Kotikonsteja mahakatarriin lapsilla

Mahakatarri on yleinen vatsakivun syy lapsilla. Se on ehdottomasti syy viedä lapsi lääkäriin, mutta sillä välin oireita voidaan lievittää kotikonstein.
Kotikonsteja mahakatarriin lapsilla

Kirjoittanut Angélica Quijano

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Gastriitti eli mahakatarri on yleisempi aikuisilla, mutta siitä voivat kärsiä myös lapset. Se on lapsilla samanlainen kuin aikuisilla. Mahakatarri on periaatteessa mahalaukun limakalvon tulehdusta, jota voivat aiheuttaa eri tekijät, esimerkiksi bakteeri-infektiot, kehnot ruokailutottumukset ja stressi. Oireet vaihtelevat vatsakivusta ja vatsan polttelusta pahoinvointiin ja oksenteluun. Tässä artikkelissa esittelemme kotikonsteja mahakatarriin lapsilla.

Ota aina yhteyttä lastenlääkäriin, jos huomaat lapsellasi gastriitista kertovia varoitusmerkkejä. Pidä kuitenkin mielessä, että tämä vaiva ei yleensä johda lapsen terveyden kannalta suurempiin komplikaatioihin. Joitakin sen oireita voidaan kuitenkin lievittää alla luetelluilla ruokavaliomuutoksilla.

Kotikonsteja mahakatarriin lapsilla

World Journal of Gastroenterology -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, että mahalaukun limakalvon tulehdus, joka tunnetaan paremmin gastriittina tai mahakatarrina, on yleinen vastakivun syy lapsilla. Koska sen syntyyn liittyy useita tekijöitä, hoito voi olla monitieteellistä ja yksilöityä.

On kuitenkin olemassa tiettyjä toimia ja kotikonsteja, joilla oireita voidaan helpottaa ainakin väliaikaisesti. Ne eivät korvaa lääkärin neuvoja, mutta voivat ainakin vähentää oireita.

Kotikonsteja mahakatarriin lapsilla: ruokailutottumukset

Useimmiten lasten gastriitti on peräisin huonoista ruokailutottumuksista. Heillä ei joko ole säännöllistä ateriarytmiä tai he syövät tiettyjä mahalaukkua ärsyttäviä ja tulehdusta sekä kipua aiheuttavia ruoka-aineita.

Lapsilla on ihan erityiset ravitsemukselliset vaatimukset, joten laadi yhdessä ravitsemusasiantuntijan kanssa juuri omalle lapsellesi sopiva ruokavalio. Rajoita heti alkuun lapsen ruokavaliossa ruokia, joissa on runsaasti valkaistuja jauhoja, lisättyä sokeria, happoja ja mausteita, koska nämä kaikki ärsyttävä mahalaukun limakalvoa.

Mitä ateriarytmiin tulee, International Scholarly Research -julkaisun artikkeli esittää, että vaihtelevat ruokailuajat pitkäkestoisesti liittyvät lisääntyneeseen helikobakteeri-infektion riskiin, joka on yksi merkittävimmistä gastriitin aiheuttajista.

Gastroenterology Review -lehdessä julkaistussa artikkelissa taas todetaan, että tuoreen parsakaalin ja mustikoiden lisääminen ruokavalioon voi auttaa helpottamaan mahakatarrin oireita johtuen pääosin niiden tulehduksenvastaisista ja antibakteerisista ominaisuuksista.

Mahalaukkua ärsyttävät ruoat voivat aiheuttaa mahakatarria lapsilla
Mahalaukkua ärsyttävien ruoka-aineiden nauttiminen voi laukaista mahakatarrin lapsilla. On tärkeää tehdä muutoksia ruokavalioon ravitsemusasiantuntijan avulla.

Valkosipuliuute

Valkosipuli on todistetusti toimiva kotikonsti mahakatarriin kansanlääkinnässä. Lapset eivät välttämättä pidä sen mausta, mutta yritä keksiä keino saada heidät syömään sitä. On tutkimusnäyttöä siitä, että se auttaa torjumaan helikobakteeria elimistöstä.

Murskaa valkosipulia pieneen määrään hunajaa ja käytä lisäapuna gastriitin hoidossa. Lapsi voi nauttia sitä myös sellaisenaan tai uutteina.

