Ruokavalio kroonisten sairauksien hoidossa

Kroonisia sairauksia on vaikea hallita, mutta ruokavalio voi auttaa meitä, jos noudatamme muutamia perusohjeita. Lue eteenpäin, niin saat tietää millaiset ruokavaliot voivat auttaa kroonisten sairauksien hoidossa.
Ruokavalio kroonisten sairauksien hoidossa
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kroonisille sairauksille on ominaista, että niille ei ole parannuskeinoa, ja niiden oireet voivat pitkittyä ajan myötä. Monissa tapauksissa niiden patofysiologiaa eli sairautta aiheuttavia syitä ei tunneta tai sairauteen ei ole löydetty tehokasta hoitokeinoa.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö olemassa olisi hoitomuotoja, jotka auttaisivat lievittämään oireita sekä helpottamaan tämäntyyppisestä patologiasta kärsivien potilaiden elämää. Yksi tehokas apu kroonisten sairauksien hoidossa on oikeanlainen ruokavalio.

Ruokavalion tavoitteena tämäntyyppisissä tilanteissa on vähentää tulehduksia, oksidatiivista stressiä ja kipua. Tätä varten ruokavalio koostuu ensisijaisesti sellaisista elintarvikkeista, joissa on runsaasti fytoravinteita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi on syytä korostaa, että tulehduksia edistäviä elintarvikkeita, esimerkiksi prosessoituja ruokia, tulee puolestaan välttää.

Tulehdustilaa laskevat elintarvikkeet kroonisten sairauksien hoidossa

Yksi niistä ravintoaineista, joilla on erityisen suuri merkitys kroonisten sairauksien hoidossa, ovat Omega-3 -rasvahapot. Nämä lipidit pystyvät vähentämään kehon tulehduksia ja parantamaan samalla yksilön lipidiprofiilia. Tätä väitettä ovat tukemassa useat tieteelliset tutkimukset, kuten tämä Biochemical Society Transaction -lehdessä julkaistu artikkeli.

Näitä terveellisiä rasvoja löytyy monista elintarvikkeista, kuten rasvaisesta kalasta, raa’oista kasviöljyistä, siemenistä ja avokadosta. Sen kulutuksen on kuitenkin oltava säännöllistä, jotta näiden ravintoaineiden moduloiva vaikutus tulehduksia aiheuttavia mekanismeja vastaan voidaan taata.

Tutkimusten mukaan Omega-3 -rasvahapot kykenevät vähentämään kehon tulehduksia ja parantamaan yksilön lipidiprofiilia
Omega 3 -lähteet toimivat kehon tulehduksen säätelijöinä.

Fytoravinteet kipua vastaan ​​kroonisten sairauksien hoidossa

Muita yhdisteitä, jotka kykenevät vaikuttamaan tämäntyyppisten kroonisten sairauksien hoitoon, ovat fytoravinteet. Fytoravinteet ovat orgaanisia aineita, joita esiintyy ennen kaikkea vihanneksissa.

Näillä ravinteilla on kyky moduloida tulehdusta ja vähentää oksidatiivista stressiä. Tämän osoittaa muun muassa Oxidative Medicine and Cellullar Longevity -lehdessä julkaistu tutkimus. Fytokemikaalit pystyvät vähentämään myös solujen vaurioita ja näin estämään monia ikääntymisen merkkejä.

Lisäksi ne vaikuttavat joihinkin fysiologisiin reitteihin, jotka ovat vastuussa kivun ja hermoston herkkyyden moduloinnista. Tästä syystä fytoravinteet ovat erityisen tärkeitä apureita silloin, kun puhutaan kroonisten sairauksien hoidosta. Onkin erittäin tärkeää, että sekä näiden sairauksien välttämiseksi että hoitamiseksi ruokavalioon sisällytetään päivittäin useita eri kasvikunnan ruokia.

Lisäravinteet, joista voi olla hyötyä

Yksi loistava esimerkki tehokkaista lisäravinteista kroonisten sairauksien hoidossa on melatoniini. Tämä hormoni on vastuussa vuorokausisyklien muokkaamisesta ja unen laadun parantamisesta. Sillä on merkittävä antioksidanttinen luonne, ja se liittyy tärkeällä tavalla metabolisten ja hermostoa rappeuttavien sairauksien synnyn ehkäisyyn. Tiedetään, että melatoniini pystyy jopa lievittämään kipua joissakin kroonisissa sairauksissa, kuten fibromyalgiassa, vaikkakin tässä mielessä kivun hoitoon on käytettävä normaalia suurempia annoksia.

Toinen esimerkki hyvistä ravintolisistä ovat probiootit. Mikrobien terveys liittyy suoralla tavalla siihen suojaan, jonka elimistömme kehittää monia kroonisia ja monimutkaisia sairauksia vastaan. Suoliston dysbioosiriskin minimoimiseksi voimme turvautua sekä probioottisten että prebioottisten lisäravinteiden käyttöön. Tällä tavalla vatsan mikrobiston monimuotoisuus ja tätä myötä myös yksilön terveydentila paranee.

Probiootit ja prebiootit voivat osoittautua tehokkaiksi lisäravinteiksi monien kroonisten sairauksien hoidossa
Mikrobiston hyvinvoinnista huolehtiminen on välttämätöntä erilaisten sairauksien ja erityisesti maha-suolikanavaan vaikuttavien sairauksien hoidossa.

Paranna ruokavaliota kroonisten sairauksien hallitsemiseksi

Kroonisiin sairauksiin ei ole parannuskeinoa. Lääketiede on kylläkin ottanut suuria harppauksia viimeisten vuosien aikana ja tänä päivänä näiden sairauksien oireita ja etenemistä on mahdollista hoitaa sekä lääkkeiden että asianmukaisen ruokavalion avulla. Asianmukaisesta ruokavaliosta puhuttaessa on tärkeää korostaa erityisesti tulehdusta vastaan taistelevien ja antioksidantteja sisältävien elintarvikkeiden saantia. Nämä tuotteet pystyvät vaikuttamaan sekä kivun havaitsemiseen että vähentämään solutasolla tapahtuvia vaurioita.

Samalla on kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että elintarvikkeet ja lisäravinteet on osattava valita oikein. Ennen lisäravinteiden nauttimista onkin suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta tämä voi vahvistaa kyseisen lisäravinteen saannin tarpeen ja opastaa niiden oikeassa annostelussa ja ottotavassa.

Muista myös, että monipuolinen ja terveellinen ruokavalio yhdessä säännöllisen liikunnan kanssa on paras tapa ehkäistä monia kroonisia sairauksia. Terveelliset elämäntavat ovat avain laadukkaaseen ja tasapainoiseen hyvinvointiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wang J., Song Y., Chen Z., Leng SX., Connection between systemic inflammation and neuroinflammation underlies neuroprotective mechanism of several phytochemicals in neurodegenerative diseases. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.