Seesaminsiementen ravintoarvo

18 lokakuun, 2019
Seesaminsiemenet kuuluvat ravintotiheimpiin ruoka-aineisiin, sillä niissä on runsaasti kalsiumia, kuitua ja antioksidantteja.

Seesaminsiemenet (Sesamum indicum) ovat lähtöisin Afrikassa ja Intiassa kasvavasta kasvista. Ne alkoivat levitä ympäri maailmaa orjakaupan mukana, sillä orjat halusivat mieluummin matkustaa omat muonat mukanaan varmistaakseen, että he saivat seesaminsiemeniä missä vain. Tässä artikkelissa kerromme, mitä erityyppisiä seesaminsiemeniä on olemassa ja millainen on seesaminsiementen ravintoarvo.

Nämä runsasproteiiniset siemenet sisältävät merkittäviä määriä tyydyttymättömiä rasvahappoja ja tärkeitä mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä ja kalsiumia.

Erityyppiset seesaminsiemenet

Mustat seesaminsiemenet

Seesaminsiemenet ovat suosittuja paistotuotteissa

Seesaminsiemeniä käytetään leivonnassa pitkälti siksi, että niistä lähtee paistaessa hyvä tuoksu.

Mustien seesaminsiementen ravintoarvo on sama kuin kokonaisten seesaminsiementen, mutta niissä on lisäksi runsaasti antioksidantteja. Niitä käytetään paistotuotteiden valmistamisessa, sillä kun näitä siemeniä paahdetaan tai jauhetaan, niistä lähtee erittäin hyvä tuoksu ja niillä on lisäksi voimakas maku. Näitä siemeniä käytetään korkealaatuisen seesaminöljyn valmistamisessa.

Kokonaiset eli kuorimattomat seesaminsiemenet

Kokonaisten seesaminsiementen ravintoarvo on parempi kuin vaaleiden, kuorittujen siementen. Niissä on muun muassa kahdeksan kertaa enemmän kalsiumia kuin vaaleissa siemenissä.

Kuorimattomista siemenistä valmistetut tuotteet, kuten voi ja tahini, ovat yleensä tummempia ja kitkerämpiä.

Vaaleat seesaminsiemenet

Vaaleita seesaminsiemeniä käytetään kakkujen, leipien ja muiden paistotuotteiden valmistuksessa, ja ne antavat ruokaan rapeutta.

Noin 50 % niiden painosta on öljyä. Ne ovat tärkeä mauste Kiinassa ja Japanissa, ja ne antavat aterialle herkullisen maun ja tuoksun. Nämä siemenet myös stimuloivat ruoansulatusta ja sisältävät monia ravintoaineita.

Kannattaa lukea myös tämä artikkeli: Valmista herkullista seesamikanaa

Seesaminsiementen ravintoarvo

Seesaminsiemenet ovat keholle hyväksi

Proteiini

Vaikka seesaminsiemenet eivät sisälläkään kaikkia välttämättömiä aminohappoja, niissä on runsaasti proteiinia. Viljoihin yhdistettynä niistä saa biologiselta arvoltaan hyvää proteiinia. Yksi hyvä konsti tehdä tämä on lisätä muutamia siemeniä aamiaismysliin.

Seesaminsiementen ravintoarvo: rasvat

Välttämättömät rasvahapot (Omega-3 ja Omega-6) ovat näiden siementen tärkeimpiä ainesosia. Nämä rasvahapot ovat erittäin tärkeitä ja hyödyllisiä terveydelle.

Niitä kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi siksi, että kehomme ei voi valmistaa niitä itse, eli niitä on saatava ruoan mukana. Nämä rasvahapot ovat äärimmäisen tärkeitä sydän-verisuonijärjestelmälle, sillä ne alentavat verenpainetta ja pienentävät valtimosairauksien riskiä.

Seesaminsiementen ravintoarvo: hiilihydraatit

Yksi merkittävä seesaminsiementen ominaisuus on se, että niissä on runsaasti kuitua, eräänlaista hiilihydraattia.

Kuitu on oleellinen ravintoaine suoliston terveyden kannalta, sillä se puhdistaa jätettä suolen seinämistä.

