Azilect: ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Azilect on yksi lääkevaihtoehto Parkinsonin tautia sairastaville potilaille, joilla ei ole vaikeita oireita. Se hyödyttää myös niitä, joilla vaste levodopa-hoitoon on ollut huono.
Azilect: ominaisuudet ja käyttötarkoitukset
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Azilect on lääke, jonka vaikuttava aine on rasagiliini. Yleensä sitä määrätään Parkinsonin taudin hoitoon. Osa potilaista käyttää sitä yhdessä levodopan kanssa lääkärin suosituksesta.

Parkinsonin tautia sairastavilla ihmisillä häviää aivoista dopamiinia tuottavia soluja. Dopamiini on välittäjäaine, joka osallistuu liikkeiden hallintaan.

Azilectin vaikutustapa

Azilect on siis Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitettu lääke. Parkinsonin tauti aiheuttaa vähittäistä rappeutumista johtaen motorisiin oireisiin, kuten liikkeiden hidastumiseen, lihasten jäykkyyteen ja vapinaan.

Motorisista oireista kärsivät potilaat voivat käyttää Azilectia yksin tai yhdessä levodopan kanssa. Nämä oireet johtuvat jälkimmäisen vaikutuksen vähenemisestä. Tällöin potilas kokee äkillisiä muutoksia liikkuvuudessaan.

Rasagiliini vaikuttaa estämällä monoamiinioksidaasi B:tä, jonka tehtävänä on hajottaa aivojen välittäjäaineita. Tällainen välittäjäaine on esimerkiksi dopamiini, joka mahdollistaa hermosolujen keskinäisen viestinnän.

Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla dopamiinia tuottavat solut kuolevat vähitellen. Näin dopamiinin määrä aivoissa laskee, mikä johtaa kyvyttömyyteen hallita liikkeitä.

Azilect-lääkehoito nostaa dopamiinitasoa aivoissa ja lievittää näin oireita. Erityisesti jäykkyys ja liikkeiden hitaus lievittyvät.

Azilect nostaa dopamiinitasoa aivoissa.
Dopamiini on aivojen välittäjäaine, joka vähenee Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla.

Miten Azilect hyödyttää?

Useissa tutkimuksissa verrattiin tämän lääkkeen vaikutusta oireisiin ajan myötä käyttäen rasagiilinia ja lumelääkettä eri annoksina. Tutkimuksissa tarkasteltiin erityisesti Parkinsonin taudin varhaisvaiheessa olevia potilaita.

Tutkijat vertasivat Azilectia plasebon lisäksi entakaponiin, toiseen Parkinsonin taudin hoidossa käytettyyn lääkkeeseen. Tutkimuksessa huomioitiin potilaan lepoaika päivällä lääkkeen tehon mittaamiseksi.

Tulokset viittaavat siihen, että Azilect on lumelääkettä tehokkaampi ja saattaa vähentää vapinaa.

Azilectin sivuvaikutukset ja käytön esteet

Rasagiliinin yleisin sivuvaikutus on päänsärky. Azilect onkin kielletty potilailta, jotka käyttävät muita monoamiinioksidaasin estäjiä.

Azilectin lopettamisen ja toisen monoamiinioksidaasin e stäjän tai petidiinin aloittamisen välillä on oltava vähintään 14 päivää.

Mahdollisia Azilectin käytön haittavaikutuksia ovat pakkoajatukset ja impulsiivinen käytös. Myös kuulo- ja näköhallusinaatioita saattaa esiintyä. Hallusinaatiot, kuume, vapina ja hikoilu yhdessä saattavat tarkoittaa sitä, että potilaalla on serotoniinioireyhtymä.

Vähemmän yleisiä sivuvaikutuksia ovat tahdosta riippumattomat liikkeet ja vatsakipu. Lääke voi aiheuttaa myös aivohalvauksia ja sydäninfarkteja.

Azilect vähentää vapinaa.
Rasagiliini on Azilectin vaikuttava aine, joka vähentää Parkinsonin tautiin liittyvää vapinaa.

Annostus

Azilect tulee suun kautta otettavina tabletteina. Tavallinen annos on yksi tabletti päivässä joko ruoan kanssa tai tyhjään mahaan. Se tulee pyrkiä ottamaan aina samaan aikaan, eikä lääkärin määräämää annostusta tai ottotiheyttä saa muuttaa omin päin.

Hoito aloitetaan todennäköisesti pienellä annoksella ja sitä nostetaan vaikutuksen mukaan. Lääkkeen lopettamisen kanssa tulee olla varovainen; lääkärin on annettava ohjeet siihen, miten annosta pienennetään vähitellen. Äkillinen lopettaminen saattaa nimittäin johtaa vieroitusoireisiin.

Azilect ei-kriittisille potilaille

Azilect on lääke Parkinsonin taudin hoitoon. Siitä on apua silloin, kun potilaalla on liikehäiriöitä ja ongelmia levodopa-hoidon kanssa. Hoitava lääkäri määrittää käytettävän annoksen sekä hoidon keston.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Rasagiliinin käyttö Parkinsonin taudin hoidossa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Rasagiliinin käyttö Parkinsonin taudin hoidossa

Rasagiliini on lääke, jota käytetään Parkinsonin taudin hoidossa. Tässä artikkelissa kerromme sen vaikutuksista elimistöön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pagonabarraga, J., & Kulisevsky, J. (2010). Rasagilina: Eficacia y protección en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.33588/rn.5109.2010528

  • Fluktuacje i dyskinezy w chorobie Parkinsona — fenomenologia, mechanizmy i metody postępowania. (2012). Polski Przegląd Neurologiczny.

  • Pagonabarraga, J., & Rodríguez-Oroz, M. C. (2013). Rasagilina en monoterapia en pacientes en fases tempranas de la enfermedad de Parkinson y en terapia combinada y coadyuvante a levodopa en fases moderada y avanzada. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.33588/rn.5601.2012597


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.