Onko strontiumlisistä apua osteoporoosiin?

Strontium on mineraali, jolla on lukuisia hyötyjä luiden ja hampaiden terveydelle. Sen käyttö osteoporoosin hoidossa on hyvin suosittua.
Onko strontiumlisistä apua osteoporoosiin?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Osteoporoosi on luusairaus, josta kärsii noin 200 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti ja joka raporttien mukaan on syynä miljooniin lantionmurtumiin vuosittain. Nykyään tähän sairauteen ja sen komplikaatioihin on useita hoitovaihtoehtoja. Haluatko tietää, onko strontiumlisistä apua osteoporoosiin? Kerromme siitä täällä.

Osteoporoosin tunnuspiirteitä ovat luukudoksen menetys ja sisäisen luurakenteen surkastuminen. Strontium on luonnollinen hivenaine, joka kykenee varastoitumaan jopa 99-prosenttisesti luihin. Vuosien saatossa tätä mineraalia on käytetty osteoporoosin, hampaiden vihlonnan, luukivun ja jopa eturauhassyövän hoitoon.

Nykyään strontiumia saa erilaisina valmisteina lääkinnälliseen käyttöön. Hoitoon käytetään eniten kloridia ja ranelaattia. Tämä aine hyödyttää luiden terveyttä usealla tavalla, mutta se voi myös vaarantaa joidenkin ihmisten terveydentilan.

Mitä on strontium?

Strontium on pehmeä metalli, jota löytyy luonnosta sulfaatin ja karbonaatin muodossa. Tämä alkuaine muistuttaa piirteiltään kalsiumia ja magnesiumia, joten se kykenee sitoutumaan ihmiselimistön kudoksiin. Tässä mielessä se ottaa yleensä kalsiumin aseman luissa, mikä tehostaa luiden kehitystä ja kasvua.

Tätä hivenainetta löytyy merestä ja maalta sekä joistakin ruoka-aineista. Sen pääasiallinen eläinperäinen lähde ovat yleensä merenelävät. Lisäksi sitä on pieninä määrinä seuraavissa ruoissa:

  • Viljat
  • Täysmaito
  • Pinaatti
  • Pavut
  • Lehtisalaatti
  • Selleri
  • Perunat
  • Porkkanat
Strontiumia saa merenelävistä.
Kaikki merenelävät ovat tärkeä strontiumin lähde ihmisille.

Onko strontiumlisistä apua osteoporoosiin?

Tällä hetkellä markkinoidut strontium-valmisteet ovat ranelaatti, sitraatti ja kloridi. Strontium-ranelaattiin on yhdistetty useita hyötyjä osteoporoosilääkkeenä Euroopassa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei ole kuitenkaan antanut sille hyväksyntäänsä.

Strontium-kloridi ja strontium-sitraatti eivät vaikuta samalla tavoin osteoporoosiin kuin ranelaatti. Samoin näiden lisäravinteiden tehosta ja turvallisuudesta osteoporosin hoidossa ei ole tutkimusnäyttöä.

Ennen minkään yhdisteen käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin tulisi kuulla terveydenhoitoalan asiantuntijaa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mitkä ovat osteoporoosin riskitekijät?

Strontium-ranelaatin hyödyt osteoporoosin hoidossa

Strontium-ranelaattia on tutkittu hiljattain lääkkeenä osteoporoosin hoitoon. Sillä on kaksoisvaikutus: se kykenee estämään luukudoksen tuhoa ja stimuloi samalla uuden luun muodostusta.

Tutkimuksissa on vahvistettu, että strontium-ranelaatti lisää kollageenisynteesiä luissa ja edistää mineralisaatiosta vastaavien osteoblastien esiasteiden erilaistumista. Tässä mielessä se on osoittautunut erittäin hyödylliseksi murtumien ehkäisyssä ja luuntiheyden lisäämisessä osteoporoosista kärsivillä ihmisillä.

SOTI-tutkimuksessa (selkärangan osteoporoosin hoito) analysoitiin strontiumin vaikutusta nikamamurtumien ehkäisyyn. Siinä arvioitiin 1 649 vaihdevuosi-ikäistä naista, joilla oli vähintään yksi nikamamurtuma, jota hoidettiin 2 grammalla strontiumia päivittäin 3 vuoden ajan. Lopputulos oli, että uusien murtumien riski pieneni jopa 40 %, ja ensimmäisen vuoden kohdalla 52 %.

