Unen laatuun vaikuttavia tekijöitä

Sen tietäminen, kuinka irrottautua töistä ja muista paineista on välttämätöntä, että pystyt lepäämään hyvin. Sinun tulee myös muistaa, että ikäsi voi vaikuttaa unesi laatuun.
Unen laatuun vaikuttavia tekijöitä

Viimeisin päivitys: 30 joulukuuta, 2018

Kun alat kärsiä mistä tahansa ongelmasta joka liittyy unen laatuun, ensimmäinen asia jonka jokainen asiantuntija tulee kysymään on, että millaiset ovat päivittäiset tapasi. Huono ruokavalio, myöhään valvominen, liian pitkät päiväunet tai tietokoneen tai kännykän käyttö sängyssä voivat epäilemättä laukaista unettomuuden.

Unen laatuun vaikuttaa useat eri tekijät

Sekin täytyy kuitenkin pitää mielessä, että sinä et ole ainoa joka on vastuussa huonosta unenlaadustasi.

Joskus kaikesta huolimatta levon laatu ei ole tarpeeksi hyvä ja esimerkiksi heräät jatkuvasti öisin. Näin olet väsynyt aamulla, sekä kärsit mahdollisesti myös lihaskivuista ja päänsäryistä. Jos tunnistat itsesi tästä ja tilanne on jatkunut jo jonkin aikaa, sinun tulisi käydä lääkärillä tunnistaaksesi ongelman lähteen.

Tässä artikkelissa haluamme keskustella tietyistä muista tekijöistä, jotka voivat olla syynä huonoon unen laatuun.

1. Ikäsi vaikuttaa unen laatuun

ikä vaikuttaa unen laatuun

Kun vanhenemme, on yleistä kokea hieman unen laadun heikkenemistä. Saatat nukkua kevyemmin, herätä useammin ja sinulla on ehkä vähemmän syvän unen tunteja. Ajan myötä tämä ajoittainen unettomuus voi tulla krooniseksi. Joskus se vaatii jonkinlaista lääkitystä, joka takaa tarvittavan määrän lepoa ja paremman elämänlaadun.

Syyt tähän ovat lukuisat: ongelmat kuten uniapnea, levottomat jalat -syndrooma, nivelkivut, tai jopa muutokset vuorokausirytmissä.

Lääkinnällinen hoito, hyvä ruokavalio ja keskitason säännöllinen liikunta voivat auttaa parantamaan unesi laatua.

2. Naiset nukkuvat vähemmän

Vaikka on mahdotonta tehdä yleistyksiä sillä unettomuus voi ilmaantua kun vähiten odotat sitä, American Sleep Foundation on määritellyt, että sukupuolesi voi vaikuttaa uneesi. 

Tässä syy:

  • Naisilla on tapana “multitaskata”, eli suorittaa useita aktiviteetteja samaan aikaan, jolloin heidän mielensä ovat tietoisia useista paineista, stimulaatioista ja vastuista.
  • Lisäksi kaikki sairaudet, jotka liitetään raskauteen tai vaihdevuosiin saattavat olla läsnä.

Kaikki tämä voi laukaista unettomuuden.

Toinen kiinnostava aspekti on se tosiasia, että miehillä on enemmän ongelmia uniapnean tai kuorsaamisen kanssa, näin ollen herättäen kumppaninsa joskus useitakin kertoja yössä. 

Kaikki nämä tekijät tarkoittavat, että vähä vähältä naisen unen laatu voi laskea. 

3. Kulttuuri ja paikka jossa asut

unen laatuun vaikuttaa asuinmaa

Tämä tosiasia on enemmän kuin vain kuriositeetti. Todellisuudessa se liittyy johonkin, jonka kaikki ymmärtävät: se, millaisessa yhteiskunnassa asut, voi määritellä hyvinvointisi laadun. 

Tietyissä paikoissa, kuten Japanissa, missä ihmiset ovat hyvin työorientoituneita, yhteiskunta arvostaa vähempää nukkumista öisin.  Itse asiassa on jopa yleistä että he harjoittavat asiaa, joka tunnetaan nimellä “inemuri”, joka tarkoittaa nukkuessa hereillä olemisen taitoa.

Japanilaiset ihmiset saattavat ottaa pieniä päiväunia työpaikoillaan, nuokkuen hetkellisesti ilman sänkyyn menoa. Tähän kuuluu mielen ja kehon lepuuttaminen muutaman minuutin ajan merkittävän työpaineen alla, mikä kuvaa suurta osaa tämän maan populaatiosta.

Toisaalta elämäntavat riippuvat paljon kulttuurista, johon kuulumme. 

Esimerkiksi Espanjassa on yleistä syödä myöhään ja mennä nukkumaan hyvin myöhään, mikä on vastakohtana moniin pohjoisen Euroopan maihin ja suurimpaan osaan Yhdysvaltoja.

Kaikki nämä tekijät eivät välttämättä riipu yksilöstä, mutta ne myös määrittelevät kykysi saada hyvänlaatuista unta. 

4. Auringonvalo

unen laatuun vaikuttaa valonmäärä

Useat meistä viettävät suuren osan päivästään töissä keinovalojen alla: toimistossa, tietokoneen edessä, tehtaassa, tai missä tahansa muussa ympäristössä jossa suurin osa tehtävistä tehdään sisätiloissa.

Ajan myötä ja ihan huomaamatta biologinen kierto ei ole enää synkassa päivänvalon kanssa. Jos menet töihin kun aurinko ei ole vielä noussut tai palaat kotiin myöhään illalla, tämä voi vakavasti vaikuttaa lepoosi.

Tämä on asia, jolla voi olla suuri vaikutus elämääsi.

5. Sosiaalinen paine

Useat ihmiset sanovat, että he ovat oman elämänsä herroja ja että sosiaaliset paineet ovat heidän kontrollissaan. On kuitenkin olemassa tiettyjä tekijöitä, joita emme aina voi kontrolloida.

Esimerkiksi työ voi asettaa aikataulusi sekä itse ympäristösi: sosiaaliset ja ekonomiset käytännöt, kalenterit, velvoitteet… Olet osa “konetta”, josta et koskaan voi olla täysin vapaa, ja tämä voi määritellä stressilastisi suuremmaksi tai pienemmäksi. 

Useat näistä sosiaalisista paineista vaikuttavat elämääsi useilla tavoin, etenkin psyykkisellä tasolla. Tämän takia voit käydä läpi aikoja, jolloin sinulla on ongelmia unettomuuden kanssa.

Pystyäksesi käsittelemään näitä paineita, on tärkeää pitää yllä tasapaino vapaa-aikasi ja työaikasi välillä. 

Omasta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi välittäminen on avainasemassa paremmin nukkumiseen ja siihen, että olet huoleton kun pääsi iskeytyy illalla tyynyyn.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S. M., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., … Adams Hillard, P. J. (2015). National sleep foundation’s sleep time duration recommendations: Methodology and results summary. Sleep Health. https://doi.org/10.1016/j.sleh.2014.12.010
  • Iglowstein, I., Jenni, O. G., Molinari, L., & Largo, R. H. (2003). Sleep Duration From Infancy to Adolescence: Reference Values and Generational Trends. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1007/BF02906651
  • Harrington, J. M. (2001). Health effects of shift work and extended hours of work. Occupational and Environmental Medicine. https://doi.org/10.1136/oem.58.1.68

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.