Kotikonsteja mahakatarriin lapsilla: probiootit

Nämä ovat eläviä mikro-organismeja, joita löytyy tietyistä ruoista ja joita on käytetty jo vuosituhansia ruoansulatuksen parantamiseen. Nämä hyvät bakteerit voivat lisätä elimistön vastustuskykyä joidenkin huonojen bakteerien haittavaikutuksille.

World Journal of Gastroenterology -lehden julkaisussa osoitetaan, että probiootit auttavat osaltaan estämään helikobakteeri-infektiota. Niitä saa syömällä seuraavia tuotteita:

  • Jogurtti
  • Kombucha
  • Oliivit ja suolakurkut
  • Hapankaali
  • Kefiiri
  • Kimchi
  • Miso

Eteeriset öljyt

Eteeristen öljyjen käyttö on viime vuosina lisääntynyt johtuen niiden hyödyistä kaikenlaisiin terveysvaivoihin, mukaan luettuna ruoansulatuskanavaan liittyvät ongelmat. Antimicrobial agents and chemotherapy -lehden tutkimuksessa esitetään, että ne saattavat vaikuttaa suotuisalla tavalla helikobakteerin liiallisen kasvun ehkäisyyn.

Valkosipuli- ja piparminttuöljyt ovat erityisen hyödyllisiä tähän tarkoitukseen. Niitä tulee silti käyttää varoen, sillä suurina määrinä ne voivat olla myrkyllisiä. Noudata aina valmistajan ohjeita.

Eteeriset öljyt ovat kotikonsteja mahakatarriin lapsilla
Jotkut eteeriset öljyt näyttävät toimivan lisäapuna gastriitin hoidossa.

Kuinka ehkäistä mahakatarria lapsilla?

Mahakatarri ei ole yleinen pienillä lapsilla, mutta kyseinen vaiva voi tietysti ilmaantua milloin vain. Sitä voi kuitenkin ehkäistä tietyillä toimilla yllä mainittujen lisäksi. Näitä ovat:

  • Säännöllisen ateriarytmin noudattaminen
  • Syötä lapsi vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa
  • Älä laita liikaa ruokaa lapsen lautaselle
  • Auta lasta rentoutumaan esimerkiksi joogaamalla, meditoimalla tai vaikka vain musiikkia kuuntelemalla

Milloin lasten mahakatarri on syy ottaa yhteyttä lääkäriin?

Kuten yllä mainittiin, mahakatarri ei useimmiten aiheuta vakavia terveysongelmia. Käänny silti lääkärin puoleen, jos lapsella esiintyy voimakasta vatsakipua, toistuvaa oksentelua tai muita merkittäviä oireita. Lääkäri osaa määrittää vaivan syyn ja määrätä oikean hoidon.

Pidä lopuksi mielessä, että yllä olevat oireet eivät ole aina merkki mahakatarrista; ne voivat johtua kokonaan eri vaivasta. Vain lääkäri pystyy selvittämään oireiden syyn ja tekemään tarvittavia tutkimuksia oikean diagnoosin saamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Islek A, Yilmaz A, Elpek GO, Erin N. Childhood chronic gastritis and duodenitis: Role of altered sensory neuromediators. World J Gastroenterol. 2016;22(37):8349-8360. doi:10.3748/wjg.v22.i37.8349
  • Bergonzelli, G. E., Donnicola, D., Porta, N., & Corthésy-Theulaz, I. E. (2003). Essential oils as components of a diet-based approach to management of Helicobacter infection. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. https://doi.org/10.1128/AAC.47.10.3240-3246.2003
  • Cellini, L., Di Campli, E., Masulli, M., Di Bartolomeo, S., & Allocati, N. (1996). Inhibition of Helicobacter pylori by garlic extract (Allium sativum). FEMS Immunology and Medical Microbiology. https://doi.org/10.1016/0928-8244(95)00120-4
  • Hołubiuk, Ł., & Imiela, J. (2016). Diet and Helicobacter pylori infection. Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 11(3), 150-154. https://doi.org/10.5114/pg.2016.61487
  • Lim, S.-L., Canavarro, C., Zaw, M.-H., Zhu, F., Loke, W.-C., Chan, Y.-H., & Yeoh, K.-G. (2013). Irregular Meal Timing Is Associated with Helicobacter pylori Infection and Gastritis . ISRN Nutrition. https://doi.org/10.5402/2013/714970

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.