Logo image
Logo image

Lateksiallergia: syyt, oireet ja hoito

3 minuuttia
Lateksiallergia ilmenee, kun immuunijärjestelmä ylireagoi tiettyihin tämän materiaalin sisältämiin proteiineihin. Lisätietoja aiheesta löydät tästä artikkelista!
Lateksiallergia: syyt, oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jotkut ihmiset ovat allergisia lateksille, joka on valmistettu Brasilian kumipuun (Hevea brasiliensis) mehusta. Tämä materiaali tunnetaan myös nimellä “luonnonkumi” ja monet päivittäin käyttämämme tuotteet on valmistettu siitä.

Lateksiallergia ilmenee, kun yksilön immuunijärjestelmä ylireagoi tiettyihin tämän materiaalin sisältämiin proteiineihin. Tämä johtuu siitä, että monet yritykset käyttävät sitä erilaisten esineiden valmistamiseen, joiden kanssa olemme suorassa kosketuksessa päivittäin.

Arviot osoittavat, että noin neljällä henkilöllä sadasta on lateksiallergia. Esimerkiksi noin 10 sadasta terveydenhuollon työntekijästä on allerginen lateksille. Lateksiallergia vaikeuttaa erityisesti terveydenhoitoalalla työskenteleviin henkilöihin, koska monet heidän työssään käyttämät välineet on valmistettu lateksista tai sisältävät sitä.

Lateksiallergian oireet

Some figure
Lateksiallergian oireet ovat ilmeisiä.

Lateksiallergian yleisin oire on ihon kutina tai nokkosihottuma. Se voi oireilla myös silmien ärsytyksenä, silmien vuotamisena ja nenän punoituksena. Vakavissa tapauksissa se voi johtaa jopa anafylaktiseen shokkiin. Tämä reaktio voi olla hengenvaarallinen, koska ihmisen hengitystiet voivat turvota umpeen ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Syyt ja riskitekijät

Lateksi on luonnollinen tuote, joka koostuu useista komponenteista, mukaan lukien proteiinit. Nämä ovat tärkeimpiä aineita, jotka aiheuttavat allergioita. Tämä johtuu siitä, että tästä materiaalista valmistetuista tuotteista vapautuvat pienet hiukkaset tarttuvat kehoon, kun ne joutuvat kosketuksiin ihon kanssa tai keuhkojen kautta hengittäessämme.

Jotkut lateksiallergiasta kärsivät ihmiset eivät voi olla suorassa kosketuksessa tämän materiaalin kanssa. Näissä tapauksissa asiantuntijat uskovat joutuneensa kosketuksiin jonkun kanssa, joka teki ja kuljetti hiukkasia ihollaan tai vaatteillaan.

Toiset ehdottavat myös, että se voi johtua epäsuorasta kosketuksesta, esimerkiksi elintarvikkeiden kautta, joita ovat käsitelleet ihmiset, jotka käyttävät lateksikäsineitä.

Todennäköisesti allergiset ihmiset eivät synny tämän ongelman kanssa, vaan kehittävät sen toistuvassa kosketuksessa tämän materiaalin kanssa. Itse asiassa oireet ilmaantuvat usein vasta kuukausien tai vuosien kuluttua ensimmäisestä kosketuksesta lateksin kanssa.

Mitkä tuotteet sisältävät lateksia?

Näitä tuotteita on kaikkialla ja ihmiset käyttävät niitä, koska ne ovat pehmeitä ja kestäviä.

Tuotteet lääketieteelliseen käyttöön

Tämä on yleinen osa lääkinnällisiä laitteita, kuten:

 • Kertakäyttökäsineet
 • Ruiskut
 • Stetoskooppi tai verenpainemittari
 • Hengitystiet ja laskimonsisäiset kanyylit
 • Siteet

Joissakin maissa on määräyksiä lateksia sisältävien lääkinnällisten laitteiden käytöstä. Valmistajien on ilmoitettava siitä, jotta ne eivät ole kosketuksissa allergisiin ihmisiin.

Jokapäiväiset tuotteet

Monet päivittäiset tuotteet sisältävät lateksia tai jotain muuta luonnonkumia, kuten:

 • Ilmapallot
 • Kuminauhat
 • Kondomit ja ehkäisykalvot
 • Käsineet
 • Renkaat
 • Lelut
 • Esineiden kahvat

Yleensä nämä tuotteet aiheuttavat harvoin ongelmia, paitsi erittäin herkillä ihmisillä.

