Logo image
Logo image

2 reseptiä vähähiilihydraattisen leivän valmistukseen

3 minuuttia
Leipää ei välttämättä tarvitse valmistaa perinteisistä viljoista, kuten vehnästä ja rukiista. Itse asiassa voimme valmistaa leivän yhtä hyvin muista jauhoista, kuten mantelijauhoista, ja tämän vuoksi haluamme jakaa seuraavaksi 2 helppoa reseptiä vähähiilihydraattisen leivän valmistukseen.
2 reseptiä vähähiilihydraattisen leivän valmistukseen
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yhdistämme sanan “leipä” yleensä hiilihydraateihin. Siksi voimme kysyä itseltämme, onko vähähiilihydraattisen leivän valmistaminen edes mahdollista? Vastaus on kyllä. Itse asiassa voimme löytää vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja nykyään monista hyvin varustelluista ruokakaupoista ja supermarketeista.

Tutustu siis seuraavaksi kahteen mielenkiintoiseen reseptiin, joiden avulla saat vinkkejä vähähiilihydraattisen leivän valmistukseen. Mikä parasta, herkullisen maun lisäksi näiden reseptien valmistamiseen ei mene pitkään, sillä esimerkiksi ensimmäinen resepti valmistuu mikroaaltouunissa vain muutamassa minuutissa!

Leipä ja hiilihydraatit

Leivän tärkein ainesosa, kuten monet meistä tietävät, on jauhot. Jauhot puolestaan ​​ovat viljojen, yleensä vehnän, jauhamisen tulosta, vaikkakin leivän leipomiseen voidaan aivan yhtä hyvin käyttää vaikka ohraa tai ruista. Joka tapauksessa yhteinen nimittäjä kaikille näille jauhoille on tärkkelys, joka on monimutkainen hiilihydraatti.

Some figure

Toisaalta viljoissa on runsaasti hiilihydraatteja ja vaikka niistä puhutaan monesti negatiiviseen sävyyn, ne ovat välttämättömiä makroravinteita. Itse asiassa ne tarjoavat keholle runsaasti energiaa tärkeiden toimintojen ylläpitämiseksi ja ovat samalla myös osa kehon kudoksia.

Tästä syystä suositellaan, että hiilihydraattien päivittäinen saanti olisi noin 50 tai 55 prosenttia kaikista tarvittavista makroravinteista.

Usein kuitenkin ylitämme tämän prosenttimäärän, koska monet meidän päivittäin kuluttamista ruoista sisältävät runsaasti hiilihydraatteja. Seurauksena on se, että ylimääräiset hiilihydraatit varastoituvat ja kerääntyvät rasvana elimistöön, mikä puolestaan näkyy painonnousuna.

Tässä mielessä hiilihydraattien saannin rajoittaminen on normaalia sellaisissa dieeteissä ja ruokavalioissa, joiden tavoitteena on pudottaa painoa. Lisäksi monet ihmiset nauttivat niitä hyvin kohtuullisissa määrin, jotta hiilihydraattien prosenttiosuus ruokavaliossa ei kasvaisi liian suureksi, jolloin myös tasapainoisen ruokavalion ylläpitäminen on helpompaa.

Kaiken tämän takia tulee leivästä monille ruoka, jota pyritään välttämään kaikin mahdollisin keinoin, koska viljajauhoista peräisin olevat tuotteet sisältävät yleensä runsaasti hiilihydraatteja, ja joita kulutamme melkein huomaamattamme.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Hiilihydraattien vähentäminen rasvan sijaan vaatekoon pienentämiseksi

2 reseptiä vähähiilihydraattisen leivän valmistukseen

Viljasta valmistetulle leivälle löytyy myös vaihtoehtoisia reseptejä, jotka ovat lisäksi maukkaita ja ravitsevia. Toisin sanoen leipää voidaan todellakin valmistaa muista elintarvikkeista kuin perinteisistä jauhoista, näistä hyvä esimerkki ovat niin kutsutut ketoleivät, jotka ovat tällä hetkellä kovassa huudossa ja joita käytetään laajasti etenkin ketogeenistä (vähähiilihydraattista) ruokavaliota noudattavien ihmisten keskuudessa.

