Tärkeää tietoa koronaviruksesta syöpää sairastaville

On tärkeää, että syöpää sairastavat potilaat noudattavat muiden tapaan tarkasti viranomaisten antamia ohjeita, jotta COVID-19 -viruksen aiheuttamaa tartuntaa voitaisiin välttää. Syöpää sairastaville potilaille ei kuitenkaan ole suunnattu muista riskiryhmistä poikkeavia yleisiä varotoimenpiteitä, ellei oma lääkäri ole sellaisia määrännyt.
Tärkeää tietoa koronaviruksesta syöpää sairastaville

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Monet ihmiset uskovat edelleen, että koronavirus vaikuttaa vakavasti vain iäkkääseen väestöön, mutta tämä uskomus on nyt kumottu. Niillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, on normaalia suurempi riski kärsiä koronaviruksen aiheuttamista vakavista komplikaatioista. Heidän joukossaan ovat myös syöpää sairastavat sekä syöpähoidossa olevat potilaat. Nyt haluammekin antaa yksityiskohtaisempaa tietoa koronaviruksesta syöpää sairastaville.

Kaikkien virusten, mukaan lukien koronavirus, on voitettava ihmisen immuunijärjestelmän asettamat suojakeinot voidakseen asettua organismiin ja aiheuttaa tauteja. Tällaiset suojakeinot ovat heikompia niillä ihmisillä, jotka sairastavat syöpää tai muuta kroonista tautia, sekä niillä, jotka käyvät tällä hetkellä läpi immuniteettia heikentäviä hoitoja.

Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä selventää, että syöpäpotilailla ei ole muita suurempaa tartuntariskiä. Toisin sanoen, riski on täsmälleen sama kuin kenellä tahansa muulla. Ero onkin siinä, että viruksen päästessä elimistöön syöpää sairastavat potilaat voivat kärsiä voimakkaammasta hyökkäyksestä immuunijärjestelmää vastaan, mikä puolestaan voi provosoida normaalia vakavampia oireita.

Jatka lukemista, niin saat enemmän tietoa koronaviruksesta syöpää sairastaville:

Syöpää sairastavien varotoimenpiteet koronavirusta vastaan

Syöpää sairastaviin potilaisiin sovellettavan suojauksen välillä ei ole sen suurempaa eroa. Periaatteessa heidän on noudatettava samoja ohjeita kuin kenen tahansa muunkin, mutta äärimmäisen tiukasti. Paras tapa suojautua tartuntaa vastaan on välttää sosiaalisia kontakteja muiden ihmisten kanssa mahdollisimman paljon. Eristäminen ja riittävä etäisyys muihin ihmisiin ovat parhaita keinoja ehkäistä tartunnan leviämistä.

Kun puhumme kontaktin välttämisestä muiden ihmisten kanssa, tämä käsittää myös perheenjäsenet ja ne, jotka potilasta hoitavat. Ohjeistuksen tarkoituksena ei ole pelkästään rajoittaa kontaktia tuntemattomien ihmisten kanssa, vaan kaikkien ihmisten kanssa. Tässä mielessä esimerkiksi suukottelua, halaamista tai kättelyä tulee välttää, sillä toisella henkilöllä olla koronavirus vaikka hänellä ei olisikaan oireita.

Lähetysten ja pakettien vastaanottamiseksi tai ulkona liikuttaessa on lisäksi suositeltavaa hyödyntää kertakäyttöisiä käsineitä aina silloin, kun se vain on mahdollista. Nämä toimenpiteet noudattavat yksinkertaista logiikkaa: mitä vähemmän henkilö altistuu, sitä epätodennäköisemmin hän voi myös saada tartunnan.

Lääkäri antaa tietoa koronaviruksesta syöpää sairastaville.

Hoidettavilla syöpäpotilailla on heikentynyt immuunijärjestelmä, mikä voi puolestaan pahentaa koronavirustartunnan oireita.

Hygienia on ratkaiseva tekijä

Koronavirus on erittäin herkkä saippualle ja vedelle. Näitä mikro-organismeja peittävät kauttaaltaan lipidit, eli toisin sanoen rasva, joka ei kestä saippuaa. Ilman tätä kerrosta virus tuhoutuu. Tämän pohjalta voimmekin todeta, että nyt jos koskaan on ehdottoman tärkeää, että me kaikki pesemme kädet usein ja huolellisesti.

Tämän toimenpiteen edessä monet ihmettelevät, pestäänkö käsiä siksi, että virus voi päästä elimistöön ihon läpi. Vastaus on ei. Tätä hygieniaa ylläpitävää toimenpidettä suositellaan muista syistä, joista annamme nyt esimerkin:

Oletetaan, että postinjakajalla on koronavirustartunta ja että hän on yskinyt toimitettavan paketin lähellä. Vastaanottaja ei ole tietoinen tartunnasta, vaan vastaanottaa paketin normaaliin tapaan.

