Miksi nenästä vuotaa usein verta?

Kun sinulla on verenvuoto nenän väliseinän takana olevalla alueella, on tämä vuoto yleensä tyypiltään sellainen, joka ei ole yhteydessä mihinkään vakavaan terveysongelmaan. Kun tunnet veren alkavan valua, tulisi sinun tukkia nenäsi sormillasi ja nojata pääsi eteenpäin.

Epistaxis eli äkillinen nenän verenvuoto voi johtua useasta syystä. Se saattaa liittyä nuhaan tai nenän kuivuuteen, mutta se voi myös viitata muunlaisiin, vakavampiin terveysongelmiin. Näihin kuuluu esimerkiksi valtimoiden kohonnut verenpaine. Jos itse kärsit nenän verenvuodosta kovin usein, kannattaisi sinun ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta voisit varmistaa syyn tähän ilmiöön.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle eräitä tavallisimpia syitä nenän verenvuotoon. Annamme myös muutamia ohjeita, jotka sinun kannattaa pitää mielessäsi, jotta voisit estää verenvuotoon joskus liittyvät vakavammat terveysongelmat. Lue siis lisää, jotta tietäisit enemmän tästä tavallisesta ilmiöstä, joka voi joskus olla myös oire sairaudesta.

Miksi nenästä vuotaa joskus verta?

Toisilla ihmisillä on taipumusta saada nenän verenvuoto melko säännöllisesti, ja yleinen selitys tälle ilmiölle on se, että verenvuoto on peräisin nenän sisustaa eli limakalvoa kastelevista suonista. Yleensä vain toinen sieraimista on verenvuodon kohteena, mutta molemmatkin sieraimet saattavat alkaa vuotaa yhtä aikaa.

Kun nenäsi väliseinän takana olevalla alueella on verenvuoto, on yleensä kyseessä kevyt vuoto, joka ei ole terveyden kannalta vakava ongelma. Syynä saattaa olla kyseisen alueen koskeminen liiallisesti, ilman kuivuus tai allerginen nuha.

Joissakin tapauksissa vuoto saattaa kuitenkin olla oire hoitamattomasta valtimoiden kohonneesta verenpaineesta. Ihmisen keho on älykäs organismi, ja se kertoo sinulle kärsimistään ongelmista lähettämällä merkkejä – tässä tapauksessa hiukan verenvuotoa, jotta elimistö voisi luonnollisella tavalla alentaa valtimoissa olevaa painetta.

Seuraavaksi kerromme muutamista syistä nenän verenvuotoihin sekä neuvomme, kuinka pystyt tarkkailemaan terveyttäsi kokemiesi verenvuotojen perusteella.

Pojan nenästä vuotaa verta

Vakavia sairauksia, jotka liittyvät nenän verenvuotoon

Vaikka lääkärisi tai korva-, nenä- ja kurkkuspesialisti olisikin oikea henkilö diagnoosin suorittamiseen – ja tässä on tarpeen tehdä soveltuvat kokeet – kannattaa sinun tietää mitkä sairaudet voivat olla yhteydessä nenän verenvuotoon. Näissä tapauksissa vuoto on siis oire jostakin terveydelle vaarallisesta, joten kyseessä ei ole tavanomainen nenän verenvuoto.

Nenän verenvuoto on oireena seuraavissa vakavissa sairauksissa:

Mitä sinun tulisi tehdä, jos nenästäsi vuotaa verta?

Kun tunnet vuodon alkavan, tulisi sinun tukkia nenäsi sormillasi ja nojata päätäsi eteenpäin. Älä kallista päätäsi taaksepäin äläkä mene makuulle, sillä molemmat näistä asennoista saavat sinut nielemään verta, etkä pysty tuntemaan milloin verenvuoto lakkaa.

Odota sitten muutama minuutti, ja jos vuoto jatkuu edelleen, mene ensiapuun.

Jos verenvuoto lakkaa, älä ryhdy mihinkään fyysisesti vaativaan muutamaan tuntiin, ja varmista myös, että et ota mitään verta ohentavia tai verihiutaleisiin vaikuttavia lääkkeitä, kuten esimerkiksi aspiriinia. Älä myöskään yritä niistää nenääsi kovin voimakkaasti.

Kun mietit kannattaisiko sinun mennä lääkäriin vuotosi takia, kannattaa ajatella seuraavia kysymyksiä, jotka voivat olla syynä ongelmaan.

C-vitamiinin puute

Yksi kaikkein yleisimmistä usein toistuvien nenän verenvuotojen syistä – jos kysymyksessä ei ole sairaus – on C-vitamiinin puutos elimistössä. Tämä vitamiini auttaa vahvistamaan nenän hiussuonia.

Saat lisää C-vitamiinia seuraavista ruoista:

 • Sitrushedelmät (kuten kuorineen syödyt sitruunat – jos ne ovat luonnonmukaisesti tuotettuja)
 • Ruusunmarja
 • Guava
 • Marjat
 • Paprikat
 • Persilja
 • Kiivihedelmä
 • Parsakaali
 • Mansikka

Voit myös ottaa C-vitamiinia lisäravinteen muodossa. Jos syöt liikaa tätä vitamiinia, alkaa elimistösi yksinkertaisesti poistamaan sitä virtsan kautta, joten C-vitamiinista ei ole mahdollista saada yliannostusta.

Limetti

Schüssler-suolat

Schüssler-suolat ovat luonnontuote, joista saat homeopaattisia annoksia mineraaleja, eli niillä ei ole mitään sivuvaikutuksia.

On olemassa 12 tällaista suolaa, ja ne edustavat elimistössä luontaisesti olevia mineraaleja – näitä päätyy kehoon päivittäin ravinnon kautta. Schüssler-suoloista et ainoastaan saa kehosi tarvitsemia suoloja, vaan ne edistävät mineraalien jakaantumista oikealla tavalla elimistössäsi, jotta ne olisivat oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Jokaisella suolalla on oma tehtävänsä, ja eräät niistä ovat erityisen suositeltavia nenän verenvuodoista kärsivälle:

 • kalsiumfosfaatti (Calcium Phosphoricum)
 • kaliumsulfaatti (Kalium Sulphuricum)
 • rautafosfaatti (Ferrum Phosphoricum)

Näitä suoloja tulisi nauttia niin, että laitat kaksi pilleriä kielesi alle kolme kertaa päivässä sellaisina aikoina, jolloin et syö, juo tai nauti sellaisia tuotteita, joilla on voimakas maku (purukumi tai hammastahna ovat esimerkkejä tällaisista). Ensimmäinen pilleri tulisi ottaa aamulla, seuraava iltapäivällä ja kolmas illalla. Jatka tätä hoitoa vähintään kuukauden ajan.

Me suosittelemme, että kävisit luonnolliseen lääkintään erikoistuneen lääkärin vastaanotolla, jotta saisit omaan tilanteeseesi sopeutetut ohjeet sekä tarkan tiedon tämän hoidon oikeasta kestosta.

Nenän verenvuodot ovat siis yleensä harmittomia, mutta niihin voi myös olla vakavampia syitä. Jos siis kärsit näistä vuodoista kovin usein, ota yhteyttä lääkäriisi ja selvitä niiden syy!