Logo image
Logo image

Kehitteillä olevat lääkkeet ja rokotteet koronavirukseen

3 minuuttia
Monien lääkeyhtiöiden laboratoriot yrittävät parhaillaan kehittää lääkkeitä ja mahdollista rokotetta koronavirusta vastaan. Kiina on ilmoittanut, että ensimmäiset hätärokotukset otetaan käyttöön huhtikuussa.
Kehitteillä olevat lääkkeet ja rokotteet koronavirukseen
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Neljä suurta lääketeollisuuden liittoa on ilmoittanut, että 30 viruslääkettä ollaan testaamassa koronavirusta (COVID-19) vastaan. Lisäksi ne huomauttivat testaavansa mahdollisen rokotteen tehokkuutta tähän tautiin.

Ilmoituksen tekivät Kansainvälinen lääkeyritysten ja -yhdistysten liitto (IFPMA), Euroopan lääketeollisuuden yhdistysten liitto (EFPIA), Amerikan lääketutkimuksen ja -valmistajien liitto (PhRMA) ja Korean lääketeollisuusyhdistys (KRPIA).

Suurten lääkeyhtiöiden ja lääketeollisuuden liittojen lisäksi yhteistyöhön tarvitaan terveysviranomaisia, terveysjärjestöjä, yliopistoja ja tutkijoita. Mainitut lääketeollisuuden liitot huomauttavat, että yhteistyöhön perustuvan tutkimuksen ja tuotekehityksen avulla ratkaisu voidaan kyllä löytää.

Kehitteillä olevat lääkkeet koronavirukseen

Ensinnäkin, tällä hetkellä tutkitaan jo olemassa olevia viruslääkkeitä, jotka ovat aiemmin osoittautuneet tehokkaiksi joihinkin tauteihin, mukaanlukien HIV ja Ebola. Useita kliinisiä tutkimuksia on jo meneillään, ja samalla kyseisten lääkkeiden tietoja tarkastetaan ja päivitetään.

Toinen tutkimuslinja analysoi ACE-estäjien vaikutusta koronavirukseen. Tällaisten estäjien on huomattu käyttäytyvän hyvin koronavirusta vastaan.

Tiedämme, että juuri nyt amerikkalainen laboratorio AbbVie suorittaa testejä kahden viruslääkkeen, lopinaviirin ja ritonaviirin yhdistelmällä. Roche, Merck ja Bayer puolestaan tutkivat interferonia. GlaxoSmithKline (GSK) tutkii tsanamiviirin potentiaalia ja Gilead remdesiviirin.

Lue lisää: Elektrokardiogrammi eli EKG: seitsemän vaihetta sen tulkitsemiseksi

Some figure

Lääkeyhtiöt tutkivat viruslääkkeiden tehoa koronavirukseen.

Muut lääkeyhtiöt

Japanilainen lääkeyhtiö Takeda testaa myös uusia lääkkeitä. Yksi niistä on veriplasmasta johdettu lääke, joka asiantuntijoiden mukaan on tarkoitettu niiden henkilöiden hoitoon, joilla on kohonnut riski saada koronavirus.

Pfizer puolestaan on ilmoittanut nopeuttavansa joidenkin viruslääkkeiden alustavaa arviointia; lääkkeiden, joita oli kehitetty jo ennen tämän epidemian ilmaantumista. Tämä lääkeyhtiö kertoo, että niitä on jo aiemmin testattu muiden koronavirusten kohdalla, muiden kuin COVID-19 -viruksen. Tämä osoittaa, että lopullinen läpimurto voi olla lähellä.

Lopuksi, lääkeyhtiö Regeneron Pharmaceuticals on kertonut työskentelevänsä yhdessä Yhdysvaltojen terveys- ja sosiaalipalveluministeriön (HHS) kanssa löytääkseen yhden tai useampia lääkkeitä ja hoitoja, joiden avulla voimme taistella tehokkaasti tämänhetkistä epidemiaa vastaan.

Lue tämäkin: Kuinka usein verikokeissa tulisi käydä?

Rokotteet koronavirukseen

Lääkeratkaisujen lisäksi tutkijat työskentelevät koronavirusrokotteen parissa. Janssen, joka tunnetaan myös nimellä Sanofi Pasteur ja joka on Johnson & Johnsonin lääkeosasto, on sitoutunut kehittämään tämän mahdollisen rokotteen. Myös GSK tekee töitä löytääkseen sopivat rokotteet koronavirukseen.

Nämä ja muut lääkeyhtiöt työskentelevät samanaikaisesti erityyppisten rokotteiden parissa. Joillakin niistä olisi väliaikainen vaikutus, kun taas toisilla pyritään löytämään kestävämpi ratkaisu.

Jotkut pohjois-amerikkalaiset sanomalehdet ovat todenneet, että Yhdysvaltain terveysvirasto (NIH) on eturintamassa tässä missiossa. Ne ovat ilmoittaneet, että hiirillä on jo tehty onnistunut koe ja että pian ihmiskokeita aletaan tehdä nuorille ja terveille vapaaehtoisille.

Samaan aikaan Kiinasta on vakuutettu, että siellä ensimmäiset rokotteet koronavirukseen otetaan hätätapauksissa käyttöön huhtikuun aikana.

Tällä hetkellä COVID-19 -rokotteen kehittäminen on useiden lääkeyhtiöiden sekä Yhdysvaltain terveysviraston prioriteetti.

Tohtori Peter Daszakin arviot

Tautiekologi ja tieteellisen järjestön EcoHealth Alliancen jäsen tohtori Peter Daszak on todennut, että maailma reagoi väärin epidemioiden, kuten koronaviruksen, ilmaantumiseen. Hänen mukaansa koronavirusrokotteen löytäminen ei ehkäise uusien epidemioiden syntymistä – ja näitä voi syntyä jo hyvinkin pian.

Peter Daszak antoi esimerkkinä äkillisen vakavan hengitystieoireyhtymän (SARS). Rokotteen kehittäminen tätä tautia vastaan ​​auttaa vain yhteen monista tartuntamahdollisuuksista. Hän viittasi myös HIV:hen, jota kaikkien näiden vuosien jälkeen hoidetaan nyt lääkkeillä, mutta johon ei vieläkään ole rokotetta.

Daszak huomautti, että se mitä meidän tulee tehdä on muuttaa sitä tapaa, jolla ihminen toimii maailmassa. Erityisesti kosketusta villieläimiin on vältettävä tai sitä on säädeltävä, sillä suurin osa näistä viruksista on peräisin eläimistä, joiden kanssa ihmiset ovat olleet kosketuksissa mm. metsien raivaamisen, tienrakennuksen ja eläinkaupan aikana.

Pidetään mielessä

Lääke COVID-19 -virusta varten on kehitteillä. Mutta vaikka lääketeollisuus tekee kovasti töitä löytääkseen tehokkaan viruslääkityksen tai rokotteen, totuus on se, että olemme vielä kokeiluvaiheessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lissardy, G., & BBC. (2020, 9 marzo). “Estamos encarando epidemias como el covid-19 de forma equivocada”: entrevista con el ecólogo de enfermedades Peter Daszak. Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-51796442
  • Ahmed, Syed Faraz, Ahmed A. Quadeer, and Matthew R. McKay. “Preliminary identification of potential vaccine targets for the COVID-19 coronavirus (SARS-CoV-2) based on SARS-CoV immunological studies.” Viruses 12.3 (2020): 254.
  • Dhama, Kuldeep, et al. “Coronavirus Disease 2019–COVID-19.” (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.