Onko uusi koronavirustartunta mahdollinen paranemisen jälkeen?

Kerromme tässä artikkelissa mielenkiintoisia faktoja koronaviruksesta sekä siitä, mitä tietoja meillä on toistaiseksi käsissämme mahdollisuudesta saada tartunta uudelleen. Virallisissa tiedotteissa ei vielä ole löytynyt yhtään todettua uusiutunutta tartuntaa.
Onko uusi koronavirustartunta mahdollinen paranemisen jälkeen?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Koronavirus pitää terveydenhuollon hälytystilassa monissa eri maissa. Joka päivä uusia tapauksia rekisteröidään ympäri maailmaa. Mutta mitä jos olet jo sairastanut koronaviruksen? Onko uusi koronavirustartunta mahdollinen paranemisen jälkeen? Tässä artikkelissa kerromme sinulle lisää tästä viruksesta sekä tutustumme hieman tarkemmin siihen, mitä tartunnan jälkeen tapahtuu.

Mikä on koronavirus?

Koronavirukset ovat virusryhmä, joka vaikuttaa yleensä eläimiin. Tässä virusperheessä on monia eri virustyyppejä, ja jotkut niistä voivat mutatoitua ja tartuttaa myös ihmisiä.

Tämä tapaus koskee SARS-CoV-2 -nimellä kulkevaa kantaa. Tämä kanta havaittiin ensimmäisen kerran Kiinassa sijaitsevassa Wuhanin kaupungissa joulukuussa 2019. Sen jälkeen sen leviämisherkkyys on aiheuttanut tapausten määrän lisääntymisen dramaattisesti Kiinassa ja pian tämän jälkeen myös ympäri maailmaa. Maailman terveysjärjestö julisti koronaviruksen pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi 11. maaliskuuta 2020.

Mitä oireita koronavirus aiheuttaa?

Useimmille tartunnan saaneille ihmisille koronavirus tarttuu, kehittyy ja poistuu jopa lähes oireettomana. Toisin sanoen henkilö ei välttämättä esitä ollenkaan merkkejä, jotka kertoisivat että hän on sairaana. Yleisin koronaviruksen muoto, etenkin lapsilla on, että se aiheuttaa lieviä ja epäspesifisiä oireita, kuten mikä tahansa yleinen flunssa.

Ilmeisimmät uuden koronaviruksen aiheuttamat oireet ovat:

  • Kuiva yskä
  • Kuume
  • Hengenahdistus

Se voi myös aiheuttaa lihaskipua, väsymystä ja yleistä huonovointisuutta. Näitä oireita ei kuitenkaan esiinny läheskään kaikilla tartunnan saaneilla potilailla.

Hyvin pienessä osassa väestöä tämä virus voi johtaa keuhkokuumeeseen tai jopa hengityselinten romahduksesta johtuvaan kuolemaan. Näitä tapauksia esiintyy pääasiassa riskiryhmään kuuluvalla väestöllä, kuten iäkkäillä ihmisillä sekä niillä, joka sairastavat elimistön immuunijärjestelmää heikentävää sairautta.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi 11.maaliskuuta 2020

Tällä hetkellä leviävä COVID-19 -kanta on saanut alkunsa mutaation muodossa samannimisestä koronavirus-perheestä.

Kuinka koronavirus välittyy?

Viruksen leviäminen ihmisten välillä tapahtuu pienten hiukkasten kautta, jotka kulkevat ilmassa. Kun tartunnan saanut ihminen yskii tai aivastaa, nämä hiukkaset tai pisarat leviävät ilmaan ja voivat olosuhteista riippuen kulkeutua ilmassa jopa 1–2 metrin verran. Virus voi tarttua ihmisestä toiseen myös silloin, kun tartunnan saaneella henkilöllä ei ole oireita, vaikka tartuttavimmillaan virus on nimenomaan silloin, kun henkilöllä esiintyy oireita.

Nämä hiukkaset voivat jäädä myös päivittäisiin esineisiin, kuten pöytiin tai ovenkahvoihin, tai pudota suoraan toisen ihmisen päälle. Kun terve henkilö koskettaa viruksen saastuttamia esineitä ja koskettaa sitten saastuneilla käsillä silmiään, nenäänsä tai suutansa, virus voi päästä elimistöön.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka pitkään ja millaisissa olosuhteissa virus selviää pinnoilla. Tästä syystä esimerkiksi THL:n ja WHO:n kanta on se, että uusi koronavirus tarttuu pääasiassa pisara- ja kosketustartuntana.

Voidaanko koronavirusta hoitaa?

