Logo image
Logo image

Viisi tottumusta, jotka voivat pahentaa gastriittia

2 minuuttia
Jotkut yleiset tottumukset, kuten tupakointi, alkoholinjuonti ja epäterveellinen ruokavalio, voivat pahentaa gastriittia huomattavasti, joten luovu näistä tavoista.
Viisi tottumusta, jotka voivat pahentaa gastriittia
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Gastriitti eli mahakatarri on epämukava vaiva, jolle on ominaista mahalaukun limakalvon tulehdus tai turvotus. Joissakin tapauksissa gastriitti johtuu infektiosta, lääkkeistä, stressistä tai autoimmuunivasteesta. Mutta tiedätkö, mitkä tottumukset voivat pahentaa gastriittia?

Gastriitti on yleensä lievää, mutta tämä vaiva voi aiheuttaa myös kipua ja haavaumia mahalaukussa. Gastriitin hoito keskittyy sen alla piilevien syiden hoitoon ja ärsytystä aiheuttavien aineiden eliminoimiseen. Jotkut yksinkertaiset elämäntapamuutokset ja ilman reseptiä saatavien närästyslääkkeiden käyttö voivat auttaa hoitamaan ongelman.

Useimmissa tapauksissa gastriitti häviää ongelmitta. Mutta jos sitä ei hoideta asianmukaisesti, se voi kestää pitkäänkin. Tässä artikkelissa katsomme eräitä tottumuksia, jotka voivat pahentaa gastriittia.

Viisi tottumusta, jotka voivat pahentaa gastriittia

1. Riittämätön vedenjuonti

Some figure

Vedellä on neutraali pH-arvo. Näin ollen runsas vedenjuonti auttaa kontrolloimaan mahanesteiden happamuutta.

Vältä kuitenkin juomasta vettä liikaa juuri ennen tai jälkeen aterioita, sillä tällöin se voi vaikuttaa haitallisesti.

Tutustu tähän artikkeliin: Auttaako vedenjuonti laihtumaan? Myytit ja totuudet

2. Kova stressi voi pahentaa gastriittia

Some figure

Päivittäinen stressi ja ahdistus voivat vaikuttaa haitallisesti mahalaukun terveyteen ja aiheuttaa tulehdusta sen limakalvoilla. Seurauksena on tällöin stressiperäinen gastriitti. Toisin kuin muut gastriitit, stressiperäinen gastriitti ei johdu bakteereista, vaan kasautuneista negatiivisista tunteista.

Liiallinen stressi ja ahdistus vapauttavat mahahappoja, mikä johtaa liialliseen kuormitukseen mahalaukun limakalvolla ja näin sen syöpymiseen. Onkin suositeltavaa tehdä rentoutusharjoituksia kuten joogaa tai meditaatiota, sillä ne voivat auttaa lievittämään stressiä suuresti.

Kaikki kärsivät joskus stressistä. Ihmiset kokevat sitä eri tavoin ja eriasteisena päivittäin. Pieninä annoksina stressi on hyödyllistä, mutta liiallinen stressi voi vaikuttaa haitallisesti fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Lisäksi stressi voi pahentaa gastriittia, sillä stressistä ja ahdistuksesta kärsivän ihmisen veren kortisolitasot nousevat, mikä muuttaa immuunijärjestelmän vastetta ja vaimentaa ruoansulatusjärjestelmän toimintaa. Tästä syystä ruoansulatusongelmat ja ahdistus kulkevat usein käsi kädessä.

3. Tupakointi pahentaa gastriittia

Some figure

Tupakointi on yksi merkittävimmistä elämäntavoista, jotka voivat pahentaa gastriittia. Tupakointi on valtava riskitekijä useiden mahalaukun vaivojen kehittymisessä.

Se voi heikentää mahalaukun limakalvon korjautumiskykyä ja aiheuttaa mahahaavoja.

4. Alkoholin juominen

Some figure

Liiallinen alkoholinkäyttö on yksi yleisimmistä gastriitin syistä. Itse asiassa alkoholi sisältää eräitä myrkkyjä, jotka voivat ärsyttää mahalaukkua ja aiheuttaa siellä tulehdusta, jos alkoholia juo liikaa.

Jos mahalaukkusi on jo tulehtunut, alkoholin juominen saa sen vuotamaan verta. Tämä voi johtaa paljon vakavampiin vaivoihin, kuten mahahaavoihin.

Lue tämäkin artikkeli: Voit lievittää mahakatarria näillä ruoilla

5. Epäterveellinen ruokavalio

Some figure

Muista myös välttää tiettyjä ruokia tai muita aineita lievittääksesi tai ehkäistäksesi gastriitin oireita. Vaikka ruokavalio ja ravitsemus eivät tunnu vaikuttavan merkittävällä tavalla gastriitin ehkäisyyn ja hillintään, muutokset ruokavaliossa voivat auttaa kontrolloimaan joitakin gastriittiin liittyviä oireita. Poista siis ruokavaliostasi rasvaiset, mausteiset ja prosessoidut ruoat.

Runsaasti rasvaa sisältävät maitotuotteet, kuten rasvaiset kermat, aktivoivat mahalaukun nesteiden eritystä, mikä pahentaa gastriittia.

Vältä myös kaikkia sellaisia ruokia, jotka voivat olla mahalaukulle haitallisia tai ärsyttäviä, kuten valkosipulijauhe, pippuri, tomaatti tai happamat juomat kuten kahvi. Jopa tietyt vihannekset voivat pahentaa gastriittia.

Muista lopuksi, että terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio sekä terveelliset elämäntavat voivat pienentää eri vaivojen riskiä, esimerkiksi juuri gastriittia. Jos kärsit gastriitista, antamamme vinkit auttavat sinua taatusti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011
  • Soriano Izquierdo, A., Sans Cuffí, M., Elizalde Frez, J. I., & Bessa Caserras, X. (2000). Gastritis y gastropatías. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(00)70013-8
  • Sipponen, P., & Maaroos, H. I. (2015). Chronic gastritis. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365521.2015.1019918
  • Varbanova, M., Frauenschläger, K., & Malfertheiner, P. (2014). Chronic gastritis – An update. Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2014.10.005
  • Ma, L., Chow, J. Y. C., & Cho, C. H. (1998). Effects of cigarette smoking on gastric ulcer formation and healing: Possible mechanisms of action. Journal of Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/00004836-199800001-00013
  • Bienia, A., Sodolski, W., & Luchowska, E. (2002). The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio D: Medicina.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.