Logo image
Logo image

Anna lisää makua kasvisruokiin näiden vinkkien avulla

3 minuuttia
Muista, että ruoanlaitto on taidetta, johon liittyy vapaus, luovuus, rakkaus ja omistautuminen. Jos päätät kokeilla rohkeampia yhdistelmiä vihannesten ja muiden ruokien kohdalla, onnistut siinä varmasti.
Anna lisää makua kasvisruokiin näiden vinkkien avulla
Viimeisin päivitys: 08 maaliskuuta, 2019

Ruoanlaitto ei ole aina helppo tehtävä. Aterian maustaminen niin, että se olisi jokaisen perheenjäsenen mieleen, on jo haaste itsessään puhumattakaan siitä, että tähän yhtälöön lisätään vielä vihannekset. Ruoan maku on juuri se, mikä antaa meille mielihyvän tunteen syödessämme. Lisää makua kasvisruokiin näillä vinkeillä!

Ehkäpä vastenmielisyys tätä ruokaryhmää kohtaan syntyi siitä, että äiti pakotti meidät syömään jotain, jonka mausta emme pitäneet. Oli syy mikä tahansa, moni ei ole vihannesten ystävä. Niiden valmistustapa voi kuitenkin vaikuttaa suuresti niiden makuun.

Tässä on lista loistavia vinkkejä, joiden avulla lisäät helposti makua kasvisruokiin!

Lisää makua kasvisruokiin näiden vinkkien avulla

Some figure

Suolainen, makea, hapan, tulinen: kaikki on mahdollista

Kuka tahansa tietää, että vihannekset ovat loistavia terveydelle. Mutta tästä herää kysymys: miksi niiden syöminen sitten on niin vaikeaa, jos ne ovat niin erinomaisia? Se liittyy luultavasti huonoihin muistoihin, joita niiden maku saa suussa aikaan.

Nämä pienet vinkit voivat kuitenkin auttaa sinua nauttimaan vihannesten ainutlaatuisesta mausta.

Makea

Vaikka tämä voi olla vaikea uskoa, suurin osa vihanneksista sisältää melko paljon sokeria. Sokerin määrä vaihtelee vihanneksesta riippuen. Toisin sanoen, retiisit ja kaalit ovat kumpikin vihanneksia, mutta niiden sokeripitoisuus ei ole sama. Sokerin määrä vaihtelee myös sen mukaan, kuinka valmistat vihannekset.

Näin ollen esimerkiksi pannulla paistaminen tai paahtaminen voi poistaa vihanneksesta sen mahdollisen kitkeryyden, sillä sen sisältämien sokerien paahtaminen voimistaa vihanneksen makua.

Jos vihannekset peitetään öljyllä, tapahtuu niin kutsuttu Maillard-reaktio. Kuuma öljy haihduttaa nopeasti pinnan kosteuden, ja tämän seurauksena vihannekset pehmenevät ja niiden pinta muuttuu erinomaiseksi. Samalla niiden maku muuttuu herkulliseksi ja makeaksi, ja ne sopivat loistavasti muiden ruokien kanssa.

Suolainen

Some figure

Tämä aihe on hyvin omakohtainen: ruokien maustaminen riippuu kulttuurista.

Esimerkiksi Intiassa on tavallista käyttää melko voimakkaita mausteita, (curry, valkosipuli, ruohosipuli, soijakastike, chilit) antamaan ruoalle tyypillisen tulisen maun.

Jos kuitenkin olet sellainen henkilö, joka tykkää maustaa vihannekset suolalla, sinun on osattava käyttää sitä oikein:

  • Sienten, korianterin, valkosipulin tai sipuleiden kanssa on mitattava käytetyn suolan määrä. Nämä ainesosat voivat menettää makuaan, ja liiallisen suolan käyttäminen olisi näin haitallista.
  • Toisaalta taas lisukkeissa ja makeammissa ruoka-aineissa, kuten kesäkurpitsan ja maniokin kohdalla, suolan käyttäminen on ehdottoman suositeltavaa.

Kokeilu auttaa tietämään, ovatko maut kohdillaan vai eivät.

Kirpeä

Vaikka tämä voi tuntua yllättävältä, kirpeät maut ovat hyödyllisempiä aterioissa kuin saattaisit kuvitella. Ne toimivat hyvin vastakohtana makealle.

Piparminttu yhdistettynä herneisiin ja perunoihin tai persiljaan salaateissa, joilla on makea kastike, ovat joitakin ilmiselviä esimerkkejä tästä.

Lisäksi kumina on täydellinen yhdistelmä paahdettujen porkkanoiden kanssa.

Tulinen

Tämän vinkin kohdalla on aina muistettava, että suhteeton tulisuus ruoissa on yleensä haitallista terveydelle.

Mausteet voivat kuitenkin antaa ruoalle voimakkuutta ja eksoottisuutta.

Paras tulinen vihannes on chilipaprika. Tämä ainesosa tuottaa erityisen tunteen ja reaktion makunystyröissä. Muiden vihannesten kanssa se antaa ruokaan sekoituksen eri makuelämyksiä.

Hapan

Vihanneksissa harvoin on sitä happamuutta, josta makunystyrämme nauttisivat. Mutta keittiössä kaikki on mahdollista. Jos haluat lisätä kasvisaterioihisi hieman happamuutta, sitruuna (joka on hedelmä) on paras apusi. Vaikka puristaisit vain hieman sitruunamehua antamaan ruokaan kosteutta, tulos on aina palkitseva.

Some figure

Sitruunaa käytetään tavallisesti antamaan happamuutta salaatteihin, ja se miellyttää lähes jokaista. Aivan kuten oliiviöljyn, etikan tai sinapin kohdalla, tämäkin on makuasia.

Muista, että ruoanlaitto on taidetta, johon liittyy vapaus, luovuus, rakkaus ja omistautuminen. Jos päätät kokeilla rohkeampia yhdistelmiä vihannesten ja muiden ruokien kohdalla, onnistut siinä varmasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition. https://doi.org/10.3945/an.112.002154

Burkholder, N., Rajaram, S., & Sabaté, J. (2015). Vegetarian Diets. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00722-4

Phillips, F. (2005). Vegetarian nutrition. Nutrition Bulletin. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2005.00467.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.