Logo image
Logo image

Vaikuttaako merenelävien kolesteroli veren rasva-arvoihin?

2 minuuttia
Omega-3 -rasvahapot vaikuttavat myönteisellä tavalla veren lipidiprofiiliin ja pienentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Vaikuttaako merenelävien kolesteroli veren rasva-arvoihin?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Muiden eläinperäisten tuotteiden tavoin merenelävätkin sisältävät kolesterolia. Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla aihe huoleen. Vielä muutama vuosi sitten kolesterolin saantia ruokavaliosta kehotettiin rajoittamaan, sillä kolesterolin uskottiin vaikuttavan veren LDL-lipoproteiinin arvoon. Tutkimukset ovat kuitenkin nyt osoittaneet, että näin ei ole. Tästä artikkelista voit lukea lisää siitä, kuinka merenelävien kolesteroli vaikuttaa veren rasva-arvoihin.

Yllä mainituista syistä johtuen nykyiset ruokavaliosuositukset ovat paljon sallivampia rasvaisten ruokien suhteen. Vaikka ne kehottavat syömään monityydyttymättömiä rasvoja, joilla on suotuisia vaikutuksia lipidiprofiiliin, ne eivät enää rajoita yhtä paljon tyydyttyneiden rasvahappojen tai runsaasti kolesterolia sisältävien ruokien syöntiä.

Kolesteroli sydän- ja verisuonitaudeissa

Tällä hetkellä tutkijat epäilevät kokonaiskolesterolin vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskiin. Itse asiassa ateroomaplakin muodostumisen riski liittyy LDL-kolesterolin pienen murto-osan hapettumiseen, kuten todetaan Current Medicinal Chemistry -lehden julkaisemassa artikkelissa.

Tästä syystä nykyiset ruokavaliosuositukset keskittyvät tämän hapettumisprosessin estämiseen. Tämän vuoksi niissä keskitytään runsaasti fytoravinteita sisältävien kasvisten syöntiin, joilla on antioksidoiva kyky.

Veren rasva-arvojen kontrollointi voi kuitenkin olla hyödyllistä aineenvaihduntaterveyteen liittyvien markkerien vähentämisessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ruoan kolesterolin hylkäämistä kokonaan, vaan pikemminkin tiettyjen ruokaryhmien syönnin rajoittamista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Millaisia rasvoja aivot tarvitsevat?

Vältä transrasvaa säädelläksesi kolesteroliasi

Jos haluat lisätä HDL-kolesterolia, jolla on sydäntä suojaavia ominaisuuksia, on erittäin tärkeää rajoittaa transrasvan saantia ruokavaliosta, eli vähentää prosessoitujen, rasvassa paistettujen ja leivitettyjen elintarvikkeiden syöntiä.

Kasviöljyjen altistaminen korkeille lämpötiloille edistää terveydelle haitallisten, tulehdusta lisäävien yhdisteiden muodostumista. Transrasvojen säännöllinen syönti ei itse asiassa liity pelkästään veren lipidiprofiilin huononemiseen, vaan myös monimutkaisten sairauksien kohonneeseen riskiin, kuten todetaan tässä Cardiology -lehden julkaisemassa artikkelissa.

Some figure

Veren rasva-arvoja parantavia ruokia

Siinä missä tietyt elintarvikkeet huonontavat sydämen ja verisuonten terveyttä ja veren rasva-arvoja, kykenee osa ruoista parantamaan kumpaakin tekijää.

Yksi esimerkki tästä on Omega-3, jonka tehtävänä on vähentää elimistön matala-asteista tulehdusta. Rasvainen kala ja pähkinät ovat näiden rasvahappojen pääasiallisia lähteitä, joita suosittelemme syömään säännöllisesti.

Lisäksi, kuten jo aiemmin todettiin, on erittäin tärkeää syödä säännöllisesti antioksidanttipitoisia ruokia. Antioksidanttien tehtävänä on ehkäistä LDL-lipoproteiinin hapettumista, millä voi olla suotuisa vaikutus terveyteen. Tätä ravintoainetta on paljon erityisesti marjoissa, kuten mustikoissa.

Some figure

Lue lisää: Omega-3:n vaikutukset aivoihin

Älä murehdi liikaa ruoan kolesterolista

Ruoan kolesteroli ei ole huolestuttava asia, kun tavoitteena on pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä tai säädellä veren rasva-arvoja. Tästä syystä sekä kananmunia että äyriäisiä voidaan syödä terveellisessä ruokavaliossa, vaikka ne sisältävätkin kolesterolia.

Jos sinulla sen sijaan on alttius sairastua virtsahapon kertymiseen liittyviin sairauksiin, äyriäisiä tulee varoa.

Normaaleissa olosuhteissa ravitsemusasiantuntijat luokittelevat merenelävät terveelliseksi korkealaatuisen proteiinin lähteeksi. Tästä syystä niitä tarvitsevat sekä passiivista elämäntyyliä viettävät ihmiset että urheilijat.

Terveellinen ruokavalio veren rasva-arvojen parantamisessa

Vaikka onkin totta, että kolesterolin merkitys on sydän- ja verisuonitautiriskin kannalta edelleen kyseenalainen, on tärkeää parantaa lipidiprofiilia mahdollisimman paljon. Tämän vuoksi meidän tulee varmistaa, että syömme antioksidanttipitoisia ja matala-asteista tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia sisältäviä ruokia.

Prosessoitujen elintarvikkeiden saantia kannattaa vähentää tai rajoittaa. Tuoreen ravinnon tulisi kiistattomasti olla ruokavalion keskiössä. Merenelävät sekä muut eläinkunnan tuotteet voivat ja niiden tulisi kuulua tavanomaiseen ruokavalioon, sillä ne luokitellaan terveellisiksi. Merenelävien tai muiden eläinperäisten tuotteiden kolesteroli ei vaikuta haitallisesti sydän- ja verisuonitautien riskiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • John Kattoor A., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL LOX1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26 (9): 1693-1700.
  • Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Cachofeiro, V. (2009). Alteraciones del colesterol y enfermedad cardiovascular. Lopez Farré A., Macaya Miguel C. et al Libro de la salud cardiovascular. 1ª ed. Bilbao: Fundación BBVA, 131-139.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.