Logo image
Logo image

Raakaravinto - 5 parasta hedelmää ja vihannesta

4 minuuttia
Sipuli auttaa tehostamaan elimistön aineenvaihduntaa, ja se myös alentaa verensokeritasoja. Sitä tulisi kuitenkin syödä raakana, sillä mikäli käsittelet sipulia kuumentamalla, se voi menettää jopa 60 % sen sisältämistä hyödyllisistä entsyymeistä.
Raakaravinto - 5 parasta hedelmää ja vihannesta
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Olet luultavasti joskus kuullut, että niin sanottu raakaravinto on hyödyksi terveydelle ja painonpudotuksen kannalta. On olemassa lukuisia erilaisia raakaravintodieettejä, mutta tässä artikkelissa keskitymme pelkästään raakoina syötyjen vihannesten ja hedelmien hyötyihin.

Ravitsemusasiantuntijat vahvistavat, että jos lisäät päivittäin nauttimiesi raakojen hedelmien ja vihannesten määrää, autat kehoasi sekä polttamaan enemmän rasvaa että estämään lukuisia sairauksia. Raakoina nautitut vihannekset ja hedelmät myös hidastavat ikääntymisprosessia, joten hyödyt varmasti kiinnostavat monia. Jatka lukemista, ja kerromme mitkä nämä 5 parasta raakana syötävää hedelmää ja vihannesta ovat!

Raakaravinnon monet hyödyt

Some figure

On olemassa monia sellaisia ruokatuotteita, joilla on enemmän hyödyllisiä ominaisuuksia silloin kun ne syödään raakoina. Niitä ei siis tulisi valmistaa kuumentamalla, koska niiden teho terveyden edistämisen kannalta vähenee. Raakaravinto sisältää on myös paljon vitamiineja, mineraaleja ja ruoansulatusta edistäviä entsyymejä, jotka auttavat sinua tuntemaan olosi kylläisemmäksi.

Raakaravinnon suuriin hyötyihin liittyen on kuitenkin aina muistettava, että on tärkeää myös tietää, mistä syömäsi hedelmät tai vihannekset ovat peräisin. Mitä vähemmän ne ovat joutuneet kosketuksiin kemikaalien ja hyönteismyrkkyjen kanssa tuotannon aikana, sen parempi. Älä siis mieti kahta kertaa sitä, olisiko sinun parempi alkaa valita luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita vähemmän luonnollisten versioiden sijasta – vastaus on ehdottomasti kyllä!

Miksi raakaravinto on ihmiselle hyväksi?

  • Raakaravinto vähentää vatsan turvotusta. Jos sinulla on usein huono ruoansulatus tai ruokailun jälkeisiä ilmavaivoja, valitse 5 raakaa hedelmää tai vihannesta joka päivä, jotta voisit päästä eroon näistä vatsan ongelmista. Pureskele myös hitaammin, jotta ruokasi olisi vatsallesi helpommin käsiteltävissä. Silloin aktivoit entsyymejä, jotka parantavat ruoansulatusta sekä edesauttavat ravinteiden imeytymistä. Älä myöskään unohda, että raakaravinnon syönti on paras tapa välttää ummetusta.
  • Se saa sinut tuntemaan itsesi kylläisemmäksi. Raakaravinnon syönti ei ainoastaan ole hyväksi ravinteiden imeytymisen kannalta, vaan se saa myös aikaan välittäjäaineiden toimintaa aivoissa, ja elimistösi lopettaa tällöin ruoan haluamisen jos se on jo saanut tarpeeksi ravintoa. Raakaravinto kohottaa myös serotoniinitasoja, mikä kohentaa mielialaasi.
  • Se hidastaa ikääntymisprosessia. Haluatko viivästyttää ryppyjen syntyä kasvoillasi? Raakaravinto ei tietenkään pysty estämään niiden kehittymistä loputtoman pitkään. Se voi kyllä auttaa viivästyttämään ryppyjen ilmestymistä siksi, että se sisältää hyvin suuren määrän antioksidantteja. Research Center for Human Nutrition -tutkimuskeskuksessa tehdyn tutkimuksen mukaan raakojen hedelmien ja vihannesten syönti päivittäin antaa elimistölle suuren määrän antioksidantteja. Tämä on hyväksi taistelussa aivojen ikääntymistä ja muita rappeuttavia sairauksia vastaan, toteaa tutkija Jean Mayer, joka työskentelee bostonilaisessa Tufts University -yliopistossa.
  • Se luo kaliumin ja natriumin välistä tasapainoa. Raakojen vihannesten syönti on loistava tapa saada elimistöön kaliumia. Tietyt hedelmät ja vihannekset ovat erinomainen tapa karkottaa liiallista natriumia kehosta sekä saavuttaa se tasapaino, joka hyvään terveyteen tarvitaan.
  • Se sopii ihanteellisesti painonpudotuksen tueksi. Yleisesti ottaen ne ihmiset, jotka ovat tottuneet syömään tiettyjä raakatuotteita osana päivittäistä ruokavaliotaan, ovat todenneet raakaravinnon olevan avuksi painonpudotuksessa tai sen hallitsemisessa. Tämä tapa pudottaa painoa on hyvin tehokas, sillä se edistää kylläisyyden tunteen saavuttamista sekä kehon ravitsemista sellaisilla tuotteilla, joissa on vain vähän kaloreita ja rasvoja. Muista kuitenkin, että tällaisen ruokavalion noudattaminen vaatii paljon tahdonvoimaa. Sinun täytyy siis syödä viisi annosta raakoja hedelmiä ja vihanneksia jokaisen päivän aikana, ja tämän lisäksi sinun tulee syödä siemeniä ja ituja. Kun yhdistät nämä kaikki tuotteet muihin ruoka-aineksiin, saat lisäksi tarvitsemaasi proteiinia. Lopulta tuloksena on hyvien terveysvaikutusten lisäksi myös vatsan kaventuminen – tämä kuitenkin vaatii todellista sitoutumista muutokseen syöntitottumuksissasi.

Mitkä ovat parhaat raakaravintotuotteet?

Parsakaali ja vesikrassi

Some figure

Ehkäpä tiedät jo jotakin parsakaalin ja vesikrassin terveellisyydestä. Olemme ottaneet nämä kaksi tuotetta puheeksi jo useamman kerran artikkeleissamme, ja suosittelemme vähintään kahden tai kolmen annoksen syöntiä joka viikko.

Tiesitkö kuitenkaan sitä, että näitä tuotteita tulisi syödä mieluiten raakoina, jotta saisit niistä parhaimmