Näin immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan

Immuunijärjestelmä kykenee tunnistamaan ja taistelemaan elimistön omia solukomponentteja vastaan. Tätä tapahtuu silloin, kun ne ovat epänormaaleja. Lue alta, kuinka immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan.
Näin immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Immuunijärjestelmä on monimutkainen puolustusjärjestelmä, jonka tärkeimpänä tehtävänä on suojella elimistöä vierailta tekijöiltä. Sen on näin ollen kyettävä erottamaan elimistön omat komponentit ulkoisista komponenteista. Näin immuunijärjestelmä taistelee myös syöpää vastaan.

Immuunijärjestelmä kykenee siis tunnistamaan ja torjumaan elimistön omat solukomponentit silloin, kun ne ovat epänormaaleja. Tämä koskee syöpäsoluja, jotka eroavat normaaleista soluista.

On tärkeää ymmärtää, että kaikenlaisissa syövissä jotkut kehon solut jakautuvat hallitsemattomasti ja leviävät lähikudoksiin. Syöpä on vaarallinen sairaus, minkä vuoksi on erittäin tärkeää saada lääkärin apua sen selättämiseksi.

Immuunijärjestelmän tehtävät

Immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan aktivoimalla puolustussoluja
Immuunijärjestelmä koostuu joukosta soluja ja mekanismeja, jotka estävät ulkoisten tekijöiden aiheuttamia vaurioita.

Sen lisäksi, että immuunijärjestelmä tunnistaa ja taistelee kasvainsoluja vastaan, sillä on myös keinoja estää niiden ilmaantuminen.

  • Se suojelee elimistöä virusinfektioilta, jotka voivat johtaa kasvainten syntyyn. Näin on esimerkiksi ihmisen papilloomaviruksen (HPV) kohdalla. Se torjuu myös muita viruksia, joilla on suuri mutageeninen kyky, jonka vuoksi kyseinen virusinfektio saattaisi muuttaa solujen perimää.
  • Se taistelee tuhoamalla ulkoiset taudinaiheuttajat. Kun elimistössä on tartunta, keho vastaa siihen kehittämällä sen ympärille tulehduksen. Tämä tulehdus tulisi hoitaa tehokkaasti, koska tällainen ympäristö voi toisinaan johtaa kasvainten syntyyn.
  • Se tunnistaa ja tappaa syöpäsoluja. Tämän sen tekee erityisten merkkiaineiden kautta.

Immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan tunnistamalla pinta-antigeenit

Mutta kuinka immuunijärjestelmä tunnistaa syöpäsolut? Vastaus piilee kaikissa soluissa olevissa pintaproteiineissa, joita kutsutaan pinta-antigeeneiksi.

Syöpäsolujen pinta-antigeenit eroavat normaalien solujen pinta-antigeeneista. Immuunijärjestelmän solut pystyvät siis tunnistamaan nämä antigeenit ja havaitsemaan, kun ne vastaavat mutatoitunutta solua.

Immuunisolut, joilla on kyky suorittaa tämä tunnistamistehtävä, ovat T-lymfosyyttejä eli T-solujaNäissä soluissa on lukuisia reseptoreja, jotka tunnistavat pinta-antigeeneja. 

Jos haluat tietää lisää: Syöpäsolut: kaikki mitä tarvitsee tietää

Kuinka immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan

Immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan muun muassa T-solujensa avulla
T-solut pystyvät tunnistamaan mutatoituneissa soluissa tapahtuneet muutokset.

Immuunijärjestelmän reaktio syöpään alkaa mutatoituneiden solujen tunnistamisella aiemmin mainittujen pinta-antigeenien ansiosta. Näitä antigeeneja tutkivat T-lymfosyytit, joita on imusolmukkeissa.

Tämän jälkeen T-lymfosyyteissä tapahtuu erilaisia muutoksia ja ne aktivoituvat. Tämä antaa niille kyvyn kulkeutua verisuoniin, joiden kautta ne pääsevät kasvaimen luo tiettyjen viestimolekyylien pitoisuusgradienttien ohjaamina.

Päästyään kasvaimen lähelle T-lymfosyytit tunkeutuvat kyseiselle alueelle hyökätäkseen syöpäsoluja vastaan. Siellä ne tunnistavat kasvainsolut niiden pinnalla olevien proteiinien ansiosta ja pyrkivät tuhoamaan ne.

Tämän ne tekevät stimuloimalla muita immuunijärjestelmän soluja, esimerkiksi luonnollisia tappajasoluja (NK-soluja) tai makrofageja.

Syöpäsolujen väistämismekanismi

Pahanlaatuisilla soluilla on mekanisminsa immuunijärjestelmän väistämiseksi.

Syy syövän kehittymiseen immuunijärjestelmän toiminnasta huolimatta on se, että joihinkin syöpäsoluihin on kertynyt niin monia mutaatioita, että niillä on mekanisminsa immuunijärjestelmän väistämiseksi.

Näiden mekanismien ansiosta syöpäsolut pystyvät piiloutumaan immuunijärjestelmältä esimerkiksi piilottamalla pinta-antigeenit, jotka immuunijärjestelmä voisi tunnistaa.

Näissä tapauksissa immuunijärjestelmä pystyy taistelemaan vastaan luonnollisten tappajasolujen ansiosta. Nämä solut kykenevät tunnistamaan, kun solulla ei ole enää omia pinta-antigeenejaan. Ne tunnistavat sen näin vieraaksi ja tuhoavat sen.

Toinen mekanismi, jolla syöpäsolut pystyvät estämään immuunijärjestelmän vaikutuksen, on tuottamalla kemiallisia välittäjiä, jotka estävät immuunisolujen toimintaa. Ne luovat siis kasvaimen ympärille immunosuppression, mikä edistää syöpäsolujen selviytymistä. 

Näistä syistä immunoterapian pääasiallisena tavoitteena on juurikin auttaa immuunijärjestelmää taistelemaan epänormaaleja soluja vastaan. Tämä voidaan saavuttaa liitännäishoidolla, jossa hyödynnetään kasvainsoluihin kohdistettuja vasta-aineita niiden tuhoamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.