10 haitallista ruokaa glukoositasapainolle

Verensokeriongelmien kanssa kamppailevien on hyvä välttää tai rajoittaa tiettyjen elintarvikkeiden syöntiä. Tiedätkö, mitkä ne ovat? Tämän päivän artikkelissa esittelemme 10 kaikkein haitallisinta.
10 haitallista ruokaa glukoositasapainolle
Marta Jiménez

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Marta Jiménez.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Diabetes on nopeasti yleistyvä sairaus, joka luokitellaan itse asiassa yhdeksi nykyajan vaarallisimmaksi ei-tarttuvaksi taudiksi. Maailmassa on tällä hetkellä noin 415 miljoonaa diabeetikkoa. Kohonneen verensokeritason (esidiabeteksen) ja varsinaisen diabeteksen välillä on hiuksenhieno raja. Glukoositasapainon ylläpitäminen onkin äärimmäisen tärkeää, ja ehkäisy on omissa käsissäsi. Jatka lukemista – löydät tästä artikkelista 10 haitallista ruokaa glukoositasapainolle.

Suosituksia glukoositasapainon ylläpitämiseksi

Glukoositason muutokset voivat johtaa joko hyperglykemiaan tai hypoglykemiaan. Verensokeriarvo nousee hiilihydraatteja syötäessä. Tämän nousun vuoksi (hyperglykemia) haima erittää insuliinia, jotta solut voisivat käyttää tuota glukoosia hyödykseen. Sitä vastoin verensokeriarvo laskee alle 70 mg/dl, kun insuliinia on liikaa, mikä johtaa hypoglykemiaan. Tämäkin tilanne on vaarallinen elimistölle.

Diabeteksesta on kyse silloin, kun insuliinin eritys on normaalia mutta solujen insuliinireseptorit eivät toimi kunnolla, mikä pakottaa haiman erittämään enemmän insuliinia.

Verensokerin (glykemia) säätelyn kannalta kolme tärkeää peruspilaria ovat ruokavalio, liikunta ja veressä kiertävä insuliini. Verensokerin säätely edellyttää ruokavalion täydellistä hallintaa, joten sinun on noudatettava terveellisiä tottumuksia:

  • Juo 6–8 isoa lasillista vettä päivittäin.
  • Harrasta vähintään 40 minuuttia kohtuullista liikuntaa päivässä.
  • Laadi ruokailuaikataulu.
  • Älä ole syömättä yli neljää tai viittä tuntia putkeen.
  • Totuttele lukemaan elintarvikkeiden tuoteselosteet.
  • Noudata ruokavaliota, jossa on vain vähän tyydyttynyttä rasvaa.

10 haitallista ruokaa glukoositasapainolle

Erilaisten kevyttuotteiden (zero, light, “ei sisällä yhtään…”, “sisältää vain vähän…” jne.) kulutus on nykyään noussut. Ne kaikki on tarkoitettu ihmisille, joilla on jokin metabolinen häiriö, mukaan lukien poikkeavat verensokeriarvot. Yleisesti ottaen kaikki nämä elintarvikkeet sisältävät kuitenkin piilosokeria. Näiden elintarvikkeiden sokeripitoisuuteen tuleekin kiinnittää erityistä huomiota, sillä niiden syöminen voi aiheuttaa muutoksia glukoositasossa.

Vältä mitä tahansa tuotetta, joka sisältää yli 10 % sokeria, eli 10 g per 100 g.

Jos yrität ylläpitää glukoositasapainoa, sinun on vältettävä tietynlaisia ruokia. Monia alla mainittuja ruokia pidetään usein “terveellisinä”.

1. Kastikkeet ovat haitallista ruokaa glukoositasapainolle

Yleisesti ottaen erilaiset kastikkeet sopivat hyvin lihan ja kasvisten oheen. Suurin ongelma on kuitenkin se, että useimmat kaupan tuotteet ovat liian pitkälle prosessoituja ja sisältävät maissisiirappia, fruktoosia ja muita lisäaineita, jotka muuttavat glukoositasapainoa.