Virus voi jäädä käsiin, mutta tämä tarkoita sitä, että paketin vastaanottajalla olisi nyt tartunta. Mutta jos paketin vastaanottanut henkilö koskettaa käsillään kasvojaan, hieroo silmiään, pureskelee kynsiään tai raapii nenäänsä, koronaviruksella on suuri mahdollisuus päästä elimistöön kasvojen limakalvojen kautta. Näin yksi ihminen tartuttaa toisen.

Koska päivän aikana vain harvat meistä voivat pysyä täysin tarkkaavaisena kaikesta siitä, mihin he koskevat, on parasta pestä kädet usein ja huolellisesti. Jos virusta löytyy käsistämme, kunnollisella käsienpesulla se tulee todennäköisesti tuhoutumaan, ja tartunnan mahdollisuus laskee tällä tavalla jopa nollaan. Näin ollen tästä menetelmästä on hyvä tehdä tapa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Toimenpiteet COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi

Jos virusta löytyy käsistämme, kunnollisella käsienpesulla virus tulee todennäköisesti tuhoutumaan, ja tartunnan mahdollisuus laskee tällä tavalla jopa nollaan

Käsienpesu runsaalla saippualla ja vedellä on yksi tehokkaimmista toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Muuta tietoa koronaviruksesta syöpää sairastaville – ja muillekin

Yksi niistä virastoista ja keskuksista, jotka ovat keränneet suosituksia koronavirukseen liittyen jo useamman kuukauden ajan, on englantilainen New England Complex Systems -instituutio. Instituutio neuvoo väestöä luomaan niin kutsuttuja turvallisia alueita, mikä kannattaa aloittaa kotoa. Tämä on keino, jonka avulla voimme yksinkertaisesti varmistaa, että virus ei pääse kotiin tai tietylle ennaltaehkäisevien toimenpiteiden turvaamaan tilaan.

Paras tapa saavuttaa tämä on varmistaa, että kaikki samassa taloudessa asuvat tai alueella usein kulkevat henkilöt noudattavat tiukasti kaikkia kontaktia ja hygieniaa koskevia suosituksia. Tämä tarkoittaa myös kyläilyn lopettamista; tai mikäli vieraita käy edelleen kylässä, on tarpeellista pyytää heitä käyttämään hengityssuojainta, pesemään käsiään ja pitämään fyysistä etäisyyttä talon asukkaisiin.

Tämän lisäksi on suositeltavaa, että kotitaloudessa varaudutaan riittävään määrään syöpäpotilaan lääkkeitä; ihanteellisissa tapauksissa lääkkeitä tulisi riittää kuukaudeksi tai kahdeksi. Jos terveydenhuoltojärjestelmä syystä tai toisesta romahtaisi, näiden lääkkeiden tarjonta voisi samalla vähentyä, mikä voi osoittautua syöpää tai muuta vakavaa sairautta sairastavalle vakavaksi tilanteeksi. Samalla tapaa on tärkeää puhdistaa ja desinfioida säännöllisin väliajoin sellaiset pinnat ja esineet, joita kosketaan suhteellisen usein.

Syöpää sairastavien potilaiden on oltava nyt entistä varovaisempia, mutta tämä ei silti tarkoita, että tartunnalta suojautumisesta tulisi kehittää pakkomielle tai että koronavirusta tulisi pelätä henkeen ja vereen. Pikemminkin se koostuu uusien tapojen omaksumisesta, ja muutaman päivän kuluttua ne eivät välttämättä enää tunnukaan oudoilta.

Sekä riskiryhmään kuuluvien että siihen kuulumattomien ei tulisi suunnata lievien oireiden yhteydessä sairaalaan. Tämän päämääränä on ylläpitää terveydenhuollon kapasiteettia mahdollisimman hyvässä valmiustilassa vakavista komplikaatioista kärsivien potilaiden auttamiseksi. Jos epäilet tartuntaa, seuraa huolellisesti THL:n antamia ohjeita ja toimi niiden mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ROMERO, L. (2020). MEDIDAS DE HIGIENE PÚBLICA, DEFENSA CONTRA EL CORONAVIRUS. EN MÉXICO ES POSIBLE CONTENER LA EPIDEMIA. Gaceta UNAM (2010-2019), (5115), 11.
  • Zhao, Z., et al. ”Individualized treatment recommendations for lung cancer patients at different stages of treatment during the outbreak of 2019 novel coronavirus disease epidemic.” Zhonghua zhong liu za zhi [Chinese journal of oncology] 42 (2020): E007.
  • Yang, L., H. Y. Xu, and Y. Wang. ”Diagnostic and therapeutic strategies of lung cancer patients during the outbreak of 2019 novel coronavirus disease (COVID-19).” Zhonghua zhong liu za zhi [Chinese journal of oncology] 42 (2020): E006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.