on antioksidantteja ja kaikenlaisia vitamiineja (A, B, C, E, K ja D), joten ne ovat ihanteellinen sekoitus, joka auttaa minimoimaan minkä vain syövän ilmestymistä.

Useat tutkimukset ovat tukeneet sitä teoriaa, että hedelmien ja vihannesten säännöllinen käyttö vähentää syövän ilmestymisen tai leviämisen riskiä jopa 40 %.

Jos rakastat jo valmiiksi hedelmien ja vihannesten syömistä aterioiden lisänä, tulet rakastamaan tätä.

3 hedelmää, jotka auttavat vähentämään syövän riskiä

1. Ananas

Ensinnäkin ananaksella on ainutlaatuisia ominaisuuksia, joista on hyötyä ihmiskeholle. Bromelaiini-entsyymin on todettu olevan hyvä keino taistella kasvaimien kasvua vastaan, sillä se pystyy tuhoamaan kasvainten suojaavan peitteen.

Lisäksi se on ihanteellinen hedelmä, koska sen avulla voidaan korjata DNA:ta ja soluja. Ajan myötä solujen on taipumus kasvaa paremmalla vastuksella ulkoisia taudinaiheuttajia vastaan.

Some figure

2. Omenat

Omenat ovat herkullisen maun ja ravintopitoisuuden lisäksi hyvä tapa taistella syövän ilmestymistä vastaan ja auttaa lisäämään syöpähoidon tehokkuutta.

  • Prosyanidiinit ovat omenan sisältämiä biologisia aktiivisia aineita. Nämä saavat pahanlaatuiset solut kuolemaan luonnollisesti.
  • Triterpenoidit ovat omenan kuorissa olevia fytokemikaalisia aktiivisia aineita. Ne auttavat rajoittamaan ja pysäyttämään pahanlaatuisten solujen tuotantoa.
Some figure

3. Avokadot

Avokadot sisältävät luteiinia, joka on tehokas syöpää vastaan taistelemisessa. Luteiinilla on ominaisuus vähentää syöpäsolujen kehittymisen todennäköisyyttä, varsinkin miesten eturauhassyövän tapauksessa.

Sen antioksidanttien, mineraalien ja proteiinien lisäksi avokadot ovat ihanteellisia syötäväksi säännöllisesti, sillä ne ovat helposti saatavilla, syövän vastaisia ja rakenteeltaan kermaisia! Ne ovat hyvä korvaava tuote maitotuotteille ruoissa kuten salaateissa, kastikkeissa ja salaatinkastikkeissa.

Some figure

4 vihannesta, jotka auttavat vähentämään syövän riskiä

1. Munakoiso

Tämän vihanneksen kuori sisältää paljon antioksidantteja ja E-vitamiinia. Onneksi ne sisältävät myös solaniinia ja kukurbitasiinia, alkaloideja, jotka ovat vastuussa kasvainsolujen tuhoamisesta.

Munakoisosta on siis keholle paljon hyötyä, yksi niistä on sen osallisuus kohdunkaulan syöpää ja vatsasyöpää vastaan taistelemiseen.

Some figure

2. Pinaatti

Tätä vihannesta on aina pidetty erittäin ravinteikkaana ruokana sen A-vitamiinin, raudan ja foolihapon vuoksi. Lisäksi pinaatti sisältää 13 fytoravinnetta, jotka voivat auttaa hankkiutumaan eroon kasvaimia tuottavista soluista. Pinaatti on tehokas tapa auttaa vähentämään monien eri syöpätyyppien kehittymisen riskiä.

Some figure

3. Ristikukkaiset vihannekset

On olemassa yli 37 erilaista ristikukkaista vihannesta ja parsakaali on niistä parhaiten tunnettu. Parsaaali auttaa kehoa tuottamaan bioaktiivisia metaboliitteja, jotka voivat auttaa ehkäisemään syöpäkasvainten kasvua.

Saatat myös pitää: Helppo parsakaali-lihapata

Some figure

4. Valkosipuli

Vihannesten kuninkaalla on niin monia lääkinnällisiä käyttötarkoituksia, että sitä arvostetaan suuresti lääketieteen alalla. Valkosipulin bioaktiiviset ainesosat tekevät kuitenkin siitä erinomaisen keinon syöpää vastaan.

Some figure

Arginiini, oligosakkaridit, flavonoidit ja seleeni ovat vastuussa ominaisuuksista, jotka saattavat vähentää syövän riskiä. Valkosipulissa on näitä kaikkia aineosia, varsinkin jos se fermentoidaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Better Health Chanel. Healthy eating. Victoria State Government. Department of Health. Diciembre 2021.
  • Gupta Ch, Prakash D, et al. Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary and Integral Medicine. Septiembre 2014. 11 (3): 151-69.
  • Rodríguez-Leyton, Mylene & Majana Lucía, Sánchez. (2017). Consumo de frutas y verduras: beneficios y retos. Alimentos Hoy. 25. 30-55.
  • Vepachedu, Sreenivasarao. (1998). Balanced Diet. The Telangana Science Journal.
  • World Health Organization. Healthy diet. Abril 2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.