Kaikki mitä sinun tulee tietää hengityssuojaimista

Hengityssuojaimia on erityyppisiä, ja jokaisella niistä on oma toimintonsa. Kaikki hengityssuojaimet eivät kuitenkaan ole hyödyllisiä minkä tahansa altistumisen edessä ja lisäksi on tärkeää, että se osataan asettaa paikoilleen oikeaoppisesti. Tästä artikkelista löydät faktatietoa kaikesta siitä, mitä sinun tulee tietää hengityssuojaimista.
Kaikki mitä sinun tulee tietää hengityssuojaimista

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2022

Hengityssuojaimet ovat henkilökohtaisia ​​suojavarusteita käyttäjälleen, ja niiden tehtävänä on suojata hengitysteiden kautta tapahtuvaa altistumiselta epäpuhtauksille. Ne on valmistettu kokonaan suodattavasta materiaalista ja koostuvat normaalisti nenäpidikkeestä sekä pään taakse kiinnitettävistä tai vedettävistä kuminauhoista ja/tai kiinnitysnauhoista. Tästä artikkelista tulet löytämään tärkeitä faktoja kaikesta siitä, mitä sinun tulee tietää hengityssuojaimista.

Jotkut näistä hengityssuojaimista sisältävät myös uloshengitykseen mahdollistavia venttiilejä. Venttiilin tarkoituksena on sekä helpottaa hengittämistä että ehkäistä kosteuden tiivistymistä hengityssuojaimeen. Tämäntyyppiset hengityssuojaimet on tarkoitettu nimenomaan pitkään käyttöön esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisille.

Nämä asiat meidän kaikkien tulee tietää hengityssuojaimista:

Hengityssuojaimien eri tyyppejä

Hengityssuojaimet voidaan jakaa pääasiassa kahteen eri ryhmään:

Kirurgiset hengityssuojaimet

Kyseessä on hengityssuojain, joka on suunniteltu suojaamaan kyseisen henkilön ympärillä olevia ihmisiä. Tämä johtuu siitä, että näiden hengityssuojaimien tehtävänä on suodattaa käyttäjän hengittämiä hiukkasia estäen niitä pääsemästä suojaimen ulkopuolelle.

FFP-hengityssuojaimet

Tämäntyyppisen hengityssuojaimen tarkoituksena on taas suojata itse käyttäjää. Ne on suunniteltu suodattamaan ympäristössä olevia hiukkasia estäen suojaimen käyttäjää hengittämästä niitä.

FFP-hengityssuojaimia myydään useissa eri muodoissa niiden mallista ​​riippuen, ja ne voivat olla esimerkiksi kartiomaisia tai vaaka- tai pystysuorassa valmistettuja suojaimia. Tämän lisäksi tämäntyyppisten hengityssuojaimien tehokkuus riippuu siitä, ovatko ne luokkaa 1, 2 vai 3 (hiukkasuodattimen tehokkuus). FFP-hengityssuojaimen luokan tyyppi määritetään suojaimen suodatuskyvyn kautta epäpuhtauksien myrkyllisyyden ja sen ympäristössämme läsnäolevan pitoisuuden perusteella.

 • FFP1: 78 prosentin suodatuskyky, suojaa käyttäjää pienitehoisilta ja ärsyttäviltä ilman epäpuhtauksilta, kuten pölyhiukkasilta.
 • FFP2: 92 prosentin suodatuskyky, suojaa edellä mainitun FFP1-luokan lisäksi käyttäjää terveydelle vaarallisilta hiukkasilta, sekä kiinteiltä että nestemäisiltä.
 • FFP3: 98 prosentin suodatuskyky, suojaa edellä mainittujen FFP1- ja FFP2-luokkien lisäksi käyttäjää myrkyllisiltä ilmassa leviäviltä epäpuhtauksilta.
Kirurgisen hengityssuojaimen tehtävänä on suodattaa käyttäjän hengittämiä hiukkasia estäen niitä pääsemästä suojaimen ulkopuolelle

Kirurginen hengityssuojain suojaa muita tartunnalta, mutta ei itse sen käyttäjää.

Kuinka hengityssuojainta tulisi käyttää?

Käytettävän hengityssuojaimen valitseminen riippuu aina olemassa olevasta riskistä. Joka tapauksessa aina ennen suojaimen asettamista ja sen poistamisen jälkeen sinun tulee pestä kätesi huolellisesti. Aseta suojain paikoilleen aina ennen saastuneelle alueelle saapumista ja poista se vasta sen jälkeen, kun olet kyseisen alueen ulkopuolella. Lisäksi suojain tulee osata säätää aina oikeaan muotoon parhaimman mahdollisen suojan takaamiseksi.

On tärkeää vaihtaa suojain käytön jälkeen, jos se kastuu tai vahingoittuu. Samasta syystä on myös suositeltavaa vaihtaa suojainta säännöllisin väliajoin, jos hengitystahti on kiivas, sillä tällöin kosteus tiivistyy suojaimeen ja se alkaa menettää suodatuskykyään.

Millaista hengityssuojainta minun tulisi käyttää kussakin tapauksessa?