Vaikka tälle virukselle ei vielä ole löydetty erityistä parantavaa hoitoa, joitakin viruksen vastaisia ​​lääkkeitä testataan tällä hetkellä, etenkin vaikeiden tapausten hoitamiseksi. Tässä mielessä tärkeintä, mitä voimme nyt tehdä, on tartunnan leviämisen ehkäiseminen.

Tällä hetkellä koronaviruksen hoito keskittyy oireiden lievittämiseen. Tulehduskipulääkkeiden sopivuudesta ollaan eri mieltä, ja uusia kannanottoja tulee mediassa julki päivittäin. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kuitenkin ilmoittaa, että tulehduskipulääkkeitä voi käyttää koronaviruksen tartunnan hoitoon (18.3.2020). Potilaan on kuitenkin muistettava, että kaikilla lääkkeillä, myös reseptivapailla lääkkeillä, voi olla haittavaikutuksia, ja siksi niitä tulisi käyttää vain tarvittaessa ja aina pakkauksessa tulevan ohjeistuksen mukaan.

Lisäksi on syytä pitää mielessä, että kyseessä on virus, joten bakteerien hoitoon suunnatut antibiootit eivät kykene hoitamaan tartuntaa. Tästä syystä antibioottien ottaminen ennaltaehkäisevänä menetelmänä tai hoitavana menetelmänä on aina turhaa ja elimistön terveellisen mikrobiston kannalta haitallista.

Antibiootit eivät tehoa viruksiin ja tästä syystä antibioottien syöminen ennaltaehkäisevänä tai hoitavana menetelmänä on koronatartunnan tapauksessa turhaa

On tärkeää korostaa, että antibiootit eivät ole hyödyllisiä lääkkeitä uuden koronaviruksen hoidossa.

Onko uusi koronavirustartunta mahdollinen paranemisen jälkeen?

Kuten edellä jo ehdimme mainita, koronavirus ilmenee suurimmaksi osaksi oireettomana tai hyvin lievinä flunssan tapaisina oireina. Tämän viruksen aiheuttama kuolleisuus on alhainen, ja vaihtelee tällä hetkellä keskimääräisesti kaikkien tartunnan saaneiden kesken noin 1,4 – 2,1 prosentin välimaastossa. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes kaikissa tapauksissa henkilö parantuu tartunnasta ilman merkittäviä seurauksia.

Mutta mitä seuraavaksi tapahtuu? Onko mahdollista, että henkilö joka on jo parantunut koronaviruksesta, voisi saada tartunnan uudelleen? Koska kyseessä on lääketieteen alalla vielä täysin uusi kanta, meillä ei ole vielä riittävästi tietoa viruksesta sen toiminnan ennustamiseksi. Silti toistaiseksi kaikki uudet tapaukset ovat peräisin ihmisistä, jotka ovat saaneet tartunnan ensimmäistä kertaa, eikä uudesta koronavirustartunnasta samalla henkilöllä ole tällä hetkellä virallista rekisteriä.

Toisin sanoen, vaikka meillä on edelleen vain vähän tietoa kyseisestä pandemiasta, asiantuntijat arvioivat tähän mennessä saamiensa tietojen perusteella, että on erittäin epätodennäköistä, että sama henkilö sairastuisi samaan koronavirukseen uudestaan parantumisen jälkeen.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Toimenpiteet COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi

Huomioitavaa

Loppujen lopuksi tärkeintä on pysyä rauhallisena. Terveydenhuollon viranomaisten antamien tiedotteiden huomioiminen ja varotoimenpiteiden, kuten hyvän käsihygienian ylläpitäminen, ovat tällä hetkellä kaikkein välittömimpiä toimia, joihin me kaikki voimme osallistua.

Jos sinulla esiintyy lieviä flunssaa muistuttavia oireita, kuten nuhaa, yskää tai kuumetta, älä lähde terveyskeskukseen, vaan pysy kotona niin pitkään kunnes oireet ovat pysyneet poissa vähintään vuorokauden ajan, tai jos työskentelet terveydenhuollon tai vanhustenhuollon alalla, odota, että oireettomia päiviä on ollut vähintään kaksi. Seuraa ja noudata aina huolellisesti THL:n jatkuvasti päivitettäviä ohjeita ja ota vakavien oireiden ilmaantuessa yhteyttä puhelimitse joko oman paikkakuntasi terveydenhuoltoon, työterveydenhuoltoon tai päivystysapuun numerossa 116117. 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Suosituksia koronavirustartunnan välttämiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Suosituksia koronavirustartunnan välttämiseksi

Tällä hetkellä monet miettivät, miten oikein voimme toimia koronavirustartunnan välttämiseksi. Hygienia, ja etenkin käsihygienia, on ensiarvoisen t...
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.