Logo image
Logo image

Sitruunasta apua nivelkipujen ja lihaskramppien hoitoon

3 minuuttia
Sitruunan tulehduksia helpottavat ja antioksidanttiset ominaisuudet voivat osoittautua erinomaiseksi apulaiseksi nivelkipujen ja lihaskramppien lievittämiseen.
Sitruunasta apua nivelkipujen ja lihaskramppien hoitoon
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nivelkipuja esiintyy yleensä erityisesti urheilijoilla ja vanhuksilla sekä kovaa fyysistä työtä tekevillä tai muuten päivittäin lihaksia ja niveliä rasittavilla henkilöillä. Nivelkivut ovat yleisiä varsinkin polvissa, kyynärpäissä ja ranteissa. Nivelkipujen lisäksi monet voivat kärsiä samaan aikaan myös lihaskrampeista. Onneksi nivelkipujen ja lihaskramppien oireiden hoitamiseen ja lievittämiseen löytyy luonnollinen ja yksinkertainen kotihoito: sitruuna.

Jos kuulut johonkin yllä mainituista riskiryhmistä, suosittelemme sinua tutustumaan tarkemmin näihin sitruunan hoitaviin ja ennaltaehkäiseviin ominaisuuksiin. On myös tärkeää oppia ennen kotihoidon aloittamista tunnistamaan nivelkipujen ja lihaskramppien tuntomerkkejä, jotta niitä ei sekoitettaisi esimerkiksi parestesiaan eli tietyn kehonosan tunnottomuuteen.

Mikä on lihaskramppi ja mistä se johtuu?

Lihaskramppi on äkillinen ja tahaton lihaksen supistuminen, johon liittyy usein myös kipua. Lihaskramppi voi ilmetä lievänä tai voimakkaana oireena, jolloin kipu saattaa halvaannuttaa krampista kärsivän kehonosan jopa muutaman minuutin ajaksi.

Urheilijoilla lihaskramppeja esiintyy yleensä korkean intensiteetin liikuntaharjoituksen tai kovan lihastreenin jälkeen. Muilla ihmisillä lihaskramppeja esiintyy erityisesti yön aikana. Tavallisemmin lihaskrampit iskevät jalkoihin, mutta niitä voi esiintyä myös jalkapohjissa, käsissä, käsivarsissa ja vatsan alueella. 

Some figure

Kramppeja voivat aiheuttaa esimerkiksi lihasten jännittäminen, kehon alhaiset elektrolyyttipitoisuudet, lihasten verenkierron heikentyminen tai ahtaan hermokanavan sisälle puristukseen joutunut hermo eli hermopinne.

Sinua voi myös kiinnostaa: Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?

Mitä on nivelkipu ja mistä se johtuu?

Nivelkipua voi esiintyä missä tahansa nivelessä ja se on yleinen oire monille nivelvammoille ja nivelsairauksille, näistä esimerkkeinä muun muassa:

 • Nivelreuma
 • Nivelrikko
 • Jännetulehdus
 • Limapussintulehdus eli bursiitti

Nivelkipua aiheuttavia sairauksia hoidetaan tavallisesti tulehduskipulääkkeillä, mutta samalla luonnolliset vaihtoehdot, kuten sitruuna, ovat myös erinomainen lisä näiden ikävien kipujen ja tulehdustilojen helpottamiseen.

Miten sitruuna auttaa nivelkipuihin ja lihaskramppeihin?

Sitruuna sisältää runsaasti flavonoideja, A-, C- ja E-vitamiineja sekä sitruunahappoa. C-vitamiinin tiedetään omaavan antioksidanttisia ja tulehduksia hoitavia ominaisuuksia ja se auttaa myös ylläpitämään kehon tukikudosten kollageenia. Sitruunahaposta taas puolestaan ​​löytyy sekä diureettisia että kehon myrkkyjä poistavia ominaisuuksia.

Lue aiheesta lisää: Hoida nivelkipua oliiviöljyllä ja sitruunankuorella

Sitruunan uskomattomat terveyshyödyt auttavat muun muassa:

 • Vahvistamaan kehon vastustuskykyä
 • Helpottamaan kurkkukipua
 • Ehkäisemään munuaiskivien muodostumista
 • Parantamaan verenkiertoa
 • Tehostamaan aineenvaihduntaa

Samalla tapaa sitruunasta voi olla myös apua nivelkipujen ja lihaskramppien lievittämiseen, sillä se sisältää runsaasti kaliumia. Tehokkain apu nimenomaan nivelkipujen ja lihaskramppien hoitamiseen olisikin tässä tapauksessa sitruunankuori.