Seesaminsiementen ravintoarvo: vitamiinit

Seesaminsiemenet sisältävät runsaasti B-vitamiineja (B1, B3, B6 ja foolihappo). Nämä vitamiinit ovat tärkeitä terveen ihon ja kudosten kannalta ja ne edistävät sydämen ja lihasten toimintaa.

Niissä on myös merkittävä määrä E-vitamiinia, yhtä antioksidoivimmista vitamiineista, jolla on kyky kumota vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia.

Kivennäisaineet

Seesaminsiemenet sisältävät lukuisia eri kivennäisaineita, kuten fosforia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja niin edelleen. Huomionarvoisinta on se, että ne ovat yksi parhaista kalsiuminlähteistä.

Tästä syystä lasten, vaihdevuosi-ikäisten naisten ja raskaana olevien kannattaisi syödä seesaminsiemeniä.

Kannattaa lukea myös: Siemenet ovat loistava kalsiumin lähde

Seesaminsiementen hyödyt

Seesaminsiementen ravintoarvo hyödyttää verisuonia

Seesaminsiementen säännöllinen syöminen hyödyttää kehoa monin eri tavoin:

  • Ne suojaavat sydän- ja verisuonijärjestelmää. Tämä johtuu siitä, että niiden sisältämät monityydyttymättömät rasvahapot parantavat valtimoiden terveyttä vähentäen näin korkean verenpaineen, sydänkohtauksen ja sydänperäisen rintakivun riskiä, muiden vaivojen lisäksi.
  • Seesaminsiemenet hyödyttävät diabetesta sairastavia ihmisiä. Tutkimusten mukaan seesaminöljyn säännöllinen käyttö alentaa verenpainetta ja verensokeria korkeasta verenpaineesta kärsivillä diabeetikoilla.
  • Ne saattavat auttaa lievittämään masennusta. Tämä johtuu siitä, että niissä on merkittävä määrä tryptofaani-nimistä aminohappoa, joka on serotoniinin esiaste. Serotoniini hillitsee stressiä, ahdistusta, unettomuutta, masennusta ja energianpuutetta.
  • Seesaminsiemenet pienentävät osteoporoosin riskiä, sillä ne sisältävät merkittävän määrän kalsiumia.
  • Ne pitävät kehon terveenä. Niiden antioksidoivat vitamiinit ja kivennäisaineet pitävät immuunijärjestelmän huippuvireessä ja torjuvat vapaita radikaaleja.
  • Ne saattavat suojata ruoansulatusjärjestelmää sisältämänsä kuidun ansiosta. Tämä suojaa limakalvoja ja estää niiden ärsytystä (katarria, närästystä jne.).
  • Seesaminsiemenet saattavat parantaa suun terveyttä. Perinteisen intialaisen lääketieteen Ayurvedan mukaan seesamiöljyn pitäminen tai purskuttaminen suussa muutaman minuutin ajan ehkäisee reikien, ientulehduksen, plakin ja pahanhajuisen hengityksen syntyä.

Seesaminsiementen ravintoarvo on loistava, joten niitä kannattaa lisätä ruokavalioon. Muista myös syödä tasapainoisesti ja harrastaa liikuntaa säännöllisesti!

  • Pathak, N., Rai, A. K., Kumari, R., & Bhat, K. V. (2014). Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacognosy reviews8(16), 147-55.
  • Ide T, Azechi A, Kitade S, Kunimatsu Y, Suzuki N, Nakajima C, Ogata N. Comparative effects of sesame seeds differing in lignan contents and composition  on fatty acid oxidation in rat liver. J Oleo Sci. 2015;64(2):211-22. doi: 10.5650/jos.ess14182. Epub 2015 Jan 20. PubMed PMID: 25748381.
  • Luciana de Almeida Vittori Gouveia, Carolina Alves Cardoso, Glaucia Maria Moraes de Oliveira, Glorimar Rosa, and Annie Seixas Bello Moreira. Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review. Journal of Medicinal Food. Apr 2016.ahead of printhttp://doi.org/10.1089/jmf.2015.0075