Logo image
Logo image

Voit lievittää mahakatarria näillä ruoilla

4 minuuttia
Mahakatarrin lievittämiseksi on tärkeää syödä riittävän usein, sillä täysin tyhjä vatsa voi olla kipeämpi.
Voit lievittää mahakatarria näillä ruoilla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mahalaukun tulehdustila, joka tunnetaan paremmin mahakatarrina, on krooninen vaiva, joka voi johtua useista syistä. Onneksi mahakatarria voi lievittää luonnollisesti. Tänään annamme joukon ravintoon liittyviä vinkkejä, joista voi olla sinulle paljon apua.

Mahdollisia mahakatarrin syitä

Yksi mahakatarrin yleisimmistä syistä liittyy lääkkeiden, kuten särkylääkkeiden tai aspiriinin, käyttöön. Ne voivat aiheuttaa haittaa mahalaukun limakalvolle.

Toiseksi, liiallinen ja/tai usein toistuva alkoholin juonti vaikuttaa myös voimakkaasti mahakatarrin syntyyn.

Myös jatkuva teen, kahvin ja sitruunamehun juominen ennen syömistä voi ärsyttää mahalaukun limakalvoa. Tämä voi johtaa krooniseen tai pitkäaikaiseen mahakatarriin.

Lopuksi, ja vaikka tämä ei olekaan mahakatarrin syy, hyvin kuumien tai hyvin kylmien juomien nauttiminen voi pahentaa mahakatarria. Ne voivat aiheuttaa ärsytystä ja kipua päästessään kosketuksiin mahalaukun limakalvon kanssa.

Käy katsomassa: Päärynä ja banaani tehoavat mahakatarriin

Oireet

Jos kärsit seuraavien oireiden yhdistelmästä, mene välittömästi gastroenterologin juttusille, sillä kyseessä voi olla akuutti gastriitti:

 • Ruokahaluttomuus, erityisesti aamuisin.
 • Polttava tunne tai närästys.
 • Kipu vatsassa tai kyljissä.
 • Oksentelu (toisinaan verinen oksennus).
 • Veriset ulosteet.

Yhdeksän ruokaa mahakatarrin lievittämiseen

Jos sinulla tai läheiselläsi on todettu mahakatarri, näistä tiedoista voi olla paljon apua. Alla jaamme yhdeksän parasta ruokaa mahakatarrin lievittämiseen.

1. Hunaja

Some figure

Hunajassa on paljon antioksidantteja, jotka voivat auttaa vahvistamaan mahalaukun limakalvoa. Näin ollen se voi auttaa alentamaan mahakatarrin riskiä ja lievittämään sitä.

 • Juo päivittäin tyhjään mahaan lasillinen lämmintä vettä, jossa on kaksi ruokalusikallista hunajaa.
 • Huomaat närästyksen vähenevän tuota pikaa merkittävästi.

2. Oliiviöljy lievittää mahakatarria

Oliiviöljykin voi auttaa lievittämään mahalaukun limakalvon tulehdusta johtuen anti-inflammatorisista ominaisuuksistaan.

 • Kaada ruokalusikallinen oliiviöljyä kupilliseen lämmintä vettä tai lämmintä maitoa.
 • Juo päivittäin tyhjään mahaan. Tämä auttaa vähentämään mahalaukun ärsytystä.

3. Sipuli voi lievittää mahakatarria

Sipuli voi lievittää mahakatarria. Joidenkin tutkimusten mukaan se voi auttaa karkottamaan helikobakteerin. Tämä on yksi mahakatarria aiheuttavista bakteereista.

Sipulia ei kuitenkaan tulisi syödä liikaa, sillä se on suhteellisen voimakas vihannes. Lisäksi sipuli voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ilmavaivoja joillakin ihmisillä. Kysy aina neuvoa lääkäriltä ennen sipulin käytön aloittamista.

 • Hyödynnä sipulia syömällä sitä neljäsosa teelusikallista.
 • Valitse musta sipuli, jos sitä vain löytyy jostain, sillä siinä on jopa enemmän vitamiineja ja mineraaleja.

4. Kaurapuuro

Some figure

Tämä on yksi loistava vaihtoehto mahakatarrin lievittämiseen johtuen sen antioksidanteista, jotka auttavat puhdistamaan elimistöä.

Kaurapuuroa voi syödä hunajalla makeutettuna päivittäin aamupalaksi.

