Runsasproteiininen kanapurilainen

Tässä artikkelissa paneudumme runsaasti proteiinia sisältävän kanapurilaisen valmistamiseen.
Runsasproteiininen kanapurilainen
Karla Henríquez

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hampurilainen, kalapurilainen tai kanapurilainen on terveellinen ruokavaihtoehto, kunhan vain valmistat sen kotona laadukkaista aineksista ja syöt sellaisen vain silloin tällöin osana tasapainoista ruokavaliota.

Mikä tämän sitten erottaa pikaruokaravintoloissa myytävistä hampurilaisista? Tähän kysymykseen vastaaminen toimii avaintekijänä sellaisen konseptin ymmärtämisessä, joka harvoin otetaan huomioon ruokaa syödessä: suuren proteiinipitoisuuden.

Voidaksesi hyödyntää kanapurilaisen kaikki ravintoaineet, on välttämätöntä valita huolellisesti kaikki sen ainesosat. Toisin sanoen kana on tämän pääosassa, eikä sitä päihitä mikään muu.

Olet ehkä kuullut, että kanassa on runsaasti proteiinia. Se on tärkeää, koska keho ei oikeastaan tuota sitä ja imee sitä vain tietyistä ruoista.

Pikaruokaravintoloiden hampurilaisten nivelosilla on huono maine, joten on normaalia ajatella hampurilaisten olevan roskaruokaa, joissa on liikaa rasvaa, huonoa kolesterolia ja hiilihydraatteja. Harvemmin kuitenkin mainitaan, että ruoan terveelliset ominaisuudet riippuvat ainesosien laadusta sekä syömästämme annoskoosta.

Onneksi on kuitenkin mahdollista nauttia maukkaasta purilaisesta ja se on myös terveellistä, kunhan purilainen on itse tehty ja sisältää parhaita proteiinipitoisia ainesosia, kuten kanaa tai kalkkunaa.

Tämän artikkelin reseptinä on kanapurilainen, jossa on runsaasti proteiinia ja jota voit valmistaa kotona. Kyseessä on helppo ja käytännöllinen purilainen, joka ei taistele tärkeimpiä arvoja vastaan, joita ruokavalion tulee sisältää.

Tietoa proteiinista

roskaruokahampurilainen

Onko mikä vain proteiininlähde sopiva tähän reseptiin?

Vastaus tähän kysymykseen on hieman hankala. Hypoteettisesti kyllä. Melkein kaikki luontaiset ainesosat sisältävät proteiinia. Tästä syystä lihalle on valittavana monia vaihtoehtoja, kuten soijapavut tai linssit.

Toisaalta, kaikki ainesosat eivät kuitenkaan sisällä täysproteiinia. Ne kaikki eivät siis vaikuta ihmiskehon toimintaan ja ravintoon samalla tavalla. Siinä mielessä eläinperäiset proteiinit sisältävät kaikkia välttämättömiä ja vähemmän tärkeitä aminohappoja, joita kehomme tarvitsee.

Ilman kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, keho ei pysty kehittämään lihasmassaa kunnolla, eikä se voi erittää kemiallisia aineita tiettyjen solujen oikeanlaisen toiminnan takaamiseksi. Lihan poistaminen kokonaan ruokavaliosta ei siis välttämättä ole hyvä asia, eikä sitä suositella.

Muista olla varovainen, kun poistat joitakin välttämättömiä ruokia ruokavaliostasi. Parhaat ateriat ovat tasapainoisia, luonnostaan värikkäitä ja sisältävät jotakin jokaisesta ruokaryhmästä.

Jos sinun täytyy valita purilainen sellaisten ainesosien välillä, joissa on runsaasti proteiinia, valitse sellainen, joka on ravintoarvoiltaan paras. Se tarkoittaa silloin epäilemättä vähärasvaisempaa lihaa, kuten kanaa, kalkkunaa tai kalaa.

Runsaasti proteiinia sisältävä kanapurilainen

hampurilaiset

Ainesosat

 • 1 hampurilaissämpylä
 • 1 luuton kananrinta, suolalla ja pippurilla maustettuna
 • 2 tomaattiviipaletta
 • Salaatinlehti
 • 1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • 1 mozzarellaviipale
 • 2 suolakurkkuviipaletta
 • 1 rkl ketsuppia
 • 1 rkl sinappia

Valmistus

 • Kuumenna ensin oliiviöljy pannulla keskilämmöllä (oliiviöljy palaa helposti kuumalla lämmöllä) ja lisää kananrinta.
 • Alenna lämpö minimiin ja ruskista molemmin puolin. Tämä prosessi kestää kaikkiaan noin 10 minuuttia.
 • Laita mozzarellaviipale kananrinnan päälle juuri ennen kuin siirrät sen pois pannulta ja odota, kunnes se sulaa hieman.
 • Kokoa sitten kanahampurilainen. Kuten muidenkin perinteisten hampurilaisten kohdalla, voit halutessasi levittää sinappia sämpylän päälle. Laita sitten tomaatti ja salaatinlehdet sen päälle ja lisää juusto ja kananrinta sekä suolakurkut. Lisää halutessasi ketsuppia. (Voit myös valmistaa oman ketsupin ja kotitekoisen majoneesin!)
 • Nauti!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.