Toisin sanoen, kun seuraavan kerran päätät valmistaa limonadia tai käytät muuten sitruunaa ruoanlaitossa, älä heitä kuoria pois, sillä myös kuoren sisällä piilee monipuolisia hyötyjä monenlaiseen terveydenhuoltoon.

Sitruunankuoresta uutettua eteeristä öljyä kutsutaan sitronellaksi, joka toimii myös erinomaisena hyttyskarkotteena. Lisäksi sitruunankuori sisältää runsaasti C-vitamiinia ja pektiiniä. Pektiini auttaa C-vitamiinin tavoin poistamaan myrkkyjä elimistöstä sekä eliminoi keholle haitallista kolesterolia verenkierrosta.

Kaiken tämän lisäksi sitruunankuoresta löytyy myös tulehduksia laskevia ja lihaksia rentouttavia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä uskomattoman tehokkaan avun lihaskramppien ja nivelkipujen hoitoon. Lue alta lisää siitä, miten voit valmistaa sitruunankuoresta helpon kotihoidon omassa keittiössäsi!

Some figure

Kotitekoinen sitruunahoito nivelkipujen ja lihaskramppien helpottamiseen

Seuraavan reseptin avulla onnistut valmistamaan omassa kotikeittiössäsi hellävaraisen sitruunahoidon, jonka avulla voit helpottaa ikäviä lihaskramppeja ja nivelkipuja tehokkaasti ja luonnollisesti. Pidä kuitenkin mielessä, että tämän reseptin tarkoituksena on täydentää lääkärin määräämää lääkehoitoa ja suosittelemmekin sinua kääntymään ensin oman lääkärisi puoleen ennen minkä tahansa kotihoidon aloittamista.

Ainesosat

 • 250 ml extra-neitsytoliiviöljyä
 • 2 isoa sitruunaa (mielellään orgaanisia)
 • 4 eukalyptuksen lehteä

Tämän sitruunahoidon valmistamiseksi ja lisäämiseksi tarvitset myös muutamia tarvikkeita eli toisin sanoen kannellisen lasipurkin, pakkauskelmua ja puhdasta sideharsoa. Sideharson määrä riippuu täysin lihaskrampeista ja nivelkivuista kärsivän alueen koosta.

Lue myös: 5 eteeristä öljyä nenän tukkoisuuden helpottamiseen

Valmistusohjeet

 • Ensimmäiseksi pese ja kuori sitruunat, ja lisää kuoret sellaisenaan lasipurkkiin. Kaada sekaan oliiviöljy ja varmista, että öljyä on tarpeeksi peittämään sitruunankuoret kokonaisuudessaan. 
 • Pilko eukalyptuksen lehdet ja lisää ne sitten seokseen. Sulje lasipurkki kannella huolellisesti ja anna seoksen liota kahden viikon ajan kuivassa ja pimeässä tilassa.
 • Kun sitruunahoito on viimein valmis, voit lisätä valmistetta suoraan puhtaalle sideharsolle. Liota sideharso kokonaisuudessaan seoksessa ja lisää harso suoraan nivelkivuista tai lihaskrampeista kärsivälle alueelle. Jotta harso ei liikkuisi pois paikaltaan, peitä sideharso huolellisesti pakkauskelmulla. Jätä sideharso paikoilleen yön yli. 
 • Mahdollisimman tehokkaiden tulosten saavuttamiseksi toista tämä sitruunahoito päivittäin. Muussa tapauksessa voit toistaa hoidon vähintään kolme kertaa viikossa.

Muista vielä lopuksi

Pidä mielessä, että tämä lihaskramppeihin ja nivelkipujen lievittämiseen tarkoitettu sitruunahoito on tehokkainta silloin, kun sen muistaa suorittaa säännöllisesti ja kurinalaisesti. Uhraamalla muutaman minuutin joka ilta tämän sitruunahoidon tekemiseen, voit huomata helpotusta nivelten ja lihasten hyvinvoinnissa jo lyhyessäkin ajassa. Muista kuitenkin ennen minkä tahansa vaihtoehtoisen hoidon aloittamista konsultoida myös omaa lääkäriäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Miller, T. M., & Layzer, R. B. (2005). Muscle cramps. Muscle & Nerve. https://doi.org/10.1002/mus.20341

Roux, C.-H. (2017). Tratamiento médico de la artrosis. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(17)84322-7

Shelton, G. D. (2004). Muscle pain, cramps and hypertonicity. Veterinary Clinics of North America – Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2004.05.019

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.