Muut tuotteet

Tiettyjen elintarvikkeallergioiden ja lateksiallergian välillä on yhteys. Tämä johtuu siitä, että jotkut elintarvikkeet sisältävät samoja allergeeneja kuin lateksi. Alla on mainittu niistä muutamia:

 • Avokado
 • Selleri
 • Banaani
 • Passionhedelmä
 • Kiivi
 • Kastanjat

Tämä on tärkeää, koska lateksille allergiset ihmiset ovat todennäköisesti myös allergisia näille elintarvikkeille tai heidän on mahdollista saada ristireaktio.

Diagnostiset testit

Lateksiallergian diagnosointi ei ole helppoa. Lääkäri tutkii ihoasi ja esittää kysymyksiä oireistasi sekä etsii muuta tietoa, jonka avulla voidaan sulkea pois muita mahdollisia oireiden aiheuttajia.

Lääkäri voi tilata ihoreaktiotestin nähdäkseen reagoiko iho lateksiproteiineihin. Lääkäri asettaa pienen neulan kyynärvarren tai selän iholle pistääkseen iholle pienen määrän lateksia.

Lääkäri tulkitsee tulokset kun iho on reagoinut näytteen kanssa. Lateksille allerginen henkilö aiheuttaa tulehduksen, jossa lääkäri käytti lateksia. Vain asiantuntija saa tehdä tämän testin. Allergologi tai muu lääkäri, jolla on kokemusta ihotestauksesta ja sen reaktioiden tulkinnasta.

Saatavilla olevat hoitomuodot

Some figure
Antihistamiinit ovat allergialääkkeitä.

Jotkut lääkkeet voivat vähentää oireita, mutta on tärkeää korostaa, että lateksiallergialla ei ole erityistä parannuskeinoa. Paras tapa välttää lateksin aiheuttamia allergisia reaktioita on välttää sitä sisältävien tuotteita.

Lääkäri voi määrätä antihistamiineja tai pieniä kortikosteroidiannoksia, jos reaktiot lateksin kanssa ovat lieviä. Nämä lääkkeet auttavat hallitsemaan reaktiota ja lievittämään mahdollista epämukavuutta.

Saatat kuitenkin joutua tahattomasti kosketuksiin lateksituotteiden kanssa, vaikka yritätkin välttää niitä. Voit ehkä pitää adrenaliiniautomaattisen injektorin aina mukanasi, jos sinulla on aiemmin ollut vakava allerginen reaktio näille tuotteille.

Mene lähimpään päivystykseen anafylaktisen reaktion varalta.

Lateksiallergian ehkäisy ja suositukset

Lateksille allergisten ihmisten on ilmoitettava asiasta kaikille hoitohenkilökunnille, koska sairaalat käyttävät eniten lateksia sisältäviä tuotteita. Sairaalassa työskentely on yksi tärkeimmistä lateksiallergian kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä.

Toinen ehkäisymuoto on korvata lateksista valmistetut tuotteet eri materiaaleista valmistetuilla. Markkinoilla on lateksittomia käsineitä, siteitä, kondomeja ja leluja.

Lisäksi sinun on vältettävä edellä mainittuja hedelmiä välttääksesi allergisen reaktion, joka johtuu näiden hedelmien sisältämistä proteiineista.

Lateksiallergia on monimutkainen tila

Näissä tapauksissa oikea-aikainen diagnoosi on välttämätöntä. Valitettavasti diagnoosin saaminen viivästyy monilla potilailla. Ihottuman puhkeamisesta voi kulua kaksi vuotta astmaoireiden ilmaantumiseen.

Jotkut tärkeimmistä toimenpiteistä ovat lateksittomien tuotteiden käyttö ja lateksiallergiasta kertominen terveydenhuollon ammattilaisille ennen toimenpiteitä. Näin ollen tämä on paras tapa välttää suora tai tahaton kosketus lateksin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wu M, McIntosh J, Liu J. Current prevalence rate of latex allergy: Why it remains a problem? J Occup Health. 2016 May 25;58(2):138-44.
 • Nucera E, Aruanno A, Rizzi A, Centrone M. Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. J Asthma Allergy. 2020 Sep 28;13:385-398.
 • Chełmińska M, Specjalski K, Różyło A, Kołakowska A, Jassem E. Differentiating of cross-reactions in patients with latex allergy with the use of ISAC test. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr;33(2):120-7.
 • Amr S, Suk WA. Latex allergy and occupational asthma in health care workers: adverse outcomes. Environ Health Perspect. 2004 Mar;112(3):378-81.
 • Kumar RP. Latex allergy in clinical practice. Indian J Dermatol. 2012 Jan;57(1):66-70.
 • Nabavizadeh SH, Yazdanpanah S. Prevalence of fruite (kiwi) allergy in health worker with latex hypersensitivity. Clin Transl Allergy. 2011 Aug 12;1(Suppl 1):P33.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.