Logo image
Logo image

Kuinka ehkäistä koronavirustartunta ostoksilla käydessä

3 minuuttia
Vaikka karanteerimääräykset sallivatkin ruokakaupassa käymisen, on tärkeää huomioida muutama asia ostoksia tehdessä ja ulos lähdettäessä. Tässä artikkelissa annamme joitakin ohjeita, jotka kannattaa pitää mielessä kun käyt kaupassa viruspandemian aikana.
Kuinka ehkäistä koronavirustartunta ostoksilla käydessä
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Koronaviruspandemia on muuttanut meidän kaikkien elämää melkoisesti viime päivinä ja viikkoina. Ollaan tultu siihen pisteeseen, jossa mietimme miten ehkäistä koronavirustartunta ostoksilla käydessä; sillä vaikka meillä olisikin jonkin verran ruokaa varastoituna kotona, emme todennäköisesti voi vältellä ruokaostoksille menoa kovin pitkään.

Yksi COVID-19 -viruksen merkittävimmistä ominaisuuksista on se, että tarttuu erittäin helposti. Vaikka se ei olekaan yksi kohtalokkaimmista viruksista, sillä on paljon tehoa ja se leviää nopeasti.

Tämän vuoksi koronavirustartunta tulee pitää mielessä ostoksilla käydessä, ja tartunnan ehkäisy on meidän kaikkien prioriteetti. Ihmisten ja kaupunkien eristäminen on turhaa, jos emme huolehdi omasta hygieniastamme vaan levitämme virusta eteenpäin.

Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti noin 198 000 ihmistä on vahvistetusti saanut tartunnan, ja kuolemantapauksia on noin 7 900 (luvut ovat päivämäärältä 17.3.2020). Kiinassa on ollut eniten tapauksia, noin 81 000, ja Italia tulee seuraavalla tilalla yli 30 000 vahvistetulla tapauksella.

Eristystoimenpiteiden tarkoituksena on saada tartuntojen määrä hitaampaan kasvuun, jotta terveydenhuoltoviranomaisilla ja lääkeyhtiöillä olisi enemmän aikaa reagoida virukseen ja löytää siihen hoito- ja ehkäisytapoja. Näin ollen meidän tulee pyrkiä ehkäisemään koronavirustartunta esimerkiksi pakollisilla ostoksilla käydessämme.

Pidetään turvaväli kaupassa ollessamme

Suositeltava etäisyys muista ihmisistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi on vähintään yksi metri. Tätä sääntöä täytyy noudattaa myös ruokakaupoissa. Sekä asiakkaiden, jotka ovat kaupan sisäpuolella että asiakkaiden, jotka jonottavat sen ulkopuolella, on muistettava pitää turvaväli muihin ihmisiin.

Tätä sääntöä on seurattava tiukasti sisäänkäynneillä sekä sisätiloissa. Yhden metrin etäisyys on helppo pitää silloin, kun sisätila ei ole kovin pieni ja kun ihmisiä ei ole massoittain.

Kaikilla kauppaketjuilla on omat ohjeensa väkijoukkojen hallitsemiseksi. Jokainen yritys päättää itsenäisesti siitä, miten tällaisissa tapauksissa toimitaan. Mutta silloin kun voimaan astuu maanlaajuinen tai paikallinen karanteeni, yrityskohtainen suunnitelma ei ole enää välttämättä pätevä, vaan silloin sovelletaan lainmukaisia määräyksiä kansanterveyden nimissä.

Some figure

Ruokakaupassa käyminen on meille kaikille välttämätön tehtävä, joka vaatii vastuullista asennetta koronaviruspandemian aikana.

Voidaanko koronavirustartunta ehkäistä ostoksilla käydessä käyttämällä hanskoja?

Tällä hetkellä ei ole mitään näyttöä siitä, että käsineiden käyttö kaupassa auttaisi välttämään koronaviruksen tarttumista.

Käsineiden käyttöä suositellaan kyllä kaupassa hedelmien ja vihannesten käsittelyssä, mutta se on suositus myös normaaliolosuhteissa hygieniasyistä. Tietysti näiden hygieniatoimenpiteiden tulisi olla aina läsnä, ja vielä enemmän pandemia-aikoina.

Ahkera käsienpesu, käsidesin käyttö, samoin kuin tilojen puhdistus ja tuuletus, ovat toimenpiteitä joita ruokakaupoissa sovelletaan normaalistikin. Niiden avulla voidaan ehkäistä jopa koronavirustartunta ostoksilla käydessä.

Koronavirustartunta voidaan ehkäistä myös kassalla

Kun saavumme kassalle ja maksamme ostoksemme, olemme myös silloin alttiina virustartunnalle, ja silloinkin tulee muistaa tietyt varotoimenpiteet. Ensinnäkin, kassallakin tulee muistaa pitää vähintään yhden metrin turvaväli muihin jonottajiin sekä kassatyöntekijään.

Virusepidemian ja -pandemian aikana suositellaan, että käteistä rahaa käytettäisiin mahdollisimman vähän. Muovirahaa eli kortteja voi käyttää, mutta ihanteellisinta olisi käyttää virtuaalista lompakkoa, jos se vain on mahdollista. Silloin ei tule kontaktia yhdenkään ihmisen eikä maksulaitteen kanssa. Näin on myöskin lähimaksun kanssa, jos kaupan maksupääte sen sallii.

Kassojen liukuhihnat ovat kauppojen vastuulla. Ne tulisi desinfioida tavallisestikin tietyin määräajoin, mutta se on erityisen tärkeää virusepidemian tai -pandemian riehuessa.

Some figure

Fyysinen turvaväli on yksi niistä toimenpiteistä, jotka täytyy ottaa käyttöön ruokakaupassa asioidessa virusepidemian ja -pandemian aikana.

Onko todellakin mahdollista ehkäistä koronavirustartunta ostoksilla käydessä?

Se ei ole vain mahdollista, vaan se on myös välttämätöntä. Koronavirustartunnan ehkäiseminen kauppareissun aikana on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä, joiden avulla voimme hidastaa COVID-19 -viruksen leviämistä.

Se on myös meidän sosiaalinen vastuumme. Ihmisten, joilla on virusoireita, kuten kuumetta tai yskää, ei tule käydä ruokakaupassa sinä aikana kun he oireilevat. Heidän tulee pyytää jotakuta muuta käymään kaupassa heidän puolestaan.

Ruoan hankkiminen on välttämätöntä selviytymisen kannalta, mutta kaupassa käynti altistaa meidät kontaktille muiden ihmisten kanssa, mikä ei ole pandemian aikana suositeltavaa. Meidän ei pidä joutua paniikkiin, sillä tavaraa riittää ja kaupat pysyvät auki. Meidän kaikkien on vain tehtävä oma osamme ja toimittava vastuullisesti turvataksemme sekä oman että kanssaihmisten terveyden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zhu, Na, et al. “A novel coronavirus from patients with pneumonia in China, 2019.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Novel, Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology. “The epidemiological characteristics of an outbreak of 2019 novel coronavirus diseases (COVID-19) in China.” Zhonghua liu xing bing xue za zhi= Zhonghua liuxingbingxue zazhi 41.2 (2020): 145.
  • Wang, Chen, et al. “A novel coronavirus outbreak of global health concern.” The Lancet 395.10223 (2020): 470-473.
  • Zhou, Peng, et al. “A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin.” Nature (2020): 1-4.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.