Logo image
Logo image

Matkapahoinvointi: miksi sitä esiintyy?

2 minuuttia
Matkapahoinvointi voi aiheuttaa levottomuutta, kylmää hikeä sekä oksentelua. Jatka lukemista!
Matkapahoinvointi: miksi sitä esiintyy?
Viimeisin päivitys: 15 heinäkuuta, 2020

Useimmat ihmiset nauttivat lomamatkoista, retkistä ja viikonloppureissuista. Matkapahoinvointi voi kuitenkin saada siitä kärsivät ihmiset joskus toivomaan, että matkalle ei tarvitsisi lähteä lainkaan.

Kuten ehkä jo tiedätkin, on matkapahoinvointi hyvin yleinen ongelma, varsinkin lasten keskuudessa. Vaikka sitä saattaakin esiintyä kenellä tahansa, ovat jotkut ihmiset sille alttiimpia. 3-12 vuoden ikäiset lapset, ahdistuksesta kärsivät ihmiset sekä raskaana olevat naiset kärsivät todennäköisimmin matkapahoinvoinnista. Mutta tiedätkö miksi niin tapahtuu?

Tässä artikkelissa kerromme kaiken siitä, mitä matkapahoinvoinnista tulee tietää ja kuinka sitä voidaan hoitaa. Tällä tavoin voit nauttia lomamatkasta ansaitsemallasi tavalla.

Miksi matkapahoinvointia esiintyy?

Jotta ymmärtäisimme miksi matkapahoinvointia esiintyy, tulee meidän ensin selittää lyhyesti, kuinka ihmisen tasapainojärjestelmä toimii.

Aivojen täytyy ensin vakauden ylläpitämiseksi tietää, missä asennossa keho on. Se käyttää apunaan korvissa sijaitsevia tasapainoreseptoreita. Se tarvitsee myös aistien ja liikuntaelinjärjestelmän tuomaa tietoa.

Näköaistin, lihasten ja jännereseptorien tuoman tiedon täytyy täsmätä, kun se pääsee aivoihin. Näin tapahtuu yleensä silloin, kun liikut vapaaehtoisesti kävellessä tai liikuntaa harrastaessa.

Jos kuitenkin katsot jotakin muuttumatonta kohtaa, kuten matkapuhelinta, liikkuvan tai epävakaasti liikkuvan auton sisällä, ei aivojen näistä molemmista lähteistä saama tieto täsmää. Toisin sanoen, aivot saavat eri tietoa kummastakin aistista. Näköaisti kertoo aivoille että olet paikoillaan, kun taas keho kokee auton liikehdinnän.

Some figure

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Luontaishoitoja oksentamisen lopettamiseksi

Matkapahoinvoinnin oireet

Tässä tilanteessa esiintyy tasapainoaistin lisääntynyttä ärsytystä. Tämä elin sijaitsee korvan keskiosassa. Kun se on yliaktiivinen, esiintyy huimauksen oireita:

  • Matkapahoinvoinnista kärsivä ihminen voi muuttua kalpeaksi ja kärsiä kylmästä hiestä. 
  • Hänen on myös taipumus tuntea olonsa levottomaksi ja pahoinvoivaksi.
  • Tällaisessa tilanteessa on melko yleistä, että ihminen päätyy oksentamaan.

Kuinka matkapahoinvointia voidaan ehkäistä

Kuten kerroimme aikaisemmin, matkapahoinvointi syntyy siten, että katsot jotakin kiinteää pistettä, kuten matkapuhelinta, ja silmäsi tulkitsevat sinun olevan paikoillaan, vaikka todellisuudessa oletkin liikkeessä. Tämä liike on passiivista, sillä se ei riipu ihmisestä itsestään, vaan vaihtelee sen sijaan auton liikkeen mukaan.

Matkapahoinvointi on jopa yleisempää silloin, kun tie on kuoppainen tai epätasainen. Se myös pahenee, jos tie on mutkainen tai jos auto menee todella lujaa. Paras tapa ehkäistä matkapahoinvointia on siis tarkkailla ajotapaa.

Kuskin tulisi yrittää ajaa tasaisesti jarruttamatta äkillisesti ja tietenkin halliten ajoneuvon nopeutta. Hänen tulisi niin ikään välttää kiihdyttämistä. Kuskin tulee kiinnittää tähän erityistä huomiota, varsinkin vuoristotietä ajettaessa.

Jos kärsit matkapahoinvoinnista, olisi suositeltavaa, että istut takapenkin keskellä. Tältä paikalta pystyt katsomaan maisemia ja tarkkailemaan liikettä. Kun matkapahoinvointi iskee, on paras avata ikkuna, sulkea silmät ja yrittää rentoutua.

Some figure

Asiantuntijat suosittelevat myös, että varmistat auton olevan hyvin ilmastoitu sekä lämpötilan olevan 21-23 astetta. Vaikka sinun tulisikin yrittää välttää ylensyömistä ennen matkaa, on tärkeää syödä jotakin kevyttä ja juoda paljon vettä. Lisäksi on tärkeää pitää useita pysähdyksiä, jotta saat raitista ilmaa ja aikaa rentoutua.

Jos matkapahoinvointi ei kaikista apukeinoista huolimatta salli sinun matkustaa mukavasti, käy lääkärissä. Tietyt lääkkeet auttavat vähentämään sen oireita.

Jotkut ihmiset käyttävät myös luontaishoitoja, kuten inkiväärijuurta tai purukumia matkojen aikana. Matkapahoinvoinnin vähentämiseksi on keksitty jopa kumisia matkapahoinvointirannekkeita.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vauvojen pahoinvoinnin ja oksentelun ehkäisy

Yhteenveto

Jos kärsit matkapahoinvoinnista usein, kokeile tässä artikkelissa antamiamme ohjeita. Älä myöskään unohda pitää muovipussia tarvittaessa käden ulottuvilla. Voit myös yrittää matkustaa yöllä, jolloin voit nukkua matkan ajan. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Consejos para evitar los mareos en el coche | RACE. (n.d.). Retrieved August 15, 2019, from https://www.race.es/consejos-para-evitar-mareos-coche
  • Cómo prevenir y aliviar el mareo en coche. (n.d.). Retrieved August 15, 2019, from https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/como-prevenir-aliviar-mareos-coche_1227
  • ¿Por qué se producen y cómo evitar los mareos en el coche? (n.d.). Retrieved August 15, 2019, from https://www.abc.es/motor/reportajes/abci-producen-y-como-evitar-mareos-coche-201609061314_noticia.html
  • ¿Por qué nos mareamos en el coche? (n.d.). Retrieved August 15, 2019, from https://cuidateplus.marca.com/bienestar/2018/08/22/-mareamos-coche-166882.html
  • Stat Pearls Publishing. Motion Sickness. (2017). Recuperado el 2 de agosto de 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539706/
  • NHS. Motion Sickness. (2017). Recuperado el 2 de agosto de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/motion-sickness/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.