Seksuaalinen haluttomuus

Terve seksielämä on osa hyvinvointia. Tässä artikkelissa listaamme yhdeksän tekijää, jotka voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta.
Seksuaalinen haluttomuus

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Useimmat ihmiset yhdistävät korkean libidon spontaaniin tunteeseen. Se auttaa pariskuntia ylläpitämään intohimoista suhdetta. On kuitenkin käynyt ilmi, että on yhä enemmän ja enemmän kroonisia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta.

Tämän hämmennyksen vuoksi monet parit alkavat ajan myötä huomaamaan ongelmia ja epävarmuutta keskinäisessä läheisyydessään. Tästä syystä on tärkeää oppia erottamaan ne todelliset tekijät, jotka vaikuttavat seksuaalisen halun vähenemiseen. Tässä artikkelissa puhumme 9 tärkeimmästä tekijästä.

1. Stressi

Terve ja molempia osapuolia tyydyttävä seksielämä on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Seksuaalinen haluttomuus on kuitenkin varsin yleinen ongelma pitkässä parisuhteessa. On tärkeää muistaa, että monet tekijät voivat vaikuttaa seksuaaliseen haluun.

Seksuaalinen haluttomuus voi johtua stressistä. Stressi on ongelma, joka vaikuttaa eniten sukupuoliviettiin, mutta useimmat eivät kiinnitä siihen tarpeeksi huomiota. Korkea stressitaso lisää kortisolin tuotantoa ja laskee testosteronia.

Tämän seurauksena halu harrastaa seksiä voi vähentyä. Päivittäiset rutiinit, kuten töihin meneminen, kokoukset, liikenne, kotityöt, lasten hoitaminen tai muut tehtävät aiheuttavat usein suuren määrän stressiä. Tämä johtaa siihen, että henkilö on väsynyt ja haluaa vain nukkua, mikä vaikuttaa usein pariskunnan seksielämään.

2. Joidenkin lääkkeiden ottaminen

Kun saat intensiivistä lääketieteellistä hoitoa, kuten kemoterapiaa osana syöpähoitoja, negatiiviset sivuvaikutukset ovat yleisiä. Jotkut yleisimmistä sivuoireista ovat väsymys, pahoinvointi ja jopa täydellinen uupumus, jotka voivat johtaa libidon heikkenemiseen.

Huomaa, että lääkkeet aiheuttavat myös itsetuntoon liittyviä ongelmia fyysisten muutosten sekä hormonaalisen epätasapainon vuoksi.

Ehkäisypillereiden, erityisesti niiden käytön alussa, tiedetään myös aiheuttavan libidon heikkenemistä. Tämä sivuvaikutus kuitenkin häviää käytön jatkuessa.

Näin on myös joidenkin antihistamiinien tai trisyklisten masennuslääkkeiden kohdalla. Joten on parasta keskustella asiasta lääkärisi kanssa ja tunnistaa lääkkeet, jotka voivat aiheuttaa seksuaallista haluttomuutta.

Seksuaalinen haluttomuus voi alkaa ehkäisypillereiden myötä.

3. Huonosta kokemuksesta jäänyt trauma

Negatiivisten kokemusten läpikäyminen on myös melko yleinen syy seksuaaliseen haluttomuuteen. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun et ole täysin tyytyväinen kumppanisi kanssa tai jos hän teki jotain, mistä et pitänyt. Tämä voi tapahtua myös, jos sinulla on negatiivinen intiimikokemus.

Mikäli olet kumppanin kanssa, johon luotat, paras ratkaisu on ylläpitää kommunikointia ja säilyttää parisuhteen tasapaino. Muista, että yhden huonon kokemuksen ei pitäisi muuttua lopulliseksi ongelmaksi.

4. Itsetunto ja turvattomuuden tunne

Mielenterveys on myös jokaisen ihmisen hyvinvoinnin keskeinen pilari. Se vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme muihin ja itseemme. Jos henkilöllä on ongelmia itsetunnon ja turvattomuuden kanssa, myös hänen seksuaalinen halunsa voi laskea.

Ihmiset, jotka eivät tunne oloaan mukavaksi kehossaan ja joilla on huono itsetunto, voivat kärsiä seksuaalisen halun täydellisestä puutteesta. Huonon itsetunnon omaava henkilö ajattelee, että hän ei kykene tyydyttämään kumppaniaan. Näin ollen henkilö ei pysty itsekään nauttimaan kokemuksesta.

5. Liiallinen alkoholin käyttö ja huumeet

Kun henkilö käyttää suuria määria päihdyttäviä aineita, kuten alkoholia tai huumeita, vaikuttaa se suoraan myös seksuaaliseen halukkuuteen. On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä aineet voivat aluksi lisätä seksuaalisia haluja. Sitten kun niitä kulutetaan suuria määriä, ne voivatkin aiheuttaa väsymystä ja jopa erektiohäiriöitä.

Santiago Frago, Amaltean seksologian ja psykoterapian instituutin lääketieteellinen johtaja toteaa, että alkoholin käyttö seksuaalista halua herättävänä aineena on myytti. Todellisuus on, että eroottinen halu ei vastaa orgasmia, jonka saamista tämä myrkyllinen aine vaikeuttaa. Myös kulutettu määrä vaikuttaa haluttomuuteen. Satunnainen juoma on eri asia kuin liiallinen juominen.

