Logo image
Logo image

Estä aneurysma ajoissa näillä vinkeillä

4 minuuttia
Estä aneurysma ajoissa näillä vinkeillä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Lääketieteellisesti puhuen aneurysma määritellään valtimoiden epänormaaliksi suurentumiseksi, minkä aiheuttaa valtimoiden seinämien heikkous. Tämä vakava terveysongelma on yleisesti ottaen erityisesti yli 50-vuotiaiden naisten sairaus. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pystyt havaitsemaan ja estämään aneurysmaa.

Aneurysma: mitä tästä ilmiöstä tulisi tietää?

Aneurysman tarkka syy ei vielä ole lääketieteen asiantuntijoiden tiedossa. Toisilla ihmisillä tätä ongelmaa ilmenee jo heidän syntyessään, kun taas toisilla aneurysma ei kehity ennen kuin vasta elämän loppupuolella. Tavallisimmat alueet aneurysman ilmenemiselle ovat sydämestä lähtöisin oleva aortta-valtimo, polven takana oleva alue (polvitaive), aivot, suolisto (suoliliepeen valtimo) sekä perna (pernavaltimo). Viimeisin näistä ilmenemisalueista on yleinen raskaana olevilla naisilla.

Aneurysman oireet riippuvat siitä, missä se esiintyy. Jos ongelma on lähellä kehon pintaa, aiheuttaa se kipua, painetta ja tuntuvan pullistuman. Jos aneurysma sen sijaan kehittyy kehon sisäisillä alueilla, kuten aivoissa, ei siitä ole havaittavissa mitään oireita.

Aivojen aneurysma voi laajentua ilman, että se aiheuttaisi repeämistä. Se saattaa aiheuttaa painetta sitä ympäröiviin hermoihin sekä tuoda mukanaan seuraavia oireita:

 • Päänsärky
 • Näkökyvyn häiriintyminen: kahtena näkeminen
 • Huimaus
 • Tinnitus (korvien soiminen)
 • Tasapainon häiriintyminen
 • Niskan jäykkyys
 • Kyvyttömyys kommunikoida tai ymmärtää toisten puhetta
 • Herkkyys valolle
 • Oksentelu
 • Kohtaukset
 • Tajuttomuus

 

Some figure

Jos aneurysma aiheuttaa repeämän, saattavat seurauksena olla matala verenpaine, kipu, huimaus sekä sydämenlyöntien tiheys. Todennäköisyys kuolla aneurysman seurauksena on tällöin paljon suurempi kuin ennen repeämää.

Noin 5 % väestöstä saa jossakin elämänsä vaiheessa aivojen aneurysman, ja riski tähän on suurempi niillä, joiden suvussa on ollut vastaavaa tai verenkiertoon liittyviä ongelmia.

Kuinka aneurysman voi havaita ajoissa?

Aivojen aneurysma on kaikkein vaarallisin tyyppi. Jos repeämä havaitaan ajoissa, voidaan kuolema kuitenkin välttää. Tämä ongelma aiheutuu usein epäterveellisistä elämäntavoista tai sairauksista, joten on olennaista muuttaa tottumuksia sekä olla tarkka terveydenhoidon kanssa.

Välitön toiminta varmistaa, että ihminen ei kuole. Tässä on kuitenkin toimittava hyvin nopeasti, sillä suositeltu aika on puoli tuntia. Sinun täytyy siis saada hoitoa välittömästi, sillä vain 40 % aneurysmista pystytään havaitsemaan ajoissa, ja loput tapaukset johtavatkin kuolemaan.

Some figure

Useimmat tähän ongelmaan sairastuvista ihmisistä eivät kuitenkaan pysty havaitsemaan yhtään mitään oireita, ja siksi aneurysmasta saadaan usein tietää vasta tavallisessa lääkärintarkastuksessa kokeiden kautta. Voi siis olla vaikeaa toimia oikealla tavalla kohtauksen sattuessa, mikäli siihen ei ole osannut valmistautua tiedon puutteen vuoksi. Ennen kuin aneurysma kuitenkaan repeää, tuntee ihminen voimakasta päänsärkyä: kivuliasta ja jatkuvaa särkyä, joka ei lievity millään hoidolla tai lääkkeellä.

