Missä ruoissa on eniten E-vitamiinia?

21 kesäkuun, 2019
60 grammaa auringonkukansiemeniä riittää, jotta saisit 90 % päivittäisestä suositusmäärästä E-vitamiinia. Nyt kerromme tarkemmin tästä sekä muista sellaisista ruoista, joissa on erityisen runsaasti tätä vitamiinia.

Tasapainoinen ruokavalio, jossa on runsaasti vitamiineja, on erittäin tärkeä asia kehon pitämiseksi terveenä. E-vitamiinia ei tulisi unohtaa; kyseessä on rasvaliukoinen vitamiini, jolla on antioksidanttiominaisuuksia. Se auttaa kehoa neutralisoimaan rasvojen oksidaatiovaikutuksia.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan E-vitamiinia tulee saada riittävästi, jotta keho voisi saada kunnolla suojaa vapailta radikaaleilta. Näiden pysäyttäminen on yksi avainasioista kroonisten sairauksien ja ikääntymisen ongelmien torjunnassa. Lisäksi kyseinen rasvaliukoinen vitamiini on avaintekijä ihmisen vastustuskyvyn kannalta.

Runsaasti E-vitamiinia sisältävät pähkinät ja siemenet

vitamiinit

Monessa arkiruoassa on runsaasti E-vitamiinia, mutta erityisesti pähkinät ovat tässä mielessä hyviä tuotteita.

Esimerkiksi 30 g manteleita sisältää 7,4 mg E-vitamiinia. Manteliöljy ja -maito ovat myöskin hyviä lähteitä. Hasselpähkinät ovat täydellinen välipala pitkän työpäivän jälkeen, sillä jo 30 grammasta saadaan noin 20 % suositellusta päivittäisestä E-vitamiinin määrästä.

Lisäksi pinjansiemenissä on paljon E-vitamiinia, ja 30 g sisältää noin 2,6 mg. Kasvimaidot, kuten esimerkiksi mantelimaito, sisältävät sitä myöskin runsaasti.

Seuraavissa siemenissä on suuri annos E-vitamiinia:

  • auringonkukansiemenet
  • kurpitsansiemenet
  • seesaminsiemenet

Itse asiassa jo reilu puoli desiä auringonkukansiemeniä tarjoaa 90 % suositellusta päivittäisestä E-vitamiinin määrästä.

Lue aiheesta lisää: Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?

Kasvikset

E-vitamiinia pinaatista

Lehtimangoldi ja pinaatti tarjoavat lukuisia vitamiineja ja muita tarpeellisia tekijöitä.

Pinaatti on yksi terveellisimmistä kasviksista, ja se tarjoaa E-vitamiinin lisäksi myös K-, A- ja C-vitamiinia. Sareptansinapissakin on erittäin suuri annos ravinteita, ja siitä saadaan:

  • K-vitamiinia: Tämä vitamiini on tärkeä kehon hyytymisprosesseissa. Sillä on suuri rooli maksassa, jossa se tuottaa hyytymisen kannalta tarpeellisia tekijöitä.
  • A-vitamiini: Tärkeä hampaiden sekä pehmeiden ja luukudosten muodostumisen ja ylläpidon kannalta. Se toimii myös muun muassa limakalvojen ja silmien kunnon ylläpitäjänä.
  • Foolihappo: Tarpeellinen rakenneproteiinien ja hemoglobiinin kannalta. Lisäksi se on merkittävä tekijä hermoston ja kognitiivisten prosessien toiminnassa.
  • C-vitamiini: Välttämätön kehon kudosten kasvun ja uudistumisen kannalta.

Pinaatissa on runsaasti kalsiumia ja foolihappoa, kuten myös E-vitamiinia. Kannattaa kokeilla tuoreen pinaatin lisäämistä esimerkiksi voileiville, jos haluat aimoannoksen tätä vitamiinia helposti.

Lue aiheesta lisää: 10 yleistä vitamiinipuutosta ja mitä asialle pitäisi tehdä

Kasvirasvat

E-vitamiinia auringonkukkaöljystä

Kasviöljyissä on runsaasti E-vitamiinia, ja siemenistä saadut öljyt ovat aivan erityisen hyviä lähteitä – etenkin vehnänalkioöljy.

Itse asiassa ruokalusikallinen tätä öljyä sisältää 100 % suositellusta E-vitamiinin päivittäisestä määrästä. Auringonkukkaöljy on toinen erinomainen valinta, sillä yhdessä ruokalusikallisessa on yli 5 mg E-vitamiinia ja sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa.

Kuten huomaat, tätä vitamiinia on hyvin helppo saada monenlaisesta ruoasta. Sen riittävä saanti voidaan varmistaa jo muutamaa perustuotetta nauttimalla.