Kantasolusiirrot voivat hävittää HIV:n lopullisesti

Kantasolusiirrot voivat hävittää HIV:n lopullisesti
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Fernando Clementin

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Olemme kaikki hyvin tietoisia HIV:n vakavuudesta ja sen hoitoihin liittyvistä vaikeuksista. On kuitenkin huomattu, että kantasolusiirrot voivat muuttaa HIV-tartunnan saaneiden potilaiden hoitomenetelmää.

HIV:n hoitamisen suhteen on otettu valtava askel eteenpäin. Ryhmä espanjalaisia tutkijoita on onnistunut vähentämään kuuden potilaan HI-viruksen tasoa havaitsemattomalle tasolle. Vaikka kyseessä ei olekaan täydellinen parannuskeino, voi tämä havainto olla valtava läpimurto HIV:n poistamiseksi lopullisesti. Tässä lyhyt katsaus siihen prosessiin, joka johti tähän havaintoon.

Annals of Internal Medicine -lehti julkaisi juuri tutkimuksen, joka ei järkyttänyt ainoastaan tiedeyhteisöä, vaan myös koko väestöä.

Miksi se on niin järkyttävää?

HIV:n poistamiseksi on ehdotettu monia hoitokeinoja. Valitettavasti harvat näistä ratkaisuista ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Tämä löydös kuitenkin vaikuttaa erilaiselta. Barcelonan IrsiCaixa AIDS Research -keskuksen ja Madridin Gregorio Marañón Hospital -sairaalan tutkijat tekivät kyseisen havainnon.

Kantasolusiirtojen avulla nämä tutkijat onnistuivat vähentämään kuuden ihmisen HI-virustasoa.

Kuinka nämä tutkijat tarkalleen ottaen tulivat tähän lopputulokseen?

Tutustutaan siihen hieman tarkemmin.

Kantasolusiirrot vähensivät HIV:n havaitsemattomalle tasolle

kantasolusiirrot

Tämän tutkimuksen kantasolusiirrot sisälsivät napanuorasta ja luuytimestä saatavia kantasoluja. Luuytimen kantasolut osoittautuivat tehokkaimmiksi.

Tutkijoiden mukaan potilailla oli havaitsematon määrä virusta veressä ja kehon kudoksissa tämän kantasolusiirron jälkeen. Lisäksi yhdeltä potilaalta puuttuivat vasta-aineet, mikä viittaa siihen, että viruksen on mahdollista hävitä kokonaan.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: HIV/AIDS-rokotuksia tullaan testaamaan pian

Itse kantasolujen lisäksi myös kantasolusiirtoihin käytetyllä ajalla on suuri merkitys. Yksi potilas – jolla oli varauksia tästä viruksesta kehossaan ja joka sai myös napanuoran kantasoluja – tarvitsi vain 18 kuukautta hoidon läpikäymiseen.

Vaikka tähän tutkimukseen osallistuneet potilaat jatkoivatkin antiretroviraalista hoitoaan, uskovat monet, että tämä tutkimus on luonut uraa uudelle HIV/AIDS-hoidolle. Tämä mielessä pitäen, kyseisen kokeilun menestyksekäs tulos ei tarkoita sitä, että parannuskeino on jo löydetty.

Vaikka täydellisen parannuskeinon löytämiseen on vielä pitkä tie, voi tämä kokeilu johtaa onnistuneeseen parannuskeinoon.

Onko tämä tulos ensimmäinen askel HIV:n hävittämiseksi lopullisesti?

Tiedeyhteisö on pitkään pitänyt HI-viruksen parantamista mahdottomana. Virusvarastot koostuvat tartunnan saaneista soluista, jotka ovat lepotilassa veressä tehden HIV:n parantamisesta ja hoitamisesta erittäin vaikeaa. Näiden piilevien varastojen vuoksi lääkkeillä ja muilla parannusyrityksillä ei ollut haluttua vaikutusta virukseen.

Kuten mainitsimme aikaisemmin, asia ei kuitenkaan ole näin tässä tapauksessa. Seitsemän vuotta kantaosolusiirtojen jälkeen, yhdelläkään viidellä potilaalla ei ilmennyt näitä lepotilassa olevia varastoja ja yhdellä näistä viidestä potilaasta ei edes ollut vasta-aineita taistellakseen tartunnan saaneita soluja vastaan kantasolusiirron aikana.

Onko siis mahdollista varmistaa, että virus ei tule ilmestymään uudestaan tulevaisuudessa?

IrsiCaixan tutkijan María Salgadon mukaan potilaiden tulisi ensin lopettaa antiretroviraalinen hoito ja katsoa sitten ilmestyykö virus taas uudelleen.

Se on seuraava askel. Lääkärien ja tutkijoiden tarkastuksen ja arvioinnin alaisena voidaan käyttää muita immunoterapiahoitoja ja potilaita tarkkaillaan, jotta nähdään palaako virus.

Timothy Brownin inspiroiva tapaus

Timothy Brown

Vuonna 2008 tapahtui läpimurto lääketieteessä, kun Timothy Brown kävi läpi kantasolusiirron leukemian parantamiseksi. Kantasolulahjoittajalla oli epätavallinen geenimutaatio, nimeltä CCR5 Delta 32. Nimenomaan tämä erikoisuus johti immuniteettiin tiettyjä HIV-verisoluja vastaan. Kantasolusiirron jälkeen virus hävisi johtaen siihen, että Brown oli historian ensimmäinen parantunut HIV-potilas. 

Tämän havainnon jälkeen tutkijat, kuten Salgado ja Mi Kown, joka on Gregorio Marañón Hospital -sairaalan hematologi, sekä muut heidän tiiminsä jäsenet ovat omistautuneet samanlaisten prosessien kokeilemiseen löytääkseen parannuskeinon HIV-tartunnan saaneille potilaille.

Toisin kuin Timothy Brownin tapauksessa, tutkijat eivät käyttäneet CCR5 Delta 32 -mutaatiolla varustettuja lahjoitettuja soluja. Tämä voi tarkoittaa sitä, että on myös muita tekijöitä, jotka vaikuttavat viruksen häviämiseen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että olemme selvästi todistamassa mahdollista lääketieteellistä läpimurtoa. Monien vuosien epäonnistuneiden yritysten jälkeen on saatettu löytää uusi polku, joka johtaa HI-viruksen parantamiseen.

Ihmiset toivovat kaikkialla, että tämä suunta tuo tehokkaan parannuskeinon sairauteen, jota monet ihmiset pitävät parantumattomana sairautena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Annals of Internal Medicine. (2018). Mechanisms That Contribute to a Profound Reduction of the HIV-1 Reservoir After Allogeneic Stem Cell Transplant. DOI: 10.7326/M18-0759
  • Brown, T. R. (2015). I Am the Berlin Patient: A Personal Reflection. AIDS Research and Human Retroviruses. https://doi.org/10.1089/aid.2014.0224

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.