Logo image
Logo image

Xarelto: käyttöaiheet ja sivuvaikutukset

2 minuuttia
Monet lääkkeet voivat lisätä verenvuotoriskiä, ​​kun niitä käytetään yhdessä Xarelton kanssa. Tästä syystä lääkärisi tulee tietää sairaushistoriasi ja hoidot, joita olet parhaillaan käymässä tai äskettäin käynyt läpi.
Xarelto: käyttöaiheet ja sivuvaikutukset
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Xarelto on lääke, joka koostuu vaikuttavasta aineesta nimeltä rivaroksabaani. Se on antikoagulantti, jota käytetään veritulppien hoitoon tai niiden estämiseen jaloissa, keuhkoissa sekä aivoissa.

Tämäntyyppiset hyytymät voivat muodostua eri olosuhteiden vuoksi, kuten polvi- tai lonkkaleikkauksen jälkeen ja sairaalassa olon aikana tai sen jälkeen, kun et esimerkiksi pysty liikkumaan normaalisti.

Xarelton käyttöaiheet

Some figure
Tämä lääke on lisensoitu oraalinen antikoagulantti aivohalvauksen ja systeemisen embolian estämiseksi.

Lue myös: Mahalaukkua suojaavat lääkkeet ja antasidit

Xarelton käyttöaiheita ovat:

  • Lääke on tarkoitettu vähentämään veritulpan uudelleenmuodostumisen riskiä sen jälkeen, kun potilas on saanut antikoagulanttihoitoa vähintään 6 kuukauden ajan. Xareltoa määrätään myös vähentämään aivoverenkiertohäiriöiden riskiä ihmisillä, joilla on sydämen eteishäiriöitä.
  • Se tulee ottaa yhdessä aspiriinin kanssa aivoverenkiertohäiriöiden riskin vähentämiseksi.
  • Aivohalvauksen ehkäisy.

Rivaroksabaanilla on kuitenkin merkittäviä sivuvaikutuksia. Ensinnäkin se voi aiheuttaa verenvuotoa, varsinkin jos potilaalla on jokin seuraavista:

Tärkeää tietoa Xareltosta

Älä lopeta tämän lääkkeen käyttöä keskustelematta siitä ensin lääkärisi kanssa. Tämä johtuu siitä, että sen äkillinen lopettaminen lisää merkittävästi veritulppien tai aivohalvauksen riskiä.

Keskustele myös lääkärisi kanssa, jos havaitset verenvuodon merkkejä, kun käytät Xareltoa. Esimerkiksi:

Monien lääkkeiden yhteisvaikutukset Xarelton kanssa lisäävät verenvuotoriskiä. Tästä syystä lääkärisi on oltava tietoinen kaikista hoidoistasi, joita olet joko käymässä tai olet äskettäin käynyt läpi.

Älä myöskään aloita Xarelto-hoitoa, jos olet allerginen sen vaikuttavalle aineelle tai jos sinulla on aktiivista tai hallitsematonta verenvuotoa, kun olet aloittamassa hoidon.

Kuinka Xarelto pitäisi ottaa?

Some figure

Lue myös: Ei-opioidiset kipulääkkeet

Suurin suositeltu annos on 20 mg vuorokaudessa. Rivaroksabaani imeytyy nopeasti ja saavuttaa huipputasonsa kahdesta neljään tuntia sen ottamisen jälkeen. Lisäksi tämän lääkkeen vaikutus voimistuu, jos otat sen aterian yhteydessä. Lisäksi sen imeytyminen lisääntyy jopa 39 % verrattuna siihen, joka saadaan ottamalla lääke tyhjään mahaan.

Saattaa kuitenkin olla tarpeen muuttaa peräkkäisiä annoksia, vaikka suositeltu annos on yksi 20 mg:n tabletti vuorokaudessa. Siksi, kuten edellä mainittiin, hoitoa ei pidä lopettaa äkillisesti, koska se lisää veritulppien tai aivohalvauksen riskiä.

Jos joudut leikkaukseen tämän lääkkeen käytön aikana, sinun on kerrottava kirurgille, että käytät kyseistä lääkettä. Näin hän voi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Mitkä ovat rivaroksabaanin sivuvaikutukset?

Rivaroksabaanilla tehdyissä tutkimuksissa raportoituja haittavaikutuksia ovat:

  • Usein esiintyvät sivuvaikutukset: verenvuoto, anemia, huimaus, päänsärky, takykardia, matala verenpaine, jalka- ja käsikipu, kuume, väsymys ja väsymys.
  • Harvinaisemmat sivuvaikutukset: trombosytopenia, allergiset reaktiot, suun kuivuminen, munuaisten vajaatoiminta, yleinen huonovointisuus, erilaisten analyyttisten parametrien muutokset.
  • Harvinaiset sivuvaikutukset: keltaisuus.

Hakeudu lääkärin hoitoon, jos saat allergisen reaktion oireita, kuten hengitysvaikeuksia, kasvojen, huulten, kielen tai kurkun turvotusta.

Ota lisäksi yhteyttä lääkäriisi, jos sinulla on selkäytimen hyytymisen oireita. Esimerkiksi selkäkipu, alavartalon lihasheikkous tai virtsarakon hallinnan menetys ovat joitain yleisimmistä oireista.

Yhteenveto

Xarelto on suun kautta otettava antikoagulantti, joka on määrätty aivohalvauksen ja embolian ehkäisyyn. Erityisesti potilailla, joilla esiintyy tietyntyyppistä sydämen eteisvärinää ja joilla on myös yksi tai useampi riskitekijä.

Tämä lääke voi aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia väärin käytettynä, joten sinun on aina noudatettava asiantuntijan ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • HAS. (2012). Xarelto. Has.

  • Perzborn, E., Roehrig, S., Straub, A., Kubitza, D., & Misselwitz, F. (2011). The discovery and development of rivaroxaban, an oral, direct factor Xa inhibitor. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd3185

  • Kirchhof, P., Radaideh, G., Kim, Y. H., Lanas, F., Haas, S., Amarenco, P., … Camm, A. J. (2018). Global Prospective Safety Analysis of Rivaroxaban. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2018.04.058


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.