Tutustu: Kaura-banaaniletut maistuvat aamiaisella!

5. Papaija lievittää mahakatarria

Tiesitkö, että papaijan siemenistä voi olla suurta hyötyä mahalaukun terveydelle? Tämä johtuu niiden sisältämästä papaiini-entsyymistä, joka auttaa hajottamaan ruoan proteiinia ja neutralisoimaan mahahappoja. Näin ollen se voi lievittää mahakatarria.

Erota papaijan siemenet hedelmälihasta ja kuivata ne auringossa. Kun ne ovat kuivuneet, murskaa ne jauheeksi. Laita pieni määrä jauhetta muutaman ananasviipaleen päälle ja nauti viipaleet aamupalaksi. Saat helpotusta välittömästi.

6. Siemenet

 • Valmista seos, jossa on yhtä paljon fenkolinsiemeniä, vihreän kardemumman siemeniä ja kanelinsiemeniä. Kaikissa näissä siemenissä on ruoansulatusta edistäviä vitamiineja ja mineraaleja.
 • Paahda niitä kuivalla paistinpannulla puoli minuuttia.
 • Murskaa ne sitten jauheeksi. Voit nauttia teelusikallisen tätä jauhetta aterioiden jälkeen.
 • Älä nauti näitä siemeniä liikaa, sillä kaikki liika voi olla haitaksi.

7. Musta suola eli kala namak

Nauti kahdesta kolmeen teelusikallista mustaa suolaa jokaisen aterian jälkeen noin kahden kuukauden ajan.

Siinä on vähemmän jodia kuin perinteisessä pöytäsuolassa ja myös tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Se voi näin auttaa merkittävästi vähentämään mahakatarrin oireita.

8. Persilja

Persilja on yksi hyvä keino lievittää mahakatarria, sillä siinä on diureettisia ominaisuuksia ja mineraaleja kuten kaliumia, kalsiumia ja fosforia.

 • Hyödynnä persiljan ominaisuudet puristamalla siitä mehua.
 • Lisää hieman mustaa suolaa ja mustapippuria.
 • Ota kolme ruokalusikallista tätä seosta jokaisen aterian jälkeen.

9. Inkivääri lievittää mahakatarria

Inkivääri voi auttaa lievittämään kaikkia vatsavaivoja. Tämä johtuu sen antioksidanteista, jotka auttavat puhdistamaan mahalaukkua.

Mahakatarriin ja mahahaavoihin voi valmistaa inkivääri-sipulihaudukkeen, joka auttaa vähentämään tulehdusta ja pahoinvointia.

Älä nauti tätä hauduketta liikaa, sillä sekä inkivääri että sipuli ovat melko voimakkaita.

Ruokavalio mahakatarriin

Jos sinulla on mahakatarri, noudata yllä mainittujen hoitojen lisäksi oikeanlaista ruokavaliota. Muutoin hoidoista ei saata olla apua, ainakaan odotetulla tavalla. Voit syödä vähärasvaista jogurttia, hedelmiä, kookosvettä ja vähärasvaisia ruokia.

Mitä ei tulisi syödä, jos haluat lievittää mahakatarria

Some figure

Monet ruoat ovat haitallisia mahakatarrista kärsiville, sillä ne pahentavat tulehdustilaa. Jos siis kärsit gastriitista, vältä seuraavia ruokia:

 • Alkoholi
 • Kahvi ja tee
 • Virvoitusjuomat ja pastöroidut juomat
 • Kaakaotuotteet
 • Sitrusmehut
 • Punainen liha
 • Mausteiset ruoat

Muita suosituksia

Vaikka et olisikaan nälkäinen, älä pidä ruokailuvälejä liian pitkinä. Tyhjä maha ärtyy enemmän, eli mahakatarri pahenee entisestään. Pyri syömään hyvä aamiainen, vaikka sinulla ei olisi nälkä.

Älä myöskään unohda juoda vähintään kahdeksan lasillista vettä päivässä. Tämä auttaa huuhtomaan mahalaukussa eläviä bakteereja, jotka pahentavat katarria.

Muista, että pelkkä oikea ruokavalio ei riitä, erityisesti akuutissa gastriitissa. Vaikka se voi auttaa lievittämään oireita, on aina parasta mennä lääkäriin. Tämä ruokavalio voi täydentää loistavasti lääkärin määräämää hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.