Logo image
Logo image

5 yleisintä tartuntatautia jotka tarttuvat suutelun välityksellä

3 minuuttia
Tiesitkö, että 95 % niistä basilleista jotka tarttuvat suutelun välityksellä, löytyvät syljestä ja nenän limasta? Onneksi vain 20 % vaikuttaa vastustuskykyyn.
5 yleisintä tartuntatautia jotka tarttuvat suutelun välityksellä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Onko suuteleminen riskialtista peliä? Suudellessa painetaan omat huulet toisen henkilön huulia vasten. Sanomattakin on selvää, että se edustaa parin välillä olevaa rakkautta tai ainakin mielenkiintoa toista kohtaan. Sylki on suutelun pääroolissa. Toisin sanoen, basillit tulevat väistämättä vaihtamaan omistajaa. Tämän päivän artikkelissa jätämme suutelun tunteellisen ja sosiaalisen puolen sivuun, ja esittelemme viisi yleisintä tartuntatautia, jotka tarttuvat suutelun välityksellä.

Vaikka useat henkilöt jättävät suutelun haittapuolet huomiotta, se ei tarkoita etteikö niitä olisi. Tautien ja basillien tarttuminen tapahtuu syljen kautta. Suurimmalta osin suutelulla on kuitenkin enemmän hyötyjä kuin riskejä. On kuitenkin hyvä olla varuillaan ja välttää “vaarallisia suukkoja”.

Lue alla oleva listamme suutelun välityksellä tarttuvista taudeista.

Suutelun välityksellä tarttuvia tauteja

1. Tarttuva mononukleoosi

Some figure

 

Yleiskielellä sitä kutsutaan “pusutaudiksi”, koska se on virus, joka leviää syljen välityksellä.

 • Taudin aiheuttaja on Epstein Barr -virus ja se tarttuu suussa olevien nesteiden kautta.
 • Yleensä virus esiintyy teini-ikäisten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Sen tarttumiseen ei kuitenkaan ole tiettyä ikää.
 • Sen oireita ovat muun muassa: kuume, kurkkukipu ja turvonneet imusolmukkeet.

Kuinka sen voi huomata?

Edellä mainittujen oireiden takia voit mennä lääkäriin ja sinulta voidaan ottaa verikoe, jotta saadaan virus selville ja sen jälkeen lääkäri saattaa antaa reseptin kipulääkitystä varten.

2. Sytomegalovirus

Tämä virus on tavanomaisempi kuin miltä se kuulostaa. Kun se kerran tulee ihmisen elimistöön, se pysyy siellä aina.

Sytomegalovirus tarttuu elimistön sisäisten nesteiden välityksellä, kuten veren sekä seksuaalisen aktin välityksellä.

 • Saattaa olla yllättävää, että monet eivät edes tiedä kantavansa tätä virusta, sillä heillä on vahva puolustuskyky, jolloin ihmiset eivät sairastu niin helposti.
 • Sylilasten ollessa kyseessä on hyvä pitää huolta tietyistä varotoimista, jottei virus aiheuta pitkäaikaisia oireita läpi elämän.

Kuinka sen voi huomata?

Samoin kuten edellisen viruksen kohdalla, sen diagnosoimiseen tarvitaan verikoe. Useimmat ihmiset eivät tarvitse hoitoa. Lääkitys tulee kyseeseen vain joissain tapauksissa, ja tietenkin hyvän hygienian ylläpito on suositeltavaa.

3. Ientulehdus

Some figure

Ientulehdus on ikenissä tapahtuva tulehdus, joka aiheuttaa suuontelossa jatkuvaa bakteerien kehittymistä.

Hampaissa ja ikenissä oleva plakki aiheuttaa tämän. Ientulehduksen oireita ovat muun muassa verenvuoto sekä punottaminen ja tulehduksellinen tila kyseisellä alueella.

Kuinka sen voi huomata?

Mikäli huomaat joitain edellä mainittuja oireita, ota heti yhteyttä lääkäriin. Ientulehdus voi aiheuttaa syviä “taskuja” hampaiden ja ikenien väliin sekä aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

4. Nielutulehdus

Nielutulehdus, muilta nimiltään angiina, nielurisatulehdus tai faryngiitti, on kivulias tulehdus nielussa. Bakteeri, tässä tapauksessa A- ja B-streptokokki, hyökkää suoraan nieluun.

Tämä tulehdus tarttuu kun terve ihminen on kontaktissa henkilön kanssa, jolla on tartunta. Se leviää erittäin helposti pisaratartuntana, esimerkiksi jos joku aivastaa lähelläsi tai niistää nenänsä.

Kuinka sen voi huomata?

Seuraavat oireet liittyvät nielutulehdukseen:

 • kurkkukipu ja -ärsytys
 • valkeat läikät nielun takaosassa
 • turpoaminen
 • päänsärky
 • kuume

Diagnoosin tekemiseksi lääkäri ottaa nielusta näyttää vanupuikolla. Mikäli tulokset ovat yhä epäselvät, lääkäri saattaa tehdä nieluviljelyn.

5. Herpes

Some figure

Tämä virus leviää yleisesti suudellessa. Herpes on tulehdus, jonka oireita on huulilla, suussa tai ikenissä. Sen aiheuttaa herpesvirus eli HSV.

Kuinka sen voi huomata?

Oireet alkavat yleensä 1-2 viikkoa tarttumisen jälkeen. Herpes aiheuttaa kivuliaita yskänrokkoja. Yskänrokkojen lisäksi muita oireita ovat:

 • kuume, pidempään kuin 3 päivää
 • kurkkukipu
 • turvonneet imusolmukkeet

Normaalisti oireet katoavat 2 viikon kuluttua. Lääkäri voi antaa lääkereseptin virusta vastaan, paikallishoitoon tarkoitettua voidetta sekä ohjeita hyvään hygieniaan.

Suosittelemme lukemaan: 10 luonnollista hoitokeinoa huuliherpekseen

Mitä tulisi muistaa?

 • Syö hyvin pitääksesi puolustusjärjestelmäsi hyvässä kunnossa.
 • Noudata hampaiden harjaukseen liittyviä ohjeita kunnolla.
 • Älä aliarvioi hammaslangan hyötyä.
 • Käy kerran vuodessa hammastarkastuksessa.
 • Vaihda hammasharja 3 kuukauden välein.
 • Käytä suuvettä bakteerien karkottamiseen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.