Kuinka syöpä kehittyy elimistössä?

Syöpä tunnetaan monitekijäisestä luonteestaan, toisin sanoen monilla osatekijöillä on sen synnyssä merkittävä rooli. Tässä artikkelissa kuvailemme yksityiskohtaisesti, kuinka syöpä kehittyy.
Kuinka syöpä kehittyy elimistössä?
Jael Garrido Dominguez

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Jael Garrido Dominguez.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Termi syöpä viittaa joukkoon sellaisia sairauksia, joille on ominaista elimistön solujen nopea ja hallitsematon lisääntyminen. Mutta oletko koskaan pohtinut, kuinka syöpä varsinaisesti kehittyy? Millainen tuo prosessi on?

Jotta syöpä voisi kehittyä, elimen solujen perimässä tai näistä geeneistä peräisin olevissa proteiineissa on tapahduttava muutoksia. Nämä muutokset voivat olla perinnöllisiä tai sporadisia (spontaani ilmaantuminen).

Joillakin aineilla on kyky nopeuttaa tai laukaista ne prosessit, jotka sitten johtavat tietyntyyppiseen syöpään. Nämä aineet tunnetaan karsinogeeneinä, ja ne ovat osa syövän synnyn riskitekijöitä.

Kuinka syöpä kehittyy

Syöpä alkaa solusta. Tämä solu, sen toiminnan muutoksista johtuen, karkaa biologisesti määrätyn säätelyn alaisuudesta jakautuen ja kasvaen hallitsemattomasti jossakin osassa kehoa. Tämä prosessi liittyy täysin geeneihin, sillä syöpä kuuluu geenisairauksiin.

Geeneissä on tarvittavat ohjeet niiden proteiinien valmistamiseksi, jotka ohjaavat elimistömme jokaisen solun käyttäytymistä. On olemassa proto-onkogeenejä (esisyöpägeenejä) ja suppressorigeenejä (kasvunrajoitegeenejä).

  • Proto-onkogeenit ovat geenejä, joiden tehtävänä on stimuloida solujen jakautumista, elämän kannalta oleellista toimintoa. Sikiön kehittyminen raskauden aikana ja haavojen paraneminen ovat molemmat riippuvaisia proto-onkogeeneista.
  • Kasvunrajoitegeenit sen sijaan ovat vastuussa yllä olevien prosessien estämisestä.

Mikä tahansa muutos proto-onkogeenien ja kasvunrajoitegeenien toimintojen tasapainossa aiheuttaa häiriöitä solujen hallintajärjestelmässä. 

Tämä häiriö voi johtaa solujen kasvuun tarkoitetun proteiinin tuotannon lisääntymiseen, mikä puolestaan saa aikaan eräänlaisen epänormaalin solun lisääntymisen.

Toisaalta se voi johtaa epänormaalit piirteet omaavan proteiinin tuotantoon, joka ei pysty korjaamaan soluun kohdistuvia vaurioita, vaikuttaen johonkin tiettyyn elimeen.

Syöpä alkaa solusta

Kuinka syöpä kehittyy: riskitekijät

Syöpä on luonteeltaan monitekijäinen; toisin sanoen monilla eri osatekijöillä on oma merkittävä rooli tämän sairauden kehittymisessä. Tiede on kyennyt tunnistaman tekijöitä, jotka lisäävät mahdollisuutta (riskiä) sairastua ainakin yhden tyyppiseen syöpään. Nämä tunnetaan riskitekijöinä.

Voimme ymmärtää hieman lisää riskitekijöiden käsitteestä tarkastelemalla Maailman terveysjärjestön antamaan määritelmää:

“Mikä tahansa henkilön piirre, ominaisuus tai altistuminen, joka lisää hänen todennäköisyyttään kärsiä sairaudesta tai vauriosta.”

Tästä näkökulmasta katsottuna riskitekijöihin voivat kuulua altistus kemikaalituotteille, elämäntavat tai henkilön työ. Usein sukuhistoriaa (lähisukulaisella on ollut syöpä) pidetään yhtenä merkittävimpänä riskitekijänä perinnöllisissä syövissä.

Kuinka syöpä kehittyy: mekanismit

Jotta syövästä vastaaviin geeneihin vaikuttavia muutoksia ilmenisi, useiden prosessien on tapahduttava. Näistä prosesseista voimme mainita:

Voisimme viitata kahteen ensimmäiseen prosessiin sporadisina syöpinä, joilla kaikilla on sama erityispiirre: geenimuutokset, jotka ovat niiden synnyn taustalla, riippuvat 80-prosenttisesti altistumisesta ympäristön riskitekijöille (infektiot, säteily, kemikaalit).

Cancer family -oireyhtymä

Perinnöllisten geenimutaatioiden kohdalla voidaan puhua cancer family -oireyhtymästä. Se on eräänlainen perinnöllinen oireyhtymä, joka merkitsee sitä, että tietyn suvun jäsenillä on suurempi riski sairastua tietyntyyppisiin syöpiin.

Syöpä on suhteellisen yleinen. Arviolta joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana jonkinlaiseen syöpäänEi siis ole epätavanomaista, että useampi kuin yksi henkilö samasta suvusta käy läpi syövän.

On kuitenkin tärkeää huomauttaa, että useampi kuin yksi syöpätapaus samassa suvussa ei välttämättä vielä merkitse sitä, että kyseessä olisi cancer family -oireyhtymä.

Kun samassa suvussa on useita syöpätapauksia, se liittyy usein altistukseen. Toisin sanoen suvun jäsenet ovat altistuneet samalle yhteiselle riskitekijälle, esimerkiksi tupakalle.

 Kaikki tämä mielessä pitäen voimme sanoa kyseessä olevan cancer family -oireyhtymä, kun:

  • Saman tyypin syöpä ilmenee useammalla kuin yhdellä suvun jäsenellä.
  • Syöpä puhkeaa tavanomaista varhaisemmassa iässä (esimerkiksi rintasyöpä 20-vuotiaalla naisella).
  • Samalle henkilöllä kehittyy useampi kuin yksi syöpä (nainen, jolla rintasyöpä ja munasarjasyöpä).
  • Syöpä kehittyy molempiin parillisiin elimiin (molemmat rinnat, molemmat munasarjat, molemmat munuaiset).
  • Syöpää esiintyy saman suvun useissa polvissa.

Yhteenveto

Termi syöpä pitää sisällään joukon sairauksia, joilla on yksi yhteinen piirre: nopea ja hallitsematon elimistön solujen lisääntyminen. Se voi liittyä ympäristötekijöihin, elämäntapoihin ja sukurasitteeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • National Institutes of Health (US); Biological Sciences Curriculum Study. NIH Curriculum Supplement Series [Internet]. Bethesda (MD): National Institutes of Health (US); 2007. Understanding Cancer. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20362/
  • Cooper GM. The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition. Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2000. The Development and Causes of Cancer. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9963/
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. How do cancer cells grow and spread? 2013 Nov 6 [Updated 2019 Jun 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279410/
  • Sarkar S, Horn G, Moulton K, et al. Cancer development, progression, and therapy: an epigenetic overview. Int J Mol Sci. 2013;14(10):21087–21113. Published 2013 Oct 21. doi:10.3390/ijms141021087
  • Blackadar CB. Historical review of the causes of cancer. World J Clin Oncol. 2016;7(1):54–86. doi:10.5306/wjco.v7.i1.54
  • Casás-Selves M, Degregori J. How cancer shapes evolution, and how evolution shapes cancer. Evolution (N Y). 2011;4(4):624–634. doi:10.1007/s12052-011-0373-y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.