Abakaviiri: HIV-hoito ja sivuvaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, myös abakaviiri voi laukaista useita sivuvaikutuksia, joista potilaan tulee olla tietoinen lääkettä käyttäessä. Jos allergisen reaktion oireita ilmenee, lääkärissä tulee käydä mahdollisimman pian.
Abakaviiri: HIV-hoito ja sivuvaikutukset

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Abakaviiri (tai ABC) on reseptilääke, jota käytetään AIDSin ja HIVin hoidossa aikuisilla ja yli 3 kuukauden ikäisillä lapsilla. Sitä käytetään aina myös muiden HIV-tartunnan hoitoon suunniteltujen lääkkeiden kanssa. Se kuuluu käänteistranskriptaasin estäjien, nukleosidianalogien, ryhmään.

Nämä lääkkeet ovat tehokkaita, koska ne voivat torjua viruksesta AIDSia aiheuttavan entsyymin, nimeltä käänteistranskriptaasi. Torjumalla entsyymin, joka on proteiini, tämä lääke ehkäisee viruksen moninkertaistumisen ja siten se voi vähentää viruksen pitoisuutta kehossa.

On erittäin tärkeä pitää mielessä, että HIV- ja AIDS-lääkkeet eivät ole parannuskeinoja. Oikeanlaisen lääkeyhdistelmän päivittäinen ottaminen voi auttaa HIV-tartunnan saanutta potilasta elämään pidemmän elämän. Siten HIV-hoitokuuri voi auttaa potilaiden sairautta muuttumaan akuutista krooniseksi, mutta se ei paranna heitä. Lääkkeen ottaminen päivittäin voi kuitenkin myös vähentää HIVin ja AIDSin muille ihmisille siirtymisen riskiä.

Mitä HIV ja AIDS ovat?

Ruisku

Jotta ymmärtäisimme paremmin kuinka abakaviiri toimii, on tärkeää tietää joitakin perusasioita siitä, minkä hoitoon sitä käytetään: HIV-tartunnan tai AIDSin.

Monet ihmiset sekoittavat termit HIV ja AIDS. On kuitenkin tärkeää tietää näiden kahden termin väliset erot:

 • HIV, eli ihmisen immuunikatovirus, on mikrobi, jota voi esiintyä ihmiskehossa oireilla tai ilman. Tämä virus hyökkää immuunijärjestelmää vastaan heikentäen sitä. Sen seurauksena keho menettää asteittain kyvyn puolustaa itseään infektiota tai muita sairauksia vastaan.
 • AIDS, eli immuunikatotauti, laukeaa, kun ihminen on ollut HIVin tartuttama monien vuosien ajan.

Nykyään suurin osa ihmisistä, joilla on diagnosoitu tämä infektio varhaisessa vaiheessa ja jotka käyttävät HIV-lääkkeitä (kuten abakaviiria), voi elää pitkän ja hyvän elämän.

Kuinka HIV tarttuu?

HIV leviää, kun veri tai tartunnan saaneet kehon nesteet tunkeutuvat toisen ihmisen kehoon. Tämä voi tapahtua, kun:

 • Harrastetaan suojaamatonta seksiä tai kun ehkäisymenetelmä pettää seksin aikana.
 • Jaetaan muiden kanssa neuloja, joilla piikitetään huumeita tai tehdään tatuointeja.
 • Se siirtyy äidiltä lapselle raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Raskausmyrkytys: raskauskomplikaatio

Abakaviirin sivuvaikutukset

Abakaviiri voi aiheuttaa erilaisia sivuvaikutuksia.

Kuten kaikki lääkkeet, myös abakaviiri voi laukaista sivuvaikutuksia, jotka täytyy ottaa huomioon tätä lääkettä käyttäessä.

Jos potilas kärsii jostakin seuraavista allergisen reaktion oireista, tulisi hänen käydä lääkärissä välittömästi ja lopettaa abakaviirin käyttäminen:

Abakaviiri ja maitohappoasidoosi

Aikaisemmin mainittujen sivuvaikutusten lisäksi abakaviiri voi myös tuottaa maitohappoasidoosia, maitohapon kertymistä vereen. Tästä tilanteesta seuraavia oireita ovat:

 • Kipu ja lihasheikkous
 • Tunnottomuus tai kylmyyden tunne käsissä ja jaloissa
 • Hengitysvaikeus
 • Vatsakipu, pahoinvointi ja oksentelu
 • Nopea sydämenlyönti
 • Huimaus
 • Heikkous ja väsymys

Maksaongelmat

Abakaviiri voi aiheuttaa vahinkoa maksassa.

Tämä virusten vastainen lääke voi myös laukaista useita vakavia sivuvaikutuksia maksassa. Potilaan pitäisikin siis käydä lääkärissä, mikäli hän käyttää abakaviiria ja kokee jotakin seuraavista oireista:

 • Kipua vatsan yläosassa
 • Kutinaa
 • Ruokalahun puutetta
 • Tummaa virtsaa
 • Savenväristä ulostetta
 • Keltaisuutta: kellertävää sävyä iholla ja limakalvoilla

Muita abakaviirin sivuvaikutuksia

Edellä mainittujen sivuvaikutusten lisäksi abakaviiri voi myös laukaista muita haittavaikutuksia. Niihin voivat kuulua immuunijärjestelmän muutokset tai sydänkohtauksen tai sydäninfarktin lisääntynyt riski.

Immuunijärjestelmän muutoksilla viitataan immuunivalmisteen tulehdukselliseen oireyhtymään (IRIS). IRIS on oireyhtymä, jota esiintyy toisinaan silloin, kun immuunijärjestelmä alkaa toipua abakaviirin kaltaisen HIV-lääkkeen hoidon jälkeen. Kun immuunijärjestelmä vahvistuu, saattaa se reagoida ja taistella infektiota vastaan voimakkaammin lukuisia oireita laukaisten.

Yhteenveto

Abakaviiri on HIV-tartunnan hoitoon tarkoitettu lääke. Tämä tai mikään muukaan virusten vastainen lääke ei kuitenkaan pysty täysin parantamaan kyseisestä sairaudesta kärsivää potilasta.

Nämä lääkkeet tekevät sairaudesta kroonisen ja hallittavissa olevan akuutin ja välitöntä uhkaa elämälle aiheuttavan sairauden sijaan. Sen myötä abakaviiri voi parantaa potilaan elämänlaatua sekä pitkittää elämää huomattavasti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ota näitä neljää immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ota näitä neljää immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia

Vitamiinit ovat terveyden kannalta välttämättömiä, ja nämä neljä immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia ovat erityisen tärkeitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cameron, P. U., & Trubiano, J. A. (2017). Abacavir. In Kucers the Use of Antibiotics: A Clinical Review of Antibacterial, Antifungal, Antiparasitic, and Antiviral Drugs, Seventh Edition. https://doi.org/10.1201/9781315152110
 • Hughes, C. A., Foisy, M. M., Dewhurst, N., Higgins, N., Robinson, L., Kelly, D. V., & Lechelt, K. E. (2008). Abacavir hypersensitivity reaction: An update. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1K522
 • Lundgren, J. D. (2008). Use of nucleoside reverse transcriptase inhibitors and risk of myocardial infarction in HIV-infected patients. AIDS. https://doi.org/10.1097/QAD.0b013e32830fe35e

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.