Kalsiumin imeytymisen parantaminen näillä vinkeillä

5 tammikuun, 2020
Jotta kalsium voisi imeytyä kehoon paremmin, on tärkeää saada riittävästi D-vitamiinia. Se on nimittäin hyvin oleellinen tekijä kalsiumin imeytymisen kannalta, ja sitä saadaan joko auringossa olemalla tai ravinnelisiä ottamalla.

Tässä artikkelissa annamme seitsemän hyvää neuvoa, joilla voit parantaa kalsiumin imeytymistä kehoon.

Onko ongelma kalsiumin imeytymisessä vai kalsiumin saannissa?

Kun menet lääkärille kokeisiin, ja tulokset kertovat kalsiumin puutteesta kehossasi, on tärkeää miettiä mistä on oikeastaan kyse. Tulisi pohtia sitä, syötkö riittävästi kalsiumpitoisia ruokia, kärsitkö jonkin tyyppisestä sairaudesta vai liittyykö ongelma siihen tapaan, jolla kehosi imeyttää tätä mineraalia.

Jos noudatat tasapainoista ruokavaliota, eikä sinulla ole mitään muita terveysongelmia, kannattaa kokeilla seuraavaa seitsemää neuvoa.

Lue aiheesta lisää: Osteoporoosin ehkäisy kalsiumpitoisilla luontaishoidoilla

Kalsiumin imeytymisen maksimointi

1. Älä mene liiallisuuksiin maitotuotteiden kanssa

Kalsiumin imeytymisen optimoiminen juomalla maitoa.

Kun puhutaan kalsiumista, moni ajattelee tietysti heti maitoa ja muita maitotuotteita, kuten juustoa tai jogurttia.

On tärkeä olla tietoinen siitä, että vaikka maitotuotteet ovat hyviä kalsiumin lähteitä, keho ei aina imeytä tätä mineraalia kunnolla. Voi siis käydä niin, että monipuolisesta ruokavaliosta huolimatta henkilö kärsii kalsiumin puutteesta. Joissakin tapauksissa laktoosi-intoleranssi voi myöskin vaikuttaa haitallisesti kalsiumin imeytymisen tehokkuuteen.

Voidaankin sanoa, että kalsiumia runsaasti sisältävät tuotteet eivät aina takaa tämän mineraalin kunnollista saantia.

Nyt kerrommekin muista, kasviksiin perustuvista tuotteista, joissa on myöskin runsaasti kalsiumia. Annamme samalla muutaman vinkin, jotta voisit edistää kehosi kykyä imeyttää kalsiumia ja estää puutosta kehittymästä.

2. Oletko jo kokeillut tahinia?

tahinia ruoassa

Seesaminsiemen on luonnollinen tuote, jossa on runsaasti kalsiumia. Seesamöljyä valmistetaan ottamalla sitä näistä siemenistä, ja tämä tuote on hyvin suosittua aasialaisessa keittiössä. Öljyn maussa on herkullisella tavalla paahdettua vivahdetta.

Yksi hyvä valinta seesaminsiementen hyödyntämiseksi on tahini, joka on siemenistä valmistettua levitettä. Se sopii oivallisesti vaikkapa leivän päälle, ja se on sopiva sekoitus makeaa ja suolaista.

3. Ravitse kehoasi vihersmoothieilla

vihersmoothie

Lehtevät vihreät kasvikset tarjoavat runsaasti kalsiumia. Niitä kannattaisi pyrkiä nauttimaan joka päivä, sillä ne toimivat kehoa puhdistaen ja niissä on antioksidantteja, ja siten ne voivat tehokkaasti vähentää terveysongelmien riskiä.

Saat hyödynnettyä suurimman osan vihreiden, lehtevien kasvisten ominaisuuksista nauttimalla niitä raakoina salaateissa tai smoothieissa. Vihersmoothieissa taas on hyvä yhdistää niitä hedelmiin, esimerkiksi banaaneihin, mansikoihin tai ananakseen – näin tuloksena on herkullinen ja silti erittäin terveellinen juoma.

4. Nauti mantelimaitoa aamiaisella

mantelimaito

Manteleissa on runsaasti kalsiumia, ja ne voivat siten olla erittäin hyväksi terveydelle. Yksi tapa nauttia niitä helposti on valmistaa manteleista kotitekoista mantelimaitoa. Tällainen juoma on loistava vaihtoehto lehmänmaidolle, ja lisäksi se on erittäin herkullista ja ravitsevaa. Mantelimaito sopii kaiken ikäisille ihmisille, paitsi ihan pienille vauvoille.

5. Paranna suolistosi bakteerien kasvuston terveyttä

suolisto

Suolistossa tapahtuu suurin osa ihmisen ruoansulatuksen toiminnasta sekä ruokien imeytymisestä.

Kaikki, mitä keho ei tarvitse, liikkuu paksusuoleen, josta se sitten myöhemmin poistuu. Sen sijaan kaikki se, minkä keho voi käyttää hyödykseen, menee eteenpäin verenkiertoon suoliston nukkalisäkkeiden kautta. Sitten veri kuljettaa ravinteet kehon jokaiseen soluun.

Juuri tämän vuoksi on hyvin tärkeää pitää suoliston bakteerikasvusto terveenä, ja tätä voidaan edistää probioottisilla ruoilla.

6. Ole varovainen, että et saa liikaa kuitua

Vaikka kehomme tietysti tarvitsee kuitua päivittäin, sitä ei toisaalta ole hyvä saada liikaakaan. Liika kuitu elimistössä voi aiheuttaa suolistolle vaikeuksia imeyttää kalsiumia.

7. Varmista riittävä D-vitamiinin saanti

D-vitamiini

Mitä tulee kalsiumin imeytymisen optimoimiseen, D-vitamiinin saanti on aivan yhtä tärkeä tekijä kuin itse kalsiumin saanti. Vaikka tämä ei pohjoisessa olekaan aina mahdollista, kaikkein luonnollisin tapa saada riittävästi D-vitamiinia on olla päivittäin auringossa lyhyissä (kymmenen minuutin) jaksoissa niin, että vaatteet tai aurinkovoiteet eivät ole esteenä.

Lue aiheesta lisää: Mitä silmille tapahtuu auringossa ilman aurinkolaseja?

Jotta saisit riittävästi D-vitamiinia, voit myös nauttia D-vitamiinipitoisia ruokia, kuten:

  • Turskanmaksaöljyä
  • Kalaa (sardiineja, tonnikalaa tai lohta)
  • Kananmunan valkuaista

Saatko riittävästi kalsiumia ruoastasi ja imeytyykö se elimistöösi hyvin?  Jos olet epävarma siitä, onko kalsiumin imeytymisen taso optimaalisella tasolla, nämä seitsemän vinkkiä auttavat korjaamaan tilanteen.

  • Christakos, S., Dhawan, P., Porta, A., Mady, L. J., & Seth, T. (2011). Vitamin D and intestinal calcium absorption. Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/j.mce.2011.05.038
  • Kalita, S., Khandelwal, S., Madan, J., Pandya, H., Sesikeran, B., & Krishnaswamy, K. (2018). Almonds and cardiovascular health: A review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu10040468