Logo image
Logo image

Mahalaukkua suojaavat lääkkeet ja antasidit

2 minuuttia
Mahalaukkua suojaavilla lääkkeillä ja antasideilla ei ole samoja tehtäviä. On tärkeää osata erottaa ne toisistaan, jotta voit käyttää niitä silloin, kun niitä todella pitäisi käyttää. Lue lisää aiheesta tästä artikkelista!
Mahalaukkua suojaavat lääkkeet ja antasidit
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On hyvin yleistä sekoittaa mahalaukkua suojaavat lääkkeet ja antasidit. Olet luultavasti ottanut mahalaukkua suojaavia lääkkeitä satunnaisen närästyksen hoitoon tai ehkäisemään sitä ennen suurta ateriaa. Tämä ei kuitenkaan ole oikea tapa käyttää tämäntyyppisiä lääkkeitä, koska mahalaukkua suojaavia lääkkeitä ei pitäisi käyttää närästyksen tai mahalaukun happamuuden hoitoon.

Koska tämä väärinkäsitys on hyvin yleinen, haluaisimme selittää, mitä mahalaukkua suojaavat lääkkeet ovat ja mihin niitä käytetään, sekä opastaa antasidien oikeaoppisessa käytössä.

Mitä ovat mahalaukkua suojaavat lääkkeet?

Mahalaukkua suojaavat lääkkeet tunnetaan myös haavaumia ehkäisevinä lääkkeinä. Niitä käytetään pääasiassa mahahaavojen hoitoon. Ensimmäiset tehokkaat lääkkeet tähän tarkoitukseen olivat antihistamiinit, jotka toimivat selektiivisesti mahalaukussa estämällä ruoansulatuksen aikana erittyvän suolahapon synteesin stimulaatiota.

Niitä käytetään kuitenkin yhä harvemmin mahalaukun haavaumien hoitoon, koska eri lääkeyhtiöt toivat protonipumpun estäjät markkinoille 1990-luvulla.

Mahalaukkua suojaavat lääkkeet estävät reaktion, jossa vetyioneiksi kutsuttuja molekyylejä erittyy. Tämän seurauksena mahalaukun limakalvo ei pysty syntetisoimaan suolahappoa.

Maha- ja pohjukaissuolihaavojen hoidon lisäksi käytämme mahalaukkua suojaavia lääkkeitä mahalaukun hapon liikaeritykseen liittyvien terveysongelmien hoitoon, kuten:

 • Esofagiitti
 • Zollinger-Ellisonin oireyhtymä
 • Ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat gastropatiat
 • Stressin aiheuttamat mahahaavat

Muita tähän perheeseen kuuluvia lääkkeitä ovat omepratsoli, esomepratsoli ja lansopratsoli. Lääkärit päättävät käytetyn lääkevalmisteen hoidon keston tai oireiden voimakkuuden mukaan.

Milloin mahalaukkua suojaavia lääkkeitä kannattaa ottaa?

Kuten olemme jo maininneet, nämä lääkkeet ovat lääkärin määräämiä, ja asiantuntijat määräävät niitä jonkin mahalaukun limakalvoon vaikuttavan sairauden tai häiriön hoitoon. Ne eivät ole närästyksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Entä antasidit?

Some figure

Lue myös: Kotikonsteja mahakatarriin lapsilla

Toisaalta antasidit ovat lääkkeitä, jotka neutraloivat ylimääräistä happoa mahassa, mikä tekee tästä aineesta vähemmän aggressiivisen mahalaukun seinämille. Toisin kuin mahalaukkua suojaavat lääkevalmisteet, antasidit eivät estä mahahapon eritystä, vaan ainoastaan ​​estävät sen vaikutuksia.

Milloin minun pitäisi ottaa antasidia?

Antasideja voi ottaa, kun aterian jälkeen tunnet närästystä tai polttelevaa tunnetta ruokatorvessa. Ruoat, jotka sisältävät paljon rasvaa tai ovat mausteisia, lisäävät mahalaukun happamuutta. Siksi lääkärit suosittelevat niitä ruoansulatushäiriöiden lievittämiseksi, koska ne vaikuttavat suoraan ja lyhyessä ajassa.

Nykyään markkinoilta löytyvien antasidien joukossa ovat muun muassa kuuluisat bikarbonaatti– tai magnesiumsuolat. Toisin kuin mahalaukkua suojaavat lääkkeet, antasidit eivät vaadi reseptiä.

Mahahaavan oireet ja syyt

Some figure

Lue myös: Mahalaukkua eniten ärsyttävät juomat

Mahahaavat ovat vaurioita, jotka kehittyvät mahalaukun sisäseinään. Yleisin oire on kipu. Tämä kipu johtuu siitä, että mahahappo polttaa mahalaukun limakalvoa.

Mahahappo pahentaa kipua. Kipu voi pahentua myös silloin, kun mahalaukku on tyhjä. Kivun lisäksi mahahaavat voivat myös aiheuttaa:

 • Veren oksentamista
 • Pyörtyilyä
 • Hengitysvaikeuksia
 • Turvotusta ja suolistokaasuja

Toisaalta laukaisevista syistä yleisimpiä ovat Helicobacter pylori -bakteerin tuottamat infektiot ja steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden, kuten aspiriinin, pitkäaikainen käyttö.

Yhteenveto

Lyhyesti sanottuna lääkärit käyttävät mahalaukkua suojaavia tai haavaumia estäviä lääkkeitä erilaisten mahalaukussa esiintyvien sairauksien hoitoon, jotka edellyttävät mahahapon tuotannon estämistä. Antasidit taas ovat aineita, jotka neutraloivat mahahapon, eivät estä sen eritystä. Siksi jälkimmäisiä tulisi käyttää närästyksen hoitoon.

Kysy lääkäriltäsi tai apteekista, mikä lääke sopii sinulle, äläkä koskaan lääkitse itseäsi, sillä saatat käyttää tilanteeseesi sopimatonta lääkettä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Truyols Bonet J, Martínez Egea A, G. H. A. (2014). Ulcera Gastrica Y Duodenal.
 • De Graaf, L., & Ragetli, B. (2018). Omeprazol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-018-0095-4
 • Alsasua, A., Blanco, E., Camarasa, J., & Faura, C. (2012). Fármacos Antiulcerosos. Actualidad En Farmacologia y Terapêutica.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.