Jos kipu jatkuu, tulisi sinun ehdottomasti mennä lääkäriin. Tämä on vakavaa, ja se vaatii hoitoa. Aneurysma on jo silloin saattanut revetä, ja sen seurauksena on saattanut tapahtua verenvuoto aivojen ja kekushermostoa suojelevan ohuen ulkoisen kudoksen välillä. Tästä seuraava päänsärky on hyvin terävä, ja se saattaa estää sinua avaamasta silmiäsi. Siihen kuuluu myös pahoinvointia, huimausta, oksentelua, kehon toisen puolen tunnottomuutta, näkemistä kahtena, heikkoutta sekä tajunnan menetystä.

Alle puolet aneurysman kokeneista ihmisistä selviää, ja isolle osalle selvinneistä jää hermostollisia häiriöitä. Tämän vuoksi sinun tulisi heti saada lääkärihoitoa, mikäli tunnet sietämätöntä päänsärkyä ja jos siihen ei ole syynä mikään ulkoinen vamma, kuten isku, putoaminen tai muu tapaturma.

Kuinka aneurysman voi estää parhaiten?

Ennaltaehkäisevä hoito on paras tapa estää aneurysman syntyminen. Tähän tarvitaan tiettyjä toimenpiteitä, joista kerromme seuraavaksi.

Käy lääkärisi luona

Vuosittainen tarkastus, johon kuuluvat ikääsi ja terveydentilaasi sopivat testit, ovat tärkeä asia, jotta voisit olla tietoinen kaikista epänormaaleista asioista kehossasi. Lääkärisi tulisi myös olla tietoinen sukusi terveydentilaa koskevasta historiasta. Jos joku lähisukulaisistasi on joskus kärsinyt aneurysmasta, olisi tästä aina kerrottava lääkärille.

Some figure

Lääkärissä sinulle voidaan tehdä useita testejä, jotta saadaan varmistettua, että aneurysmaan viittaavia häiriöitä ei ilmene. Nykypäivänä on olemassa muun muassa tietokonetomografia (CT-kuvaus), magneettikuvaus (MRI), selkäydinnesteen analyysi sekä angiografia.

Ala elämään terveellisemmin – muuta elintapojasi

Eräät parhaista asioista, joita voit tehdä rajoittaaksesi riskiäsi kärsiä aneurysmasta, koskevat jokapäiväisiä elintapoja.

 • Lopeta tupakointi jo nyt.
 • Älä käytä alkoholia terveydelle haitallisella tavalla ja vältä huumeita.
 • Pidä kiinni terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta.
 • Liiku kaksi tai kolme kertaa viikossa kunnolla.
 • Vältä ylipainoa.
 • Pidä kolesterolitasosi suositusten mukaisena ja ole varuillasi verenpaineeseen liittyvien ongelmien kanssa.

Kontrolloi stressin määrää elämässäsi

Jos pystyt vähentämään stressin ja ahdistuksen määrää elämässäsi, vähennät samalla riskiäsi saada aneurysma.  Tee siis parhaasi rauhoittuaksesi sekä vähentääksesi sellaisia asioita, joista sinulle tulee huono olo, ja yritä ratkaista ongelmat ennen kuin ne muuttuvat vakavammiksi. On myös hyvä idea lähteä lomalle aina kun se tuntuu tarpeelliselta, ja lisäksi on tärkeää saada runsaasti lepoa.

Älä myöskään unohda nukkua 6-8 tuntia yössä – se on todella hyväksi terveydellesi. Tee lista niistä asioista, joista sinulle tulee hyvä olo, ja tee näitä asioita! Tässä on muutamia ehdotuksia:

 • Lue
 • Mene kävelylle puistoon
 • Leiki lastesi kanssa
 • Pidä huolta puutarhasi kasveista
 • Pelaa shakkia
 • Mene jooga- tai pilatestunnille
 • Ui
 • Opettele soittamaan jotakin instrumenttia

Meditaatio on myös yksi tapa vähentää stressiä ja siten pienentää riskiä saada aneurysma.

Jos haluat estää aneurysman syntyä, aloita noudattamaan antamiamme vinkkejä, joilla parannat myös yleistä terveyttäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Júnior, F. L. A., & Rodrigues, C. (2003). Aneurismas da Aorta Abdominal. Angiologia e Cirurgia Vascular: Guia Ilustrado.
 • Barreras Molinelli, L., Cacciavillani, G., Penazzi, M., Marinelli, P., & Romano, A. (2015). Aneurisma de vena poplítea. Angiologia. https://doi.org/10.1016/j.angio.2014.12.012
 • Paúl-Lapedriza, N., Bilbao-Bilbao, A., & Ríos-Lago, M. (2011). Rehabilitación Neuropsicológica. In Manual de Neuropsicología. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-2066-7.00010-0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.