Mikä on coxsackievirus ja miten siltä voidaan suojautua?

Coxsackievirus voi pysyä aktiivisena jopa kolmen päivän ajan saastuneilla pinnoilla ja sen itämisaika taas voi kestää 3 - 7 päivää.
Mikä on coxsackievirus ja miten siltä voidaan suojautua?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Coxsackievirus on saavuttanut huippunsa erityisesti viimeisen parin vuoden aikana ja se voi tarttua lasten lisäksi myös aikuisiin. Virus on saanut nimensä alunperin New Yorkin kaupungista, jossa virus onnistuttiin eristämään ja tutkimaan ensimmäistä kertaa historiassa.

  • Coxsackievirusta on löydetty kaikista maanosista.
  • Maissa, joissa vallitsee trooppinen ilmasto, virus voi esiintyä mihin vuodenaikaan tahansa.
  • Niissä maissa, joissa taas on neljä eri vuodenaikaa, virusta esiintyy kaikkein todennäköisimmin kesän ja syksyn aikana.

Mikä on coxsackievirus?

Coxsackievirus tunnetaan myös käsi-, jalka- ja suutautina, koska sen pääasialliset oireet esiintyvät lähes aina potilaan raajoissa ja kurkun alueella.

Coxsackievirus kuuluu enteroviruksen sukuun. Tämä virus tarttuu siis ihmiseen ja voi johtaa muihin vakaviin ​​sairauksiin, kuten polioon tai hepatiitti A-tartuntaan.

Vaikka taudin historiassa virusta onkin havaittu myös vanhemmilla potilailla, se tarttuu pääasiallisesti alle 12-vuotiaisiin lapsiin.

Coxsackievirusta on luokiteltu kahteen eri tyyppiin; A-tyypin virukseen ja B-tyypin virukseen, vaikka näiden molempien tyyppien oireet ovatkin käytännössä täysin samanlaiset.

Mitkä ovat coxsackieviruksen keskeisimmät oireet?

Coxsackieviruksen yksi pääoireista on yli 38 asteen kuume

Monilla tämän tartunnan saaneilla lapsilla oireita viruksesta ei välttämättä ilmene ollenkaan. Tähän asti viruksen yleisimmät ja tunnetuimmat oireet ovat kuitenkin yleensä seuraavanlaiset:

Viruksen patologiassa on löydetty myös ajan saatossa muita oireita, joita potilaat voivat tartunnan aikana kokea. Näistä esimerkkejä ovat muun muassa:

  • Pienten rakkuloiden muodostuminen jalkoihin ja käsiin; nämä rakkulat ovat yleensä hyvin kosketusherkkiä.
  • Rakkuloiden muodostuminen kurkkuun, kitalakeen ja poskien sisäpuolelle; näitä rakkuloita yleensä ympäröi runsas punoitus.
  • Silmän kovakalvon ärsytys (kovakalvo on silmää peittävä valkoinen kalvo), joka aiheuttaa potilaalla valoarkuutta ja turvotusta.

Suosittelemme sinua myös lukemaan: Paranna rakkulat nopeasti luonnollisilla menetelmillä

Miten coxsackievirus tarttuu?

Coxsackievirus tarttuu todennäköisimmin hengitysteiden kautta

Coxsackievirus on muiden virusten tapaan taudinaiheuttaja, jota on löydettävissä lähes missä tahansa ympäristössä, ja se voi tarttua ihmisestä toiseen hengitysteiden kautta.

Vaikka virus leviääkin yleensä hengitysteiden kautta, voi se tarttua ihmiseen myös muilla tavoin. Näistä yleisimpiä ovat muun muassa seuraavat:

  • Limakalvojen kosketuksen (silmät, nenä tai suu) kautta silloin, kun kyseinen henkilö on joutunut kosketukseen saastuneiden pintojen kanssa.
  • Suoran kosketuksen kautta silloin, kun kyseinen henkilö on ollut kontaktissa viruksen sairastuneen potilaan limakalvojen kanssa.
  • Ulosteen kautta silloin, kun kyseinen henkilö on ollut kontaktissa sairastuneen potilaan ulosteen kanssa.
  • Suoran kosketuksen kautta silloin, kun kyseinen henkilö on ollut kontaktissa sairastuneen potilaan rakkuloista erittävän nesteen kanssa.