Kastikkeet ovat haitallista ruokaa glukoositasapainolle
Kaupan kastikkeet ovat pitkälle prosessoituja tuotteita, jotka sisältävät piilosokeria ja muita lisäaineita, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti verensokerin hallintaan.

2. Jalostetut lihat ovat haitallista ruokaa glukoositasapainolle

Tällainen prosessoitu ruoka saattaa johtaa kolesterolin ja triglyseridien kohoamiseen, mikä vuorostaan saattaa johtaa lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitaudin riskiin.

3. Raffinoidut viljat

Viljat käyvät läpi prosessin, jossa ne menettävät kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja ja muuttuvat raffinoiduiksi eli puhdistetuiksi viljoiksi. Tuloksena syntyy korkean glykeemisen indeksin omaava elintarvike, joka saa aikaan jyrkän nousun verensokeritasossa.

4. Alkoholi ja glukoositasapaino

Alkoholia juotaessa maksa lakkaa tuottamasta glukoosia, jolloin verensokeritaso laskee. Tämä ilmiö on vaarallinen diabeetikoille, sillä usein se johtaa hypoglykemiaan.

5. Leivokset ovat haitallista ruokaa glukoositasapainolle

Leivoksissa on paljon valkaistuja jauhoja ja transrasvaa yhdistelmä, joka liitetään usein vähentyneeseen elimistön kudosten insuliiniherkkyyteen. Tämä puolestaan johtaa kohonneeseen diabetesriskiin.

6. Roskaruoka

Roskaruoassa on tyypillisesti suuria määriä vapaita sokereita. Ne sisältävät myös rasvaa ja lisäaineita, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan.

7. Yliprosessoidut ruoat

Kaikki yliprosessoidut elintarvikkeet, jotka ovat läpikäyneet korkeita lämpökäsittelyjä, muodostavat myrkyllisiä aineita. Nämä aineet voivat aikaansaada insuliiniresistenssiä.

Roskaruoka on haitallista ruokaa glukoositasapainolle
Yliprosessoitu ruoka sisältää glukoositasoon haitallisesti vaikuttavia aineita. Sen syöminen voi vaikuttaa myös tiettyjen häiriöiden syntyyn, kuten insuliiniresistenssiin.

8. Virvoitusjuomat tai sokeriset juomat

Monet virvoitusjuomat sisältävät pääosin vapaita sokereita, jotka metaboloituvat varsin nopeasti ja tuottavat korkean verensokeripiikin.

9. Siirapit ja hunaja

Nämä ovat esimerkiksi glukoosin ja fruktoosin lähteitä, jotka molemmat liittyvät muutoksiin verensokerin säätelyssä.

10. Luonnolliset ja kaupan mehut

Vaikka onkin totta, että jotkut kauppojen mehuista sisältävät luontaisia sokereita (fruktoosia), elintarviketeollisuudessa tuotteeseen kuitenkin yleensä lisätään myös muita sokereita säilöntäaineiksi, kuten sakkaroosia ja maissisiirappia.

Yritätkö säädellä glukoositasapainoa ruokavalion kautta? Siinä tapauksessa sinun täytyy välttää näitä kymmentä haitallista ruokaa glukoositasapainolle. Käänny ravitsemusasiantuntijan puoleen, joka voi suunnitella juuri sinun tarpeisiisi soveltuvan ruokavalion.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tourkmani AM., Alharbi TJ., Bin Rsheed AM., AlRasheed AN., et al., Hypoglycemia in type 2 diabetes mellitus patients: a review article. Diabetes Metab Syndr, 2018. 12 (5): 791-794.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
  • Micha R., Michas G., Mozaffarian D., Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes an updated review of the evidence. Current Atherosclerosis Reports, 2012.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.