TROPOS-tutkimus (perifeerisen osteoporoosin hoito), joka tehtiin 5 091 eurooppalaisella ja australialaisella vaihdevuosi-ikäisellä naisella, puolestaan osoitti, että 2 gramman päivittäisannos strontiumia paransi merkittävästi luiden tiheyttä ja pienensi murtumariskiä jopa 36 %.

Tällä hetkellä tutkijat suosittelevat päivittäisannokseksi 500 milligrammaa – 1 grammaa osteoporoosin ehkäisyyn ja 2 gramman annosta jo olemassa olevaan osteoporoosiin. Muut valmistemuodot, kuten strontium-kloridi, eivät kuitenkaan ole osoittaneet samanlaista tehoa ihmisillä, joten ne ovat edelleen tutkinnan alla.

Tällä hetkellä ei ole myöskään määritetty turvallista enimmäisannosta lapsille tai raskaana oleville ja imettäville naisille. Lisäksi on epäselvää, parantaako vai pahentaako se taudin kulkua käytettynä perinteisten hoitojen ohessa.

Osteoporoosi heikentää luita.
Osteoporoosi lisää murtumia, sillä luu on vähemmän tiheää ja näin vähemmän kestävää.

Strontiumin sivuvaikutuksia

Suositeltujen annosten mukainen strontium-ranelaatin käyttö on useimmiten suhteellisen turvallista. Sen jatkuva ja liiallinen käyttö saattaa kuitenkin aiheuttaa seuraavia vaikutuksia:

  • Pahoinvointi
  • Oksentelu
  • Ripuli
  • Päänsärky
  • Kuume
  • Kutina

Sitä vastoin hiljattain tehdyissä eurooppalaisissa tutkimuksissa todetaan, että strontiumia pitkäaikaisesti käyttävillä ihmisillä on kohonnut sydänkohtausten, veritulppien ja yleistyneiden yliherkkyysoireyhtymien riski. Lisäksi tämän lääkkeen arvioidaan mahdollisesti lisäävän laskimotukoksen riskiä.

Yhä tutkimusten alla oleva hoitovaihtoehto

Strontium-ranelaatti on vasta hiljattain löydetty hoitovaihtoehto. Meneillään olevista tutkimuksista huolimatta sen käyttöä pidetään edelleen kiistanalaisena terveysalan ammattilaisten keskuudessa. Sen sijaan strontium-sitraattia tai strontium-kloridia sisältävillä lisäravinteilla ei ole samoja vaikutuksia osteoporoosiin, eikä niitä tulisi pitää vastaavanlaisina.

Kalsium ja D-vitamiini ovat edelleen parhaat lisäravineet luiden terveyden ylläpitämiseksi. Jos jokin mietityttää, käänny lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lozano JA. Osteoporosis. Offarm. 2006: 25 (9): 62-68.
  • Palacios C, Sánchez Borrego R, Valdés C, Baród F, et al. Recomendaciones sobre ranelato de estroncio en el tratamiento de la osteoporosis. Progresos de Obstetricia y Ginecología. 2012; 55 (1): 38-49.
  • Reginster JY, Seeman E, De Vernejoul MC, Adami S, et al. Strontium ranelate reduces the risk of nonvertebral fractures in postmenopausal women with osteoporosis: Treatment of Peripheral Osteoporosis (TROPOS) study. J Clin Endocrinol Metab. 2005 May;90(5):2816-22.
  • Reginster JY, Deroisy R, Jupsin I. Strontium ranelate: a new paradigm in the treatment of osteoporosis. DrugsToday (Barc). 2003;39:89-101.
  • Meunier PJ, Roux C, Seeman E, et al. The effects of strontium ranelate on the risk of vertebral fracture in women with postmenopausal osteoporosis. N Engl J Med. 2004;350:459-68.
  • Ferraro EF, Carr R, Zimmerman K. A comparison of the effects of strontium chloride and calcium chloride on alveolar bone. Calcif Tissue Int. 1983;35:258-60.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.