Logo image
Logo image

Koronaviruksen oireet: mitä meidän tulee tietää?

4 minuuttia
Koronavirustartunnan leviäminen ympäri maailmaa on aiheuttanut valtavan kommunikaatioryöpyn, joka sisältää myös virheellisiä tietoja tästä epidemiasta. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat koronaviruksen oireet ja miten ne tunnistetaan.
Koronaviruksen oireet: mitä meidän tulee tietää?
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Kuten olemme kuulleet kaikista tiedotusvälineistä jo muutaman viikon ajan, koronavirusoireita saaneiden ihmisten määrä maailmassa kasvaa edelleen. Toimenpiteistä on tullut tiukempia, ja epäiltyihin tapauksiin sovelletaan välittömiä toimenpiteitä. Koronaviruksen oireet sekä niiden tunnistaminen on nyt ajankohtaista.

Tällä hetkellä äärimmäisenä tapauksena on Italia, jossa maan hallitus on laittanut vireille yleisen karanteenin rajoittamalla kansalaistensa liikkumista ja kieltämällä maahan pääsyn ja sieltä poistumisen. Maailmantalous on reagoinut tällaiseen toiminnan pysähtymiseen, ja globaali kriisi vaikuttaa sekä osakemarkkinoihin että valuuttoihin.

Eri maiden terveysministeriöt sekä paikalliset terveystahot ovat alkaneet laatimaan toimintaohjeita terveydenhuollon työntekijöille ja tiedottaakseen kansalaisiaan. Joissakin maissa on tarvittaessa jopa poliisin puuttuminen asiaan sallittu, kun taas toisissa maissa ehdotetaan kansalaisten itsekaranteenia, jos he ovat riskiryhmässä tai heillä esiintyy oireita.

Nyt jos koskaan on käynyt selväksi, että näinä globalisaation aikoina yksikään maapallon alue ei ole täysin turvassa ja muun maailman ulottumattomissa. Epidemia on levinnyt lentoliikenteen ja ihmisten liikkuvuuden ansiosta.

Saman globaalisuuden ansiosta tiedot koronaviruksesta ovat täynnä myyttejä ja valheita, ja ne ovat päässeet leviämään sosiaalisessa mediassa. Maailman terveysjärjestön (WHO) oli julkaistava asiakirja, joka sisältää neuvoja ja oikaisua koskien koronaviruksen huhuja ja vääriä tietoja.

Lue tämäkin: 5 yleisintä tartuntatautia jotka tarttuvat suutelun välityksellä

Mikä koronavirus oikein on?

Ennen kuin selkeytämme mitkä koronavirusinfektion todelliset oireet ovat, haluamme muistuttaa, mitä oikeastaan tarkoitamme tällä mikro-organismilla. Sen parempi tuntemus auttaa meitä ehkäisemään ja havaitsemaan sen tehokkaammin.

Koronavirus on oikeastaan joukko viruksia, jotka ovat olleet olemassa jo kauan. Tuo yleisnimitys, jolla nykyisen viruksen puhkeamiseen viitataan, on harhaanjohtava, sillä tällä nimenomaisella viruskannalla on nimi.

Olemme tienneet 7. tammikuuta 2020 alkaen, että tällä hetkellä leviävä koronaviruksen tyyppi on nimeltään 2019-nCov, jolle on myöhemmin annettu uusi nimi COVID-19. Se on viruskanta, joka aloitti tarttumisen ihmisiin vuoden 2019 lopulla Wuhanin kaupungissa Kiinassa.

Olemme kohdanneet kolme suurta ihmisiin siirtynyttä koronavirustapausta maailmassa, tämä mukaan lukien. Ehkä parhaiten niistä muistetaan äkillinen vakava hengitystieoireyhtymä eli SARS (Severe acute respiratory syndrome).

Koronavirusten eläinten välinen tartunta on ollut melko hyvin dokumentoitua. Nyt tapahtui niin, että viruskanta muuttui ja siitä tuli tarttuva ihmisten välillä, ja näin se pystyi laajenemaan yhden konkreettisen tapauksen ulkopuolelle ja puhkeamaan epidemiaksi.

Some figure

Tämän nimenomaisen koronviruksen puhkeamisen on aiheuttanut COVID-19 -kanta.

Miten COVID-19 tarttuu ihmisestä toiseen?

Tällä hetkellä leviävä koronavirus tarttuu pääasiassa pisara- ja kosketustartuntana, kun tartunnan saanut henkilö esimerkiksi aivastaa tai yskii. Virus kulkee ilmassa näiden eritteiden matkassa, ja tunkeutuu vastaanottajan limakalvoon.

Toisaalta käy myös niin, että tartunnan saaneen henkilön eritteet nenästä tai suusta putoavat eri pinnoille, joihin virus voi jäädä hetkeksi. Jos tuon ajanjakson aikana ei-sairas henkilö koskettaa pintaa jossa eritteitä on, ja sitten hän koskettaa mitä tahansa limakalvoaan – silmiä, nenää tai suuta – kyseisellä kädellä, tartunta on mahdollinen.

Koronaviruksen esiintymistä on havaittu myös potilaiden ulosteissa, mutta tällä hetkellä tutkimukset pitävät tämän leviämisreitin todennäköisyyttä erittäin alhaisena.

Jatka lukemista: Mikä on coxsackievirus ja miten siltä voidaan suojautua?

Koronaviruksen oireet

Kuinka me sitten voimme tietää, jos olemme saaneet COVID-19 -tartunnan? Mitkä ovat ne koronaviruksen oireet, jotka voin havaita jo varhain? Nyt kun tiedämme, että kyseessä on nenän ja suun eritteiden tai pisaroiden välittämä virus, on täysin loogista yhdistää se flunssaoireisiin.

Nämä oireet ovat tavallisimmat:

  • Kuume
  • Kuiva yskä
  • Hengenahdistus
  • Uupumus tai väsymys

Muut oireet ovat harvinaisempia ja vähemmän voimakkaita, eikä niitä esiinny kaikissa positiivisissa tapauksissa, kuten vuotava nenä, kurkkukipu ja ripuli. Lisäksi on niitäkin COVID-19 -tartunnan saaneita, jotka eivät oireile mitenkään.

15 – 20 % tartunnoista muuttuu sairauden vakavaksi kliiniseksi muodoksi. Yleensä nämä potilaat ovat ikääntyneitä tai heillä on jo jokin muu sairaus tai terveyttä heikentävä tila, kuten diabetes, korkea verenpaine, obstruktiivinen keuhkosairaus tai heillä on heikentynyt immuniteetti.

Some figure

Nimitys COVID-19 tarkoittaa tämänhetkisen epidemian viruskantaa.

Milloin mennä lääkärille, jos epäilen koronavirustartuntaa itselläni?

Jos sinulla on aiemmin mainitsemistamme oireista yksi tai useampia, ja lisäksi olet ollut kontaktissa positiiviseksi diagnosoidun henkilön kanssa tai olet oleskellut viruksen laajoilla levinneisyysalueilla, sinun tulee ottaa yhteys terveydenhuoltoon. Älä viivyttele, vaan selvitä välittömästi miten paikkakunnallasi on ohjeistettu toimimaan tapauksissa, joissa tartuntaa epäillään.

Jos olet kroonisesti sairas, immuunijärjestelmäsi on heikentynyt tai olet vanhus, kuume on ehdoton varoitusmerkki. Näiden ihmisten tulee heti ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin saadakseen riittävää ja pikaista hoitoa ennen kuin on mahdollisesti liian myöhäistä. Muista, että tämä virus on erityisen kohtalokas niille ihmisille, joilla on jo entuudestaan jokin sairaus tai terveyttä heikentävä tekijä.

Ei ole mitään syytä joutua paniikkiin, mutta on tärkeää pitää itseään ja terveyttään silmällä. Kun suoritamme tarvittavat ehkäisytoimenpiteet ja epäillyt tapaukset eristetään, meidän on mahdollista pysäyttää tämän viruksen leviäminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chinazzi, Matteo, et al. “The effect of travel restrictions on the spread of the 2019 novel coronavirus (COVID-19) outbreak.” Science (2020).
  • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.
  • Jiang, Fang, et al. “Review of the Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).” Journal of General Internal Medicine (2020): 1-5.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.