Vähähiilihydraattisen leivän valmistamiseksi ehdotamme joitakin reseptejä, joissa perinteiset jauhot on korvattu vähähiilihydraattisilla vaihtoehdoilla kuten mantelijauhoilla. Tällä tavalla et vain valmista herkullista leipää, jossa on vähemmän hiilihydraatteja, mutta samalla saat myös välipalan, jossa on enemmän proteiineja.

Ensimmäinen resepti on todella helppo ja nopea, sillä kypsennykseen tarvittava aika on vain muutama minuutti mikroaaltouunissa! Toisessa reseptissä leipä tulee kypsentää uunissa, mikä ottaa hieman pitempään, mutta antaa puolestaan leivälle enemmän makua ja rakennetta. Pidit sitten yhdestä tai molemmista, suosittelemme sinua kokeilemaan niitä jo vaikka tänään!

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Näin syntyy gluteeniton leipä ilman vaivaamista

Vähähiilihydraattinen leipä mantelijauhoista

Some figure

Ainesosat

 • 2 munaa
 • 1 rkl kuivahiivaa
 • Erilaisia ​​siemeniä (chia, auringonkukansiemenet jne.)
 • 6 rkl mantelijauhoja

Valmistusohjeet

 • Riko munat kulhoon ja vatkaa ne huolellisesti.
 • Lisää munien sekaan mantelijauho, hiiva ja siemenet.
 • Jaa taikina pienempiin vuokiin, jotka kestävät kuumentamista mikroaaltouunissa. Jokaisen vuokaan taikinaa tulisi levittää suhteellisen ohut kerros.
 • Aseta sitten vuoka yksinkertaisesti mikroaaltouuniin noin 2 minuutin ajaksi (tai mikroaaltouunisi tehon mukaan). Valmista, vähähiilihydraattinen leipä on valmis herkuteltavaksi!
 • Vinkki: voit kokeilla paahtaa tätä leipää jälkikäteen leivänpaahtimessa, jolloin sen mausta tulee vieläkin herkullisempi.

Vähähiilihydraattinen leipä manteleista ja psylliumista

Some figure

Ainesosat

 • Suolaa (maun mukaan)
 • 3 munavalkuaista
 • 2 rkl kuivahiivaa
 • 250 ml kuumaa vettä
 • 150 g raakoja manteleita
 • 40 g psylliumin kuorta
 • Tilkka etikkaa

Valmistusohjeet

 • Hakkaa mantelit murskaksi tehosekoittimessa tai käsin. Voit käyttää ajan säästämiseksi vaihtoehtoisesti myös valmiiksi jauhettuja manteleita. Lopputuloksena tulisi olla mahdollisimman hienoa jauhetta.
 • Tämän jälkeen voit aloittaa uunin esilämmityksen, lämpötilan tulisi olla 170 astetta, sekä ylä- että alapuolella.
 • Sekoita seuraavaksi mantelit, psyllium, hiiva ja suola samassa kulhossa huolellisesti keskenään.
 • Lisää sitten sekaan tilkka etikkaa ja munavalkuaiset. ​​Jatka sekoittamista.
 • Lisää tämän jälkeen taikinan sekaan vähitellen kuuma vesi. Sekoita koko ajan.
 • Vaivaa taikinaa huolellisesti ja jaa se sitten pieniksi paloiksi (reseptistä riittää noin kuudeksi palaksi). Muista, että taikina nousee uunissa, joten älä tee siitä liian paksua.
 • Aseta palat leivinpaperilla varustetulle pellille ja laita ne uunin alaosaan. Paista uunissa noin 50 minuutin ajan. Jos haluat lisätä leipään vieläkin enemmän makua, ripottele päälle siemeniä makusi mukaan.
 • Valmista, tämä herkullinen resepti on heti valmis nautittavaksi!

Voimme vakuuttaa, että nämä vain vähän hiilihydraatteja sisältävät leivät maistuvat herkulliselle ja yhdistyvät täydellisesti kaikkeen. Älä siis epäröi herkutella sitä hillon, voin, oliiviöljyn tai minkä tahansa muun lisukkeen kanssa!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.