Miksi karanteeni on välttämätön koronavirustapauksissa?

Karanteeni on hyvin tehokas toimenpide koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi. Jokaisen, joka epäilee altistuneensa virukselle, tulisi jäädä karanteeniin. Näin on siinäkin tapauksessa, että olo on hyvä eikä oireita esiinny.
Miksi karanteeni on välttämätön koronavirustapauksissa?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Tällä hetkellä tehokkain keino hillitä koronaviruksen leviämistä on karanteeni. Koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon ei ole mitään tiettyä lääkettä, eikä sitä vastaan ole kehitetty rokotetta. Näistä ja muista syistä karanteeni on paras varotoimi sen ehkäisemiseksi, etteivät yhä useammat ihmiset altistuisi vaaralle. Tässä artikkelissa kerromme, miksi karanteeni on välttämätön erityisesti koronavirustapauksissa.

Ainakin tällä hetkellä koronaviruksesta tekee vaarallisemman se, että asiantuntijat eivät vielä tiedä siitä riittävästi. Se on uusi virus, eikä sen käyttäytymistä näin ollen pystytä ennustamaan. Sen kaikista tarttumistavoista ei itse asiassa ole vielä riittävästi tietoa. Tämä on se syy, miksi karanteeni on välttämätön ja miksi se on ihanteellinen varotoimi.

Se, mitä asiantuntijoille on kyllä selvinnyt, on että koronavirus tarttuu hyvin herkästi. Tästä syystä se leviää niin nopeasti, kuten tapahtui Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Italiassa. Taudin kuolleisuusprosentti on epäselvä, koska vaikka se on ollut 24 % Kiinassa, muualla maailmassa lukemat vaihtelevat.

Eristys

Ensiksi tulee selventää, että eristys ei ole sama asia kuin karanteeni. Eristys on pakollinen toimenpide, joka otetaan käyttöön silloin kun ihmisellä on todettu koronavirustartunta (tai muissa tilanteissa jokin muu vaaralliseksi luokiteltu tartunta). Kun näin tapahtuu, henkilön tulisi välittömästi välttää kaikkea suoraa kontaktia muihin ihmisiin.

Koronavirustartunnan saanut ihminen kokee oireita yleensä kolmen ja kuuden viikon ajanjaksolla, minkä aikana hänen on oltava täysin eristyksissä muista ihmisistä. Ihanteellista olisi, että muiden kanssa samassa taloudessa asuva sairastunut asuisi muualla sen aikaa, kun tauti on menee ohi.

Jos tämä ei onnistu, sairastunut henkilö olisi hyvä eristää omaan huoneeseen ja välttää kontaktia häneen. Sairastuneella tulisi olla käytössään oma vessa ja hänen tulisi välttää astioiden, ruokailuvälineiden, vuodevaatteiden ja muiden välineiden jakamista terveiden ihmisten kanssa. Vakavissa tapauksissa potilas tulisi siirtää sairaalaan ambulanssilla, ei minkäänlaisella muulla kulkuneuvolla.

Hengityssuojaimen käyttö ja hyvä käsihygienia ehkäisevät tartuttamasta muita

Käsidesin ja hengityssuojaimen käyttö täydentää eristystoimenpiteitä mahdollisen tartunnan saaneilla potilailla.

Miksi karanteeni on välttämätön koronavirustapauksissa?

Karanteeni on toimenpide, jota sovelletaan terveisiin mutta sairaan tai mahdollisesti tartunnan saaneen henkilön kanssa kontaktissa olleisiin ihmisiin.

Henkilöllä ei tarvitse olla oireita, jotta hänet voidaan asettaa karanteeniin. Pelkkä epäilys kontaktista sairastuneeseen on riittävä syy jäädä karanteeniin, koska viruksella on erilaiset itämisajat eikä se aina johda näkyviin oireisiin.

Tällaisissa tapauksissa vähättely on erittäin vaarallista. Suurin riski ovat ne ihmiset, jotka ovat altistuneet koronavirukselle ja päättäneet olla noudattamatta varotoimenpiteitä siksi, että he tuntevat olonsa hyväksi. Heillä saattaa tästä huolimatta olla virustartunta ja he levittävät sitä riskiryhmissä oleviin ihmisiin, vaarantaen näiden hengen.

Ulkomailta saapuvien ihmisten tulee jäädä karanteeniin

Ulkomailta kotimaahan palaavat matkustajat joutuvat karanteeniin.

Kuinka karanteeni toteutetaan

Sanaa “karanteeni” käytetään yleismerkityksessä, eikä se ei aina tarkoita 40 päivän karanteenia, johon termi alkujaan on viitannut. Koronaviruksen kohdalla tulisi jäädä karanteeniin kahdeksi viikoksi eli 14 päiväksi, jos epäilee olleensa kontaktissa tartunnan saaneiden ihmisten kanssa eikä oireita ole.

Tauti puhkeaa suurimmaksi osaksi tuon ajanjakson aikana. Vaikka toisinaan ensimmäiset oireet ilmaantuvat jo muutaman tunnin sisällä ja toisilla vasta yli kahden viikon kuluttua, nämä ovat vähemmistössä. 14 päivää on se ajanjakso, jolla varmistetaan minimaalinen tartuntariski.

Muista, että pelkästään oleskelu alle kahden metrin päässä tartunnan saaneesta ihmisestä voi johtaa tartuntaan.

Viimeisimpien virallisten tietojen mukaan tartuntoja on yli 200 000 yli 100 maassa kaikkialla maailmassa. Tähän mennessä yli 9 000 ihmistä on kuollut tautiin. (Huomioi, että luku muuttuu päivittäin.) Leviämisriski on hyvin korkea, koska jopa vain muutamia tapauksia käsittävillä alueilla tauti on lähtenyt leviämään hyvin nopeasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • IFLS Science. (2020). How Many People Are Currently Under Quarantine Because Of Coronavirus? Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.iflscience.com/health-and-medicine/people-currently-under-quarantine-coronavirus/
  • Zuñiga-Sosa, Evelyn Alexandra, et al. “Tipificación del antígeno Duffy como método indirecto para identificar individuos asintomáticos de malaria.” Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana 53.1 (2019): 71-77.
  • Alpuche-Aranda, Celia M. “Infecciones emergentes el gran reto de la salud global: Covid-19.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 123-124.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.