Logo image
Logo image

Neljä kotitekoista hyttyskarkotetta

2 minuuttia
Ihanan tuoksun lisäksi basilika ja laventeli voivat auttaa hätistämään hyttyset pois, sillä ne eivät pidä näiden kotitekoisten karkotteiden hajusta.
Neljä kotitekoista hyttyskarkotetta
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2022

Kun ulkona on kuumaa ja kosteaa, siellä lentelee kaikenlaisia hyönteisiä hyttysistä mehiläisiin. Niitä on kaikkialla, ei pelkästään metsissä, vaan missä vain on kasvillisuutta. Tällöin tarvitset kipeästi hyttyskarkotetta!

Hyttyset ovat varsinainen riesa; etenkin niiden kiusallinen ininä sekä niiden aiheuttamat kutisevat puremat ovat monen harmina.

Hyttysenpuremassa on myrkkyä, joka kutittaa niin vietävästi että sitä voi olla mahdoton kestää. Monet hyttyset kantavat myös tauteja, mukaan lukien malariaa ja denguekuumetta (ulkomaanmatkoilla), jotka voivat olla hengenvaarallisia tauteja jos niitä ei hoideta kunnolla.

Välttääksesi hyttysenpistoja muista käyttää hyttyskarkotetta ennen kuin poistut kotoasi. Kaupan hyllyillä olevat karkotteet voivat olla usein tahmeita, ne saattavat tahrata vaatteitasi, ne sisältävät haitallisia kemikaaleja tai haisevat pahalle, joten me haluammekin nyt kertoa kuinka voit tehdä itse oman hyttyskarkotteen, jonka avulla saat pidettyä hyttyset loitolla.

Keinoja pitää hyttyset poissa

Some figure

Iholla käytettävän hyttyskarkotteen lisäksi saa hyttysiä ja muita lentäviä hyönteisiä pidettyä poissa kotoasi muillakin keinoilla:

 • Etikka on erinomainen karkottamaan hyttysiä, sillä ne eivät pidä sen hajusta. Laita kupillinen etikkaa ikkuna- tai oviaukkoon pitääksesi ne poissa.
 • Syö paljon B-vitamiinia. Hyttyset eivät pidä siitä.
 • Valkosipulissa oleva rikki on loistava hyttyskarkote, joka toimii hyvin myös kärpäsiin ja punkkeihin. Sekoita valkosipulia veteen ja anna sen hautua jonkin aikaa. Suihkuta kotiasi valkosipulisuihkeella.
 • Pidä ihosi hyvin kosteutettuna. Kosteusvoide saa hyttyset kääntymään kannoillaan, sillä se saa ihon hieman liukkaaksi ja niin hyttysten on vaikeampi laskeutua iholle ja pistää ihoa.
 • Syö tuoretta basilikaa. Hyttyset eivät pidä voimakkaiden aromaattisten yrttien tuoksusta. Istuta basilika ruukkuun ja pidä sitä kotonasi siinä huoneessa, jossa tarvitset hyttyskarkotetta.

Lue tämä: 10 tuoksua, jotka karkottavat hyttysiä

Kotitekoiset hyttyskarkotteet

Some figure

Edellä mainitut vinkit ovat loistavia tapoja pitää hyttyset loitolla kodistasi, mutta tarvitset myös jotain kun menet ulkoilemaan rannalle, metsään, puistoon tai pihallesi.

Tässä muutama kotitekoinen hyttyskarkote, jotka ovat kohtuuhintaisia ja tehokkaita, jättävät ihon mukavan tuntuiseksi, eikä niiden valmistamiseen mene kovin paljon aikaakaan.

Eukalyptus

Aineet

 • 40 tippaa eteeristä eukalyptusöljyä
 • 2,5 dl vettä

Ohjeet

 • Laita pieneen suihkupulloon vettä ja eukalyptusöljyä ja sekoita ravistamalla.
 • Suihkauta suoraan iholle tai vaatteillesi tai sinne, mistä haluat karkottaa hyttysiä pois.
 • Paras aika käyttää suihketta on iltapäivisin ja iltaisin.

Manteliöljy

Some figure

Tämä on loistava hyttyskarkote perheen pienimmille, sillä se on hellä iholle ja tuoksuu hyvälle.

Aineet

 • 1,5 dl manteliöljyä
 • 15 tippaa eteeristä basilikaöljyä
 • 15 tippaa eteeristä geraniumöljyä (kurjenpolvi)

Ohjeet

 • Laita kaikki aineet yhteen suihkepulloon ja ravista kunnolla.
 • Suihkauta iholle kahden tai kolmen tunnin välein.

Suosittelemme lukemaan: Viisi eteeristä öljyä ja niistä saatavat hyödyt

Basilika

Aineet

 • 2 rkl kuivattua basilikaa
 • 5 dl vettä

Ohjeet

 • Keitä vesi ja lisää basilikan lehdet veteen ja sekoita.
 • Anna hautua neljä tuntia.
 • Käytä basilikavettä suihkeena mihin vain, mistä haluat karkottaa hyttysiä, kuten huoneista ja iholta.

Laventeli

Aineet

Ohjeet

 • Samat ohjeet kuin edellä mainitulle basilikalle. Muista antaa laventeliveden hautua neljä tuntia ja sitten voit suihkauttaa sitä ympäristöösi.
 • Voit vaihtoehtoisesti käyttää eteerisiä laventeliöljytippoja ja lisätä sitä vartalovoiteeseen: sekoita 2 tippaa laventeliöljyä kämmenelliseen voidetta ja levitä iholle.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Asadollahi, A., Khoobdel, M., Zahraei-Ramazani, A., Azarmi, S., & Mosawi, S. H. (2019). Effectiveness of plant-based repellents against different Anopheles species: a systematic review. Malaria Journal18(1), 1-20.

Lafont, J. J., & Portacio, A. A. (2011). Extracción y caracterización fisicoquímica del aceite de la semilla (almendra) del marañón (Anacardium occidentale L). Información tecnológica22(1), 51-58.

Lee, M. Y. (2018). Essential oils as repellents against arthropods. BioMed research international2018.

Leyva, M., French, L., Pino, O., Montada, D., Morejón, G., & Marquetti, M. D. C. (2017). Plantas con actividad insecticida: una alternativa natural contra mosquitos. Revista biomédica28(3), 139-181.

De León, N. R., Sanabria, M. E., Rodríguez, D., & Ulacio, D. (2012). Efecto del extracto etanólico de albahaca genovesa (Ocimum basilicum var. Genovese) sobre Cercospora apii Fressen y el tizón temprano del celery (Apium graveolens). Revista Científica UDO Agrícola12(2), 472-478.

Muñiz-Reyes, E., Ramos Barreto, C. A., Rodríguez-Hernández, C., & Ortega-Arenas, L. D. (2016). Actividad biológica de nim en adultos de mosca blanca Trialeurodes vaporariorum (Aleyrodidae) West. Revista mexicana de ciencias agrícolas7(6), 1283-1295.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.