Kuinka kauan voin käyttää ehkäisypillereitä?

On tavallista ihmetellä, kuinka kauan voit ottaa ehkäisypillereitä ja olettaa, että sinun on pidettävä tauko silloin tällöin. Mutta tämä on myytti, jonka selitämme tässä artikkelissa.
Kuinka kauan voin käyttää ehkäisypillereitä?

Viimeisin päivitys: 06 toukokuuta, 2022

Oletko koskaan pohtinut, kuinka kauan voit käyttää ehkäisypillereitä?

Ehkäisypillerit ovat laajalle levinnyt ehkäisymenetelmä. Eri-ikäiset naiset käyttävät niitä kaikkialla maailmassa, myös vaihdevuosia edeltävänä aikana.

Tämä menetelmä on erittäin turvallinen ja voimme sanoa, että sen suurin haitta on muistaa ottaa pillerit aina oikeaan aikaan. Nykyään esimerkiksi matkapuhelimien sähköisten asialistojen käyttäminen auttaa ratkaisemaan tämän ongelman. Monet naiset kuitenkin suosivat jotain toista ehkäisyvaihtoehtoa, koska he epäilevät, että he unohtavat ottaa päivittäisen pillerin.

Ehkäisypillereihin liittyy monia myyttejä. Useimmat niistä ovat perusteettomia, mutta ne leviävät hitaasti käyttäjien keskuudessa, jolloin monet uskovat niiden olevan totta.

Terveysvirastot toteuttavat usein kampanjoita ehkäisypillereihin liittyvien myyttien kumoamiseksi. Ongelmana on, että näiden tarkkojen tietojen ohella sosiaalinen media ja Internet-foorumit ovat edelleen täynnä harhaanjohtavaa tietoa.

Naisten keskuudessa yleinen kysymys on, kuinka kauan he voivat käyttää ehkäisypillereitä ja pitääkö niistä pitää taukoa? Tämä johtuu oletetun hormonaalisen ylikuormituksen aiheuttamien haittavaikutusten pelosta. Tässä artikkelissa kerromme, miksi tämä on vain myytti.

Mitä ehkäisypillerit ovat?

Ehkäisypillerit ovat hormonaalinen ehkäisymenetelmä. Toisin sanoen ne perustuvat keinotekoisten hormonien käyttöön säätelemään naisen kuukautiskiertoa ja estämään ovulaation.

Pysäyttämällä ovulaation, joka tapahtuu joka kuukausi, ei ole mahdollista tulla raskaaksi. Ilman ovulaatiota ei ole kiertävää munasolua, ja siksi siittiöillä ei ole sukupuoliyhteydessä mitään hedelmöitettävää.

Tavoitteensa saavuttamiseksi tämä menetelmä jäljittelee normaalien kiertojen hormonaalisia muutoksia sisällyttämällä siihen yksi tai kaksi ainetta pillereiden muodossa. Joissakin ehkäisyvalmisteissa on kaksi komponenttia – estrogeeni ja progestiini – kun taas toisissa vain yksi – esimerkiksi drospirenoni.

Myös ehkäisypillereissä olevien tablettien määrä vaihtelee. Pakkauksissa on 21 pilleriä, 24 tai 28. Niistä, joissa on 28, voi olla 21 yhtä väriä ja 7 toista tai 24 yhtä väriä ja 4 toista.

Erot perustuvat hormonaalisiin annoksiin, joita lääkeyhtiöt päättävät käyttää. Joka tapauksessa niiden on aina tarkoitus seurata keskimääräisen kuukautiskierron vaihtelua, joka yleensä kestää yhteensä 28 päivää kuukautisten välillä.

Nainen oppii, kuinka käyttää ehkäisypillereitä.
Ehkäisypillereissä on hormoneja, jotka jäljittelevät normaalia kuukautiskiertoa.

Pitääkö minun pitää taukoja?

Myytti siitä, että ehkäisypillereistä pitäisi pitää tauko, syntyi niiden käyttämien hormoniannosten perusteella. Tämän menetelmän valmistuksen alussa lääkkeissä oli korkeat estrogeeni- ja progestogeenipitoisuudet.

Sittemmin näitä annoksia on vähennetty lähes 10 kertaa. On myös tehty monia muita tieteellisiä tutkimuksia, joissa on arvioitu pillereiden turvallisuutta niiden pitkän aikavälin vaikutusten selvittämiseksi.

Saadun tiedon ansiosta voidaan olla varmoja, ettei taukoja tarvitse pitää. Niiden ottamista ei tarvitse lopettaa välillä. Tämä on selvästikin ollut laajalle levinnyt myytti, joka on täysin perusteeton.

Ehkäisypillerit estävät ovulaation tapahtumista, mutta ne eivät vaikuta munasoluihin. Tämä tarkoittaa, että jos nainen lopettaa pillereiden käytön, koska hän haluaa tulla raskaaksi, hänellä on samat mahdollisuudet kuin naisella, joka ei koskaan käyttänyt pillereitä. Se on menetelmä, joka ei aiheuta lapsettomuutta.

On myytti, että ehkäisypillereiden käyttämisestä on pidettävä tauko.

Muita myyttejä pillereissä olevista hormoneista

Myytit ehkäisypillereiden haittavaikutuksista eivät rajoitu oletettuun tauon tarpeeseen, eivätkä ne koske vain teini-ikäisiä. Valitettavasti näiden myyttien levittäminen vahingoittaa perhesuunnitteluohjelmia.

Uskomus, että ehkäisypillerit eivät ole turvallisia, on väärä. Oikein käytettynä ne voivat olla 99 % tehokkaita. Se on erittäin korkea prosenttiosuus, joka kertoo tehokkaasta ehkäisymenetelmästä. Mitä tulee seksuaalisen halun vähenemiseen, jota jotkut naiset pelkäävät? Tässä kohtaa esiintyy paljon eroja eri yksilöiden välillä.

Sama koskee väitettä ehkäisypillereiden ja painonnousun yhteydestä. Gynekologit ovat yhtä mieltä siitä, että nämä ovat vaikutuksia, jotka voivat ilmaantua käytön alussa. Useimmiten ne häviävät vähintään kolmannen käyttöjakson jälkeen. Tämänkaltaisia oireita ei kuitenkaan ilmene kaikilla käyttäjillä.

Henkilökohtainen lähestymistapa ehkäisyyn on ihanteellinen. Jokaisen naisen tulee kääntyä gynekologin puoleen valitakseen hänen elämäntyyliinsä, ruumiinrakenteeseensa, ikäänsä ja mahdollisiin liitännäissairauksiinsa parhaiten sopiva hormoniyhdistelmä.

Sinun ei tarvitse pitää taukoa ehkäisypillereistä

Kysymykseen kuinka kauan ehkäisypillereitä voi käyttää, vastaus on, että aikarajaa ei ole. Tiede on jo vahvistanut, että taukoja ei tarvita ja että nykyisten ehkäisypillereiden hormonaaliset annokset ovat minimaalisia, joten niillä ei ole vaikutusta naisten hedelmällisyyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brito Pérez, Cintia, and Ángela Suárez Porta. “Intervenciones eficaces en la adherencia a la medicación contraceptiva: Revisión sistemática.” (2019).
  • Villanueva Egan, Luis Alberto, and Mauricio Pichardo Cuevas. “Adelantos en anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 75.1 (2007).
  • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacología humana. 4ª Ed. Barcelona: Masson (2003): p887-912.
  • Soubies, M. E., et al. “Adolescentes de hoy…¿ Mitos de ayer?.” Rev Hosp Niños BAires Diciembre 52.239 (2010): 535.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.