Ehkäisymenetelmien käyttö ja laskimotukos

Ehkäisymenetelmien käyttö on maailmanlaajuista. Niillä on kuitenkin monia negatiivisia sivuvaikutuksia. Laskimotukos ja estrogeenit vaikuttavat liittyvän toisiinsa. Jatka lukemista oppiaksesi lisää aiheesta.
Ehkäisymenetelmien käyttö ja laskimotukos

Viimeisin päivitys: 15 marraskuuta, 2020

Hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttö on lisääntynyt maailmanlaajuisesti raskauden ehkäisykeinona. Niiden käyttö on suurimmaksi osaksi turvallista. Joidenkin tietojen mukaan hormonaalisia ehkäisymenetelmiä käyttävillä naisilla on kuitenkin suurempi riski saada laskimotukos.

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät auttavat ehkäisemään raskautta. Tämä perustuu sukupuolihormoneiden antamiseen. Tällaisten hormoneiden saaminen estää ovulaation naisen kuukautiskiertojen aikana.

Ne tekevät emättimen limakalvosta myös paksumman vaikeuttaen siemennesteen läpi pääsemistä. Tällaisten ehkäisymenetelmien on todettu olevan tehokkaita oikein käytettyinä.

Millaisia hormonaalisia ehkäisymenetelmiä on olemassa?

Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä on useita ja niiden joukossa ovat muun muassa seuraavat menetelmät:

  • Suun kautta otettava ehkäisypilleri.
  • Hormonikierukka. Tämä laite asetetaan naisen kohdunkaulaan ja se vapauttaa hormoneita.
  • Ehkäisylaastari. Sen liimapinta tarttuu kiinni ihoon ja vapautta hormoneita sen läpi.
  • Ehkäisyrengas. Tämä laite asetetaan emättimen sisään jokaisen kuukautiskierron aikana ja se vapauttaa hormoneita.
  • Ehkäisykapseli. Tämä kapseli asetetaan ihon alle ja se voidaan jättää sinne vuosien ajaksi. Se vapauttaa hormoneita jokaisen kierron aikana.

Huomaathan, että näiden ehkäisymenetelmien käyttö suojaa vain raskaudelta, ei sukupuolitaudeilta. Aktiivista seksielämää uusien ihmisten kanssa harrastavien tulisikin käyttää kondomia suojautuakseen taudeilta.

Ehkäisymenetelmien käyttö: kondomia tarvitaan sukupuolitautien ehkäisemiseksi.
Toisin kuin kondomeiden käyttö, hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttö ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka jälkiehkäisypilleri vaikuttaa?

Mikä laskimotukos on?

Laskimotukos on kehon syviin laskimoihin muodostuva verihyytymä, jota esiintyy yleensä jaloissa. Hyytymä voi matkata verenkiertoon, kunnes se pysähtyy pienempään verisuoneen ja sekoittuu normaaliin verenkiertoon.

Kun tämä hyytymä kulkeutuu keuhkoihin, syntyy sen seurauksena keuhkoveritulppa. Tämä on hyvin vakava tilanne ja se aiheuttaa suuren kuolleisuusriskin ongelmasta kärsiville ihmisille.

Laskimotukoksen syntymiseen liittyy monia riskitekijöitä. Joitakin huomattavimpia ovat liikalihavuus ja usein myös liikkumattomuus.

Laskimotukoksen ehkäisemisen kannalta on tärkeää ryhtyä välttämättömiin ennakoiviin toimenpiteisiin pitkien matkojen aikana tai leikkausoperaation jälkeen, kun joudut pysymään paikoillaan. Muita riskitekijöitä ovat myös tupakointi ja raskaus.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Ehkäisymenetelmät: niiden myytit ja totuudet

Ehkäisymenetelmien käyttö ja laskimotukoksen riski

Laskimotukoksen muodostuminen on vakava tapaus, joka täytyy hoitaa välittömästi komplikaatioiden välttämiseksi.

Estrogeenit ovat hormonaalisten ehkäisymenetelmien merkittävä ainesosa, joka vaikuttaa aiheuttavan verenhyytymiä. Tästä johtuen tällaisille hormoneille pitkäaikaisesti altistuminen ja niiden suuri käyttömäärä lisää hyytymisen sekä laskimotukoksen muodostumisen riskiä.

Arvioiden mukaan riski kärsiä laskimotukoksesta ehkäisymenetelmien käytön jälkeen on yksi sadastatuhannesta.

Se saattaa vaikuttaa alhaiselta riskiltä, mutta pidäthän mielessä, että uhrit ovat yleensä nuoria ja aikaisemmin täysin terveitä naisia. Maailmassa on myös miljoonia ehkäisymenetelmiä käyttäviä naisia. Pidäthän myös tämän mielessä ehkäisymenetelmää valitessa.

Kaikki hormonaaliset ehkäisymenetelmät eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Ehkäisymenetelmät sisältävät aina vain alhaisemman määrän estrogeenia. Se minimoi laskimotukoksen ja muiden mahdollisten vaaratilanteiden riskiä.

Hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttö on yhä turvallista

Hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttö pysyy yhä erittäin turvallisena vaihtoehtona raskauden ehkäisemisen kannalta. Niiden laajalle levinnyt käyttö ja farmakologinen kehitys tarkoittaa sitä, että niistä tulee vähemmän riskialttiita ajan kuluessa. Muistathan, että lääkkeisiin liittyy kuitenkin aina sivuvaikutuksia.

Asiantuntijat suosittelevatkin lääkärissä käyntiä ennen minkään ehkäisymenetelmän käytön aloittamista. Lääkäri voi arvioida tilanteen tapauskohtaisesti, määritellä mahdolliset riskitekijät sekä neuvoa turvallisimman tavan juuri sinulle.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Desogestreeli: viitteet ja haittavaikutukset
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Desogestreeli: viitteet ja haittavaikutukset

Desogestreeli on vaihtoehto perinteisille ehkäisytavoille. Raskautta välttelevien naisten tulisi ottaa sitä päivittäin ilman keskeytyksiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jordi Fontcuberta C. Trombosis en la mujer Aspectos prácticos.
  • Brito MB, Nobre F, Vieira CS. Hormonal contraception and cardiovascular system. Vol. 96, Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia; 2011. p. e81–9.
  • Contracepción hormonal y sistema cardiovascular [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0066-782X2011000400021&script=sci_arttext&tlng=es
  •  Amado JA, Flórez J. I. CONCEPTOS FUNDAMENTALES 1. Diferenciación gonadal y sexual 50 Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.