Mikä on terveellisin suola?

Ruoanlaitossa suola on perinteisesti ollut tärkeä tuote, jotta aterioista saadaan maistuvia. Se voi itse asiassa olla kotikeittiön ykköstuote, samoin kuin useiden ravintoloidenkin.
Mikä on terveellisin suola?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt, onko päivittäin syömäsi suola terveellistä? Ja mikä onkaan sitten terveellisin suola?

Kannattaa selvittää, minkälaista suolaa on hyvä syödä. Tässä esittelemme siis eri tyyppiset suolat ja niiden terveysvaikutukset.

Eri suolatyyppien haitat ja hyödyt

1. Tavallinen pöytäsuola

pöytäsuola

Kun pöytäsuolaa valmistetaan, siihen lisätään usein muita mineraaleja, kuten jodia ja fluoria sekä muita lisä- ja säilöntäaineita. Pöytäsuola on erittäin kätevä apu makujen tasapainottamiseksi aterioilla.

2. Jalostamaton merisuola

melko karkeaa suolaa

Tätä suolaa saadaan luonnollisesta prosessista, kuten esimerkiksi veden haihtumisesta. Merisuola koostuu muun muassa kloorista, natriumista, jodista ja fluorista. Natriumkloridi on tärkeä merisuolan osa.

Väri on harmahtava, ja ateriat saavat tästä suolasta voimakkaampaa makua kuin tavallisesta pöytäsuolasta.

Merisuola on paljon terveellisempi valinta ruoanlaittoon kuin pöytäsuola, ja se on myös kalliimpaa. Muista, että tärkeintä on kuitenkin aina tietää, kuinka paljon suolaa on hyvä määrä kussakin ruoassa.

3. Suolankukka

Mikä on terveellisin suola? Olisiko se suolankukka?

Tätä suolaa saadaan merisuolakaivoksen ylimmästä kerroksesta. Suolankukan keräämiseksi Atlantilta ja Välimereltä käytetään perinteistä käsityötekniikkaa. Useimmiten tätä suolaa hyödynnetään erityisesti gourmet-ruoassa, sillä se on todella maukasta.

Kyseessä on hypotoninen suola, eli sen nauttiminen ei aiheuta nesteen kertymistä kehoon. Jos suolankukkaa verrataan muihin suoloihin, voidaan todeta, että se sisältää vähemmän natriumia ja natriumkloridia. Mitä tulee makuun tarkemmin ottaen, suolankukka on vähemmän intensiivinen, sillä se liukenee suussa helposti.

4. Himalajan suola

Onko Himalajansuola terveellisin suola?

Tämä suola on peräisin Pakistanista ja Etelä-Amerikasta, eikä itse asiassa Himalajalta. Sitä on mainostettu vuosia, sillä se sisältää runsaasti välttämättömiä ravinteita (84:aa), mineraaleja sekä hivenaineita. Se on siis hyväksi kehon toiminnalle, mutta Himalajan suola on suosittua myös värinsä vuoksi – vaaleanpunainen suola erottuu muista tyypeistä selvästi.

Mikä on siis terveellisin suola?

Suolaa mainostetaan erilaisilla tavoilla, esimerkiksi terveellisinä, luonnollisina, puhtaina… Seuraavat suositukset tekevät suolan valinnan prosessista nopeamman kaupan hyllyä katsoessasi:

  • Jokainen suolatyyppi sisältää natriumkloridia, joten suolaa ei koskaan tulisi käyttää kovin runsaasti.
  • Itse asiassa suolan lisääminen ei ole tarpeen, sillä saat natriumia jo muutenkin runsaasti monista tuotteista.
  • Pääasiassa suolaa käytetään antamaan ruoalle makua, eikä yleensä tarkoituksena ole terveyden lisääminen – valitettavasti.
  • Ravinteikkaimmat suolat ovat luonnosta suoraan saatavia käsityömenetelmillä – näitä ovat esimerkiksi mineraali- ja kivisuolat.
  • Markkinoinnilla saadaan nostettua suolan hintaa, ja onkin selvä, että taloudelliset intressit jyräävät tuotteiden myynnissä. On vaikeaa selvittää, onko jokin suola oikeasti hintansa väärti vai pelkästään markkinoinnilla arvokkaaksi tehty.

Entä sitten suolan määrä?

Ongelmana ei ole koskaan itse suola, vaan se miten sitä käytetään ja kuinka paljon. On tärkeää, että suolaa ei laiteta ruokaan liikaa, sillä se on muuten vaaraksi ihmisen terveydelle. Liikakäyttö aiheuttaa sydämen ja verisuonten sairauksia, munuaisten vajaatoimintaa, mahahäiriöitä, osteoporosia sekä monia muita ongelmia.

Siksi on tärkeää tietää, minkälaisia eri tyyppiset suolat ovat ja millä suola voidaan korvata keittiössä. Näin voit valita sen tyyppistä suolaa, joka sopii parhaiten tiettyyn tilanteeseen ja joka on vähiten vaaraksi terveydelle. Muista, että mausteet ja aromaattiset yrtit voivat olla erittäin hyödyllisiä ruoanlaitossa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Unettomuus on häiriö, jota voi hoitaa suolalla ja sokerilla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Unettomuus on häiriö, jota voi hoitaa suolalla ja sokerilla

Unettomuus on häiriötila, jossa hminen ei pysty nukkua kunnolla. Voi myös olla vaikeaa saada unen päästä kiinni tai heräät liian aikaisin aamulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.