Logo image
Logo image

5 eteeristä öljyä nenän tukkoisuuden helpottamiseen

3 minuuttia
Pitkittyessään tukkoinen nenä voi johtaa vakavampiin hengitystieinfektioihin ja siksi onkin tärkeää tietää, miten hoitaa vaivaa ajoissa.
5 eteeristä öljyä nenän tukkoisuuden helpottamiseen
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nuhan, flunssan ja joidenkin hengitystieinfektioiden aikana on hyvin yleistä kärsiä nenän tukkoisuudesta. Se voi olla hyvinkin ärsyttävä oire, jolloin hengittäminen on vaikeaa ja joissakin tapauksissa se voi jopa aiheuttaa päänsärkyä. Onneksi nenän tukkoisuuden helpottamiseen löytyy myös yksinkertaisia ja nopeita kotihoitoja.

Kun niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin hengittämisestä tulee vaikeaa, voi tukkoinen nenä johtaa väsyneeseen ja epätoivoiseen oloon. Esittelemme seuraavaksi 5 eteeristä öljyä nenän tukkoisuuden helpottamiseen, joiden avulla tulet tuntemaan välitöntä huojennusta uupuneeseen ja vetämättömään oloon.

Mistä nenän tukkoisuus johtuu?

Some figure

Nenän tukkoisuus johtuu nenän sisällä olevien pehmytkudosten tulehdustilasta. Tulehdustilan aiheuttajia ovat lähes aina ulkoiset tekijät, kuten allergeenit, virukset ja bakteerit.

Useissa tapauksissa nenän tukkoisuuteen liittyy myös normaalia suurempaa limaneritystä. Ylimääräinen lima voi valua alas nieluun, joka tulehtuessaan aiheuttaa kipua ja epämukavaa tunnetta myös kurkussa.

Lue myös: Lääkejuoma yskään ja flunssaan

Eteeriset öljyt nenän tukkoisuuden helpottamiseen

1. Eukalyptus

Tämä eteerinen öljy auttaa sekä lievittämään hengitysteiden tulehduksia että irrottamaan keuhkoihin kertynyttä ylimääräistä limaa. Lisäksi eukalyptuksen antioksidanttiset ominaisuudet vahvistavat elimistön luonnollista vastustuskykyä.

Ainesosat

 • 3-4 tippaa eukalyptusöljyä
 • 500 ml vettä

Käyttöohjeet

 • Kuumenna vesi kattilassa.
 • Kun vesi alkaa kiehua, lisää sekaan eukalyptustipat. Poista kattila liedeltä ja kaada kuuma vesi varovaisesti avonaiseen kulhoon.
 • Peitä pääsi pyyhkeellä ja kumarru varovaisesti kulhon yläpuolelle hengittämään eukalyptushöyryä. Pyri pitämään höyryhengityksen aikana kasvot noin 15 cm etäisyydellä veden pinnasta, jotta et vahingossakaan polta itseäsi. 

2. Laventeli

Tätä voimakastuoksuista yrttiä käytetään paljon aromaterapiassa, sillä laventeli tunnetaan erityisesti sieni- ja bakteeritulehduksia vastaan taistelevista, elimistöä puhdistavista ja kipua lievittävistä ominaisuuksistaan. 

Ainesosat

 • 2 tippaa laventeliöljyä
 • 2 tippaa manteliöljyä

Käyttöohjeet

 • Sekoita laventeli- ja manteliöljy keskenään pienessä kulhossa.
 • Hiero öljyä suoraan rinnan, kaulan ja selän alueelle.

Laventeliöljyn ulkoinen käyttö tulehtuneilla alueilla hoitaa tehokkaasti nuhaa, flunssaa, yskää ja nenän tukkoisuutta. Lisäksi se auttaa eukalyptuksen tavoin irrottamaan limaa keuhkoista ja hengitysteistä.

3. Timjamiöljy

Some figure

Timjami omaa antibakteerisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmän ja hengityselimistön toimintaa ja siksi timjamiöljyä käytetäänkin paljon flunssan oireiden, kuten yskän, kurkkukivun ja nenän tukkoisuuden hoitoon.

Keuhkoja puhdistavan vaikutuksensa vuoksi timjamiöljyä voidaan hyödyntää myös höyryhengityksen muodossa erityisesti kurkkukivun lievittämiseksi.

Aineosat

 • 3-4 tippaa timjamiöljyä
 • 500 ml vettä

Käyttöohjeet

 • Kuumenna vesi kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon timjamiöljytipat (määrä vastaa noin yhtä teelusikallista).
 • Peitä pääsi pyyhkeellä ja kumarru varovaisesti kattilan yläpuolelle hengittämään höyryä, aivan kuten eukalyptushoidossakin.

Sinua voi myös kiinnostaa: Yskän hoito timjami-, hunaja- ja sitruunateellä

4. Minttuöljy

Mintun voimakas haju tunkeutuu syvälle hengitysteihin ja auttaa puhdistamaan keuhkoja. Parhaimpaan lopputulokseen pääset lisäämällä minttuöljyä joka yö ennen nukkumaanmenoa, kunnes nenän tukkoisuus ja limaisuus katoavat.

Ainesosat

 • 2 tippaa minttuöljyä
 • 2 tippaa jojobaöljyä
Some figure

Käyttöohjeet

 • Sekoita minttu- ja jojobaöljy keskenään pienessä kulhossa.
 • Lisää öljyä hierovin liikkein kaulan ja rinnan alueelle niin pitkään, että öljy imeytyy ihoon kokonaisuudessaan.

5. Oreganoöljy

Normaalisti tätä luonnonlääkettä käytetään nuhan ja flunssan hoitoon haudukkeen muodossa, mutta oreganon hengitysteitä hoitavat vaikutukset ovat yhtä tehokkaita myös eteerisen öljyn muodossa.

Ainesosat

 • 3-4 tippaa oreganoöljyä
 • 500 ml vettä

Käyttöohjeet

Höyryhengityksen tekeminen oreganoöljyn avulla käy samalla tavalla kuin eukalyptus- ja timjamiöljyn kanssa:

 • Veden kiehuessa lisää sekaan oreganotipat (määrä vastaa noin yhtä teelusikallista).
 • Kaada kiehuva vesi avonaiseen astiaan, aseta pyyhe pään päälle ja kumarru varovaisesti astian ylle. Muista pitää kasvosi koko höyryhengityksen ajan noin 15 cm etäisyydellä.
 • Toista höyryhengitystä muutaman minuutin ajan, kunnes nenän tukkoisuus katoaa.

Huomioitavaa: Kaikkia yllä mainittuja eteerisiä öljyjä tulisi käyttää hallitusti vain pieninä määrinä aina laimennettuna joko veteen tai peruspohjaöljyyn (esimerkiksi kylmäpuristettu kookosöljy) mahdollisten sivuvaikutusten välttämiseksi. 

Säännöllinen eteeristen öljyjen käyttö ja höyryhengityshoito auttavat tukkoisen nenän aiheuttamiin oireisiin lyhyessä ajassa. Jos nenän tukkoisuus ei kuitenkaan helpota viikon sisällä säännöllisestä kotihoidosta huolimatta, suosittelemme sinua kääntymään lääkärisi puoleen. Vältä myös voimakkaille hajuille tai allergeeneille altistumista erityisesti nuhaisena, sillä ne vain pahentavat epämukavaa oloa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.