6. Seksuaalinen haluttomuus ja unenpuute

Unettomuuden seuraukset ovat haitallisia keholle. Siksi on tärkeää noudattaa samaa rytmiä joka päivä ja yö. Kun henkilö ei saa tarpeeksi unta, ilmenee on oireita, kuten väsymystä, ahdistusta tai stressiä.

Kaikki nämä tekijät voivat aiheuttaa kumppaneiden välisiä konflikteja, jotka voivat siirtyä seksielämään, mikä puolestaan ​​voi vähentää seksuaalista halua. Hyvälaatuisen unen puute voi tehdä ihmisistä vähemmän herkkiä ärsykkeille, kuten koskettamiselle. Tämä voi myös vähentää seksuaalista halua.

7. Huono ruokavalio

Tämä kohta ei ehkä ole yhtä ilmeinen kuin muut, mutta ruokavaliollakin on rooli seksuaalisen halun ylläpitämisessä. Jos et syö tasapainoisia aterioita tai syöt vähäproteiinista ruokaa, testosteronitasosi laskee.

Sen lisäksi, kun ateriasi eivät sisällä kivennäisaineita ja vitamiineja, saatat alkaa kokea väsymystä. Siksi on välttämätöntä noudattaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota joka päivä.

8. Yksitoikkoisuus

Kun parisuhde on vasta alussa, kaikki on uutta, joten intohimoa ja tunteita on paljon. Tämä vaikuttaa myös seksuaaliseen läheisyyteen. Tämä euforinen vaihe kuitenkin loppuu aikanaan, mikä tekee suhteesta rutiininomaisemman. Seksuaalinen haluttomuus voi johtua yksitoikkoisesta rutiinista.

Näissä tapauksissa sinun tulisi kokeilla jotain uutta kumppanisi kanssa. Tällä tavalla teillä on aina jotain uutta opittavaa toisistanne. Voitte myös kokeilla yhdessä erilaisia seksileluja. Vietä aikaa kumppanisi kanssa, kommunikoi aktiivisesti, niin ette ajaudu yksitoikkoisuuteen.

Seksuaalinen haluttomuus voidaan voittaa kommunikoimalla.

9. Kommunikointiongelmat kumppanin kanssa

Kuten juuri mainitsimme, yksitoikkoisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka voi aiheuttaa seksuaalisen halun heikkenemistä ajan myötä. Siksi on erittäin tärkeää kommunikoida tehokkaasti kumppanisi kanssa. Kun kommunikoitte tarpeistanne, voitte löytää ratkaisun, joka tyydyttää molempia osapuolia.

Tämän lisäksi seksuaalinen haluttomuus voi johtua myös parisuhdeongelmista, joihin ei puututa ajoissa. Journal of Sexual Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus, jonka tohtori Ana Alexandra Carvalheira teki yhteistyössä Oslon ja Zagrebin yliopistojen kanssa, osoitti, että väsymys, pariskunnan väliset konfliktit ja työn aiheuttama stressi ovat yleisimpiä syitä miesten sukupuolivietin heikkenemiseen.

Suosittelemme, että jatkat tehokasta viestintää, varsinkin jos jokin häiritsee sinua. Näin myös seksuaalinen hyvinvointisi säilyy ennallaan.

Vinkkejä seksuaalisen halun löytämiseen

On erittäin tärkeää säilyttää seksuaalinen halu sinun ja kumppanisi välillä. Joskus tästä tulee kuitenkin vaikeaa eri tekijöiden, kuten elämäntapojen, luovuuden puutteen ja henkilökohtaisten ongelmien vuoksi.

Jos haluat välttää kaiken tämän tai vähentää mahdollisuuksia kohdata seksuaaliseen haluun liittyviä ongelmia, on olemassa joukko hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat intohimoa kestämään.

Yleisesti ottaen kaikki riippuu siitä, keskitytäänkö pieniin yksityiskohtiin seksin ulkopuolella. Siksi teidän on kiinnitettävä huomiota muihinkin parisuhteen osa-alueisiin, ei vain läheisyyteen. Esimerkkinä odottamattomat kiintymyksen ilmaisut, kuten perinteinen suklaarasia tai vaikka yllätyslounas kahden kesken.

TAP -keskuksen psykologi ja seksologi Diana Lozano toteaa, että kyse ei ole niinkään seksistä, vaan kehon ulkopuolisesta eroottisuudesta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos haluat ylläpitää terveellistä ja aktiivista seksielämää kumppanisi kanssa, on tärkeää keskittyä kiintymyksen osoittamiseen ja fyysisen kosketuksen ylläpitämiseen. Nämä ovat asioita, jotka helposti unohtuvat erityisesti pitkässä parisuhteessa. Näiden asioiden ylläpitäminen voi aiheuttaa yllättäviä reaktioita ja pitää libidon korkealla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carvalheira A, Pereira N. Portuguese version of Cues for Sexual Desire Scale: The influence of relationship duration. Journal of Sexual Medicine (2011).
  • Neyra, Lidia Cruz. “Alimentos funcionales.” Biotempo 7 (2007): 46-54.
  • Pfaus J, Scepkowski L. The biologic basis for libido. Current Sexual Health Reports (2005).
  • Gutiérrez B. La respuesta sexual humana. Actualización en Medicina de Familia (2010).
  • Burrows L, Basha M, Goldstein A. The effects of Hormonal Contraceptives on Female Sexuality: A Review. Journal of Sexual Medicine (2012).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.