Kirurgisen hengityssuojaimen mahdollisimman loogisen ja tarkoituksenmukaisen käytön takaamiseksi kyseistä suojainta tulisi käyttää vain tarvittavan ajan ja vaihtaa aina silloin, kun vaihdat aktiviteettia tai siirryt ympäristöstä toiseen.

FPP-hengityssuojaimet tulisi aina säätää huolellisesti kasvojen pintaan peittämällä nenä ja suu täysin kaikkien limakalvojen suojaamiseksi. Näitä suojaimia tulisi käyttää eristämiseen liittyvien toimenpiteiden sekä muita varotoimenpiteitä koskevien ohjeiden mukaisesti tartuntatauteja sairastavien potilaiden yhteydessä. Korkeimmalla mahdollisella suojauksella varustettua FPP3-hengityssuojainta käytetään silloin, kun ihmisen tiedetään tai uskotaan altistuvan riskiympäristölle.

Kuinka hengityssuojain asetetaan ja poistetaan oikeaoppisesti?

On tärkeää, että osaat asettaa suojaimen oikein kasvoillesi parhaimman mahdollisen suojauksen varmistamiseksi. Lisäksi on olennaista, että tiedät miten se poistetaan oikeaoppisesti käytön jälkeen. Voit nimittäin edelleen altistua tartunnalle huolimatta siitä että olet käyttänyt suojainta, jos asetat ja/tai poistat sen kasvoiltasi asianmukaisista ohjeista poiketen.

Hengityssuojaimen asettaminen

Hengityssuojaimen asettamiseksi oikeaoppisesti sinun täytyy suorittaa kaikki alla olevat vaiheet ennen saastuneelle alueelle altistumista:

 1. Pese kädet huolellisesti ja tarkista suojaimen pakkauksen viimeinen käyttöpäivä. Hengityssuojain tai pakkaus ei saa olla viallinen.
 2. Aseta suojain naamalle, mutta ota samalla huomioon muiden suojavälineiden järjestys, jos käytät hengityssuojaimen lisäksi muita menetelmiä. Tämä järjestys on seuraava: puku, päähine, sukat, hengityssuojain, lasit ja viimeiseksi käsineet.
 3. Aseta suojain kasvoillesi oikein saadaksesi riittävän suojan. Jos käytät silmälaseja, sinun on otettava ne pois hengityssuojaimen asettamiseksi ja säätämiseksi. Kun suojain on tiiviisti paikoillaan, voit laittaa silmälasit normaalisti paikoilleen.
Tartunnalle altistuminen on mahdollista myös hengityssuojaimen käytön aikana ja jälkeen, jos sitä ei aseteta ja poisteta oikeaoppisesti

Hengityssuojaimilla on erilaisia suodatustasoja.

Kuinka asetan hengityssuojaimen oikeaoppisesti paikoilleen?

 1. Pidä suojaimesta kiinni molemmin puhtain käsin nenäpidike yläsuuntaan. Muotoile pidike niin, että taitat sen varovasti nenän keskelle ja avaa suojain vetämällä sitä alasuuntaan suojaimen alareunasta.
 2. Vedä suojain leuan alle ja vie molemmat nauhat pään yli taakse.
 3. Työnnä alempi nauha sitten korvien alle ja jätä ylempi nauha ohimoiden kohdalle.
 4. Muotoile nenäpidike lopulliseen muotoonsa ja varmista, että suojain on tiukasti kiinni kasvojen pinnassa suojaten sekä nenän että suun limakalvoja.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kehitteillä olevat lääkkeet ja rokotteet koronavirukseen

Kuinka otan hengityssuojaimen pois oikeaoppisesti?

Kaikkien suojavälineiden poistamiseksi on olemassa myös tietty järjestys, joka on täsmälleen päinvastainen kuin niiden pukemisjärjestys: ensin käsineet, sitten lasit, sukat, päähine ja lopuksi puku. Hengityssuojainta ei saa poistaa kuin vasta saastuneen alueen ulkopuolella. Hengityssuojaimen poistamisen jälkeen sinun on heitettävä käytetty suojain tätä tarkoitusta varten varattuun astiaan ja pestävä sitten kädet huolellisesti.

Lopuksi

Kuten olet voinut huomata, olemme käyneet läpi yllä tärkeimmät faktat kaikesta siitä, mitä sinun tulee tietää hengityssuojaimista. Markkinoilla on saatavilla useita eri hengityssuojaimia, joiden tarkoituksena on suojata meitä suodattamalla ympäristössä esiintyviä terveydelle haitallisia ja jopa vaarallisia hiukkasia. Tärkeintä hengityssuojaimen käytössä on valita oikea tyyppi tapauskohtaisesti ja asettaa se oikein, jotta sen tarjoama suojaus olisi mahdollisimman hyvä. Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että kaikki hengityssuojaimet eivät aina osoittaudu hyödyllisiksi, ja itse asiassa joissakin tapauksissa ne voivat olla jopa haitallisia, jos niitä ei käytetä oikein.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Li KKW, Joussen AM, Kwan JKC, Steel DHW. FFP3, FFP2, N95, surgical masks and respirators: what should we be wearing for ophthalmic surgery in the COVID-19 pandemic? Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2020 Aug;258(8):1587-1589.
 • Neilson S. The surgical mask is a bad fit for risk reduction. CMAJ. 2016 Apr 11;188(8):606–7.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.