Logo image
Logo image

5 luonnollista rohtoa korkean verenpaineen hoitoon

3 minuuttia
Korkea verenpaine ei yleensä aiheuta oireita, joten säännöllinen verenpaineen mittaaminen on ainoa tapa sen diagnosoimiseksi. Terveelliset elintavat ovat tehokkain tapa korkean verenpaineen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.
5 luonnollista rohtoa korkean verenpaineen hoitoon
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2022

Korkea verenpaine eli hypertensio on etenkin iäkkäiden henkilöiden ongelma, mutta myös yhä useammat nuoret ja keski-ikäiset kärsivät tästä sairaudesta. Korkea verenpaine voi johtua perinnöllisestä taipumuksesta, toisesta sairaudesta tai huonoista elämäntavoista, joista viimeinen on syynä suurimpaan osaan tapauksista. Korkealle verenpaineelle altistavat muun muassa ylipaino, tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja vähäinen liikunta. Paras tapa ehkäistä ja hoitaa hypertensiota on siis terveellisten elämäntapojen noudattaminen. Tänään jaamme viisi luonnollista rohtoa korkean verenpaineen hoitoon.

Mitä korkea verenpaine tarkoittaa?

Verenpaine tarkoittaa voimaa, jolla sydän pumppaa verta verisuonten seinämiä vasten. Korkea verenpaine eli hypertensio tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että verenpaine on normaalia korkeampi. Tällöin sydän joutuu työskentelemään jatkuvasti normaalia enemmän, mikä rasittaa sitä. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine voi vaurioittaa paitsi sydäntä, myös aivoja, verisuonia ja munuaisia.

Verenpaineen mittayksikkö on elohopeamillimetri eli mmHg. Verenpaine on normaali kun se on alle 130/85 mmHg ja tyydyttävä välillä 130-139/85-89 mmHg. Kun verenpaine on 140/90 mmHg tai korkeampi, puhutaan kohonneesta verenpaineesta. Korkea verenpaine miellettiin pitkään ikääntyneiden ja miesten sairaudeksi, mutta myös yhä useammat naiset ja nuoret kärsivät siitä. Yli 30-vuotiaista miehistä noin 45 prosentilla ja saman ikäisistä naisista noin 37 prosentilla on korkea verenpaine.

Some figure

Korkean verenpaineen oireet

Verenpainetta mitataan kahden luvun avulla. Systolinen paine eli niin sanottu yläpaine kuvaa valtimon sisällä olevaa painetta sydämen supistuessa ja diastolinen paine eli alapaine painetta sydämen lepovaiheen aikana.

Korkea verenpaine ei yleensä aiheuta oireita, vaan on todettavissa vain verenpainemittarilla, minkä vuoksi säännölliset mittaukset ovat erittäin tärkeitä. Jos yläpaine kohoaa yli 200 mmHg ja alapaine yli 130 mmHg, henkilö voi kärsiä päänsärystä tai huimauksesta, mutta hyvinkään korkea verenpaine ei välttämättä aiheuta oireita. Tämän vuoksi korkeaa verenpainetta kutsutaan toisinaan hiljaiseksi tappajaksi.

Korkean verenpaineen ehkäisy ja hoito

Some figure

Kohonnutta verenpainetta ehkäistään ja hoidetaan ensisijaisesti terveitä elämäntapoja noudattamalla. Verenpaineen kohoamisen ehkäisemiseksi asiantuntijat suosittelevat seuraavia toimia:

 • Liiallisen suolan käytön vähentäminen ja yleisesti ottaen terveellisesti syöminen.
 • Säännöllinen liikunnan harrastaminen.
 • Tupakoinnin lopettaminen.
 • Alkoholin käytön vähentäminen.
 • Tarvittaessa laihduttaminen.
 • Stressin välttäminen.
 • Kaliumin ja magnesiumin saannin lisääminen.

Jos elintapojen muuttaminen ei riitä palauttamaan verenpainetta normaaliksi, lääkäri määrää potilaalle verenpainelääkkeet. Lääkkeet yksinään eivät kuitenkaan riitä, vaan ne yhdistetään aina edellä mainittuun itsehoitoon.

5 luonnollista rohtoa korkean verenpaineen hoitoon

Luonnolliset keinot ovat aina paras vaihtoehto hypertension ehkäisyyn ja hoitoon. Seuraavaksi esittelemme viisi luonnollista rohtoa korkean verenpaineen hoitoon. Nämä voidaan yhdistää muihin terveellisiin elämäntapoihin.

Lue myös: 5 syytä korkeaan verenpaineeseen

1. Valkosipuli

Perulaisen Cayetano Heredia -yliopiston tutkimuksen mukaan valkosipulilla on verenpainetta laskevia ominaisuuksia. Tämän lisäksi valkosipulin tiedetään sisältävän runsaasti antioksidantteja ja uskotaan muun muassa vahvistaman immuunijärjestelmää ja parantavan lieviä tulehduksia.

 • Valkosipulia suositellaan syötävän säännöllisesti. Jääkaapissa kannattaa pitää valmiina kuorittuja valkosipulin kynsiä.
 • Sen sijaan, että valkosipulia nautittaisiin sellaisenaan, kynsiä voidaan liottaa yön yli lasillisessa vettä. Aamulla seokseen voidaan lisätä sitruunamehua ennen kuin se juodaan tyhjään vatsaan.

2. Persilja-sitruunajuoma

Persiljasta ja sitruunasta valmistettavan juoman uskotaan ehkäisevän korkeaa verenpainetta, mutta väitteelle ei ole saatu tieteellistä vahvistusta. Koska kyse on luonnollisista ja terveellisistä raaka-aineista, juoman nauttimista voi halutessaan kokeilla turvallisin mielin.

 • Sitruunan mehu ja persilja sekoitetaan keskenään ja juoma nautitaan tyhjään vatsaan.
 • Toinen hyvä menetelmä on nauttia aamuisin sitruunamehua lämpimän veden kera.

3. Kaura

Some figure

Quadram Institute Bioscience -tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan kauran syöminen voi auttaa laskemaan kolesterolia ja verenpainetta sekä säätelemään verenkiertoa.

 • Kaurahiutaleista voi valmistaa perinteisen puuron lisäksi myös esimerkiksi kauravettä.
 • Tämä tapahtuu yksinkertaisesti kaatamalla kiehuvaa vettä kaurahiutaleiden päälle ja antamalla seoksen tekeytyä.
 • Kauravettä kannattaa juoda vähintään litra päivittäin.

Lue myös: 13 syytä syödä kaurapuuroa joka aamu

4. Magnesium

Magnesiumia käytetään yleisesti korkean verenpaineen hoidossa. Magnesiumoksidi ehkäisee verenpaineen kohoamista ja alentaa jo kohonnutta verenpainetta. Magnesiumia on useissa elintarvikkeissa, mutta sen erityisen hyviä lähteitä ovat muun muassa täysjyväviljatuotteet, kasvikset, palkokasvit, liha, sisäelimet ja vihreät lehtivihannekset.

5. Punajuuri

Some figure

Espanjalaisen Rovira i Virgili -yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan punajuuren nauttimisesta on hyötyä korkean verenpaineen hoidossa. Tämä juures sisältää magnesiumia, kaliumia, rautaa, natriumia, kalsiumia, fosforia ja sinkkiä, ja sen säännöllisestä syömisestä on elimistölle lukuisia hyötyjä.

Punajuuri sopii niin keittoihin, pataruokiin, salaatteihin kuin smoothieihinkin, joten jokainen löytää varmasti itselleen sopivan tavan sisällyttää sen omaan ruokavalioonsa.

 • Mitä tulee korkean verenpaineen hoitoon, punajuurimehun juominen voi auttaa maksimoimaan tulokset.
 • Juoma syntyy yksinkertaisesti keittämällä ja soseuttamalla punajuuret.

Korkea verenpaine voi tuoda mukanaan monia terveysongelmia, joten sen ehkäiseminen terveellisiä elämäntapoja noudattamalla on äärimmäisen tärkeää. Tämän lisäksi suositellaan säännöllistä verenpaineen mittaamista, jotta mahdollisesti kohonnut verenpaine havaitaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
 • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1
 • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
 • Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. (2000). Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1002/dta.1860
 • CINGOLANI, H. D., GIRONACI, M., VICARIO, A., MIATELLO, R., COSTA, M. de los A., BRANDANI, L., … PIZORNO, J. (2012). Hipertensión Arterial. Revista de Difusión de La Sociedad Argentina de Hipertensión ARterial. https://doi.org/10.1080/03067310802398872

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.