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, tämä virus selviää aktiivisena saastuneilla pinnoilla jopa kolmen vuorokauden ajan. On siis varsin todennäköistä, että lapsi altistuu tai saa tartunnan esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa.

Lisäksi viruksen itämisaika voi vaihdella kolmesta seitsemään päivään, joten emme voi tietää tarkalleen, voiko virusta löytyä vielä tämän ajan jälkeen.

Coxsackieviruksen oireiden hoitaminen

Särkylääkkeet voivat auttaa lievittämään coxsackieviruksen oireita

Käsi- ja jalka- ja suutaudin torjumiseksi ei löydy erillistä hoitoa, sillä meidän oman elimistömme vastustuskyvyn tarkoituksena on taistella ja hävittää virus kokonaisuudessaan.

Vaikka kaikkien coxsackieviruksen oireiden tulisi hävitä viimeistään noin 7 vuorokauden kuluttua, on olemassa joitakin lääkkeitä ja luontaishoitoja, joiden avulla taudinkuvan oireita ja vakavuutta voidaan lievittää.

Lääkehoidot Coxsackieviruksen hoitoon

Lääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni. Näitä lääkkeitä on saatavilla ilman reseptiä lähes missä tahansa apteekissa. On kuitenkin erittäin tärkeää, että ennen omahoidon aloittamista lääkäri diagnosoi ja suunnittelee potilaalle asianmukaisen hoidon ja annostuksen.

Sinua voi myös kiinnostaa: Mitä sinun tulee tietää ibuprofeenista

Luontaishoidot Coxsackieviruksen hoitoon

  • Korkean kuumeen laskemiseksi voidaan käyttää haaleassa vedessä kastettua sideharsoa tai pyyhettä pään, käsien ja jalkojen alueelle.
  • Kamomillasta valmistettu kylpy voi auttaa lievittämään nokkosihottuman ja viruksen aiheuttamien rakkuloiden oireilua.
  • Runsaan nesteen nauttiminen auttaa elimistöä pysymään nesteytettynä ja näin ollen taistelemaan myös tehokkaammin virusta vastaan.
  • Myös basilikasta valmistettu hauduke voi auttaa coxsackieviruksen oireiden lievittämiseen. Näin valmistat sen helposti kotona:

Ainekset

  • 6 basilikan lehteä
  • 250 ml vettä

Valmistus

  • Lisää vesi kattilaan ja kiehauta. Kun vesi kiehuu, lisää sekaan basilikan lehdet.
  • Anna veden keittyä noin 15 minuutin ajan ja poista kattila sitten liedeltä.
  • Siivilöi juoma kuppiin ja nauti kuumana.

Miten coxsackievirusta voidaan ehkäistä?

Käsien huolellinen peseminen voi auttaa ehkäisemään coxsackieviruksen tartuntaa

Tartunnan ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää välttää kosketusta tartunnan saaneiden ihmisten kanssa. Lisäksi kädet tulisi muistaa pestä aina huolellisesti ja vauvojen tapauksessa esimerkiksi vaipan vaihtaminen tulisi suorittaa mahdollisimman huolellisesti huomioiden samalla kaikki mahdolliset toimenpiteet hyvän hygienian ylläpitämiseksi. Jos sinulla taas on jo diagnosoitu tämä virus, sinun tulisi olla vastuussa myös siitä, ettet tartuta muita ihmisiä.

Yksi tehokkaimmista tavoista coxsackieviruksen tartuntariskin vähentämiseksi on opettaa lapsille muutamia tärkeitä hygienian perussääntöjä ja tietysti muistaa soveltaa näitä sääntöjä myös itse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • California Childcare Health Program. UCSF School of Nursing. Enfermedad De Mano-Pie-Boca (Enterovirus Coxsackie A16). cchp.ucsf.edu/sites/cchp.ucsf.edu/files/HandFootMouth_SP_0509.pdf
  • Martínez Estrada V. Et Al. Rev Cent Dermatol Pascua. Vol. 8, Núm. 1. Enfermedad mano-pie-boca. (1999).
  • CARPENTER, C. M., & BOAK, R. A. (1952). Coxsackie viruses; a review of pathologic, epidemiologic, diagnostic and etiologic observations. California medicine, 77(2), 127–130
    • Zhang S, Zhi C, Li H, et al. Umifenovir effectively inhibits IL-10 dependent persistent Coxsackie B4 virus infection. Antiviral Res. 2017;141:165‐173. doi:10.1016/j.antiviral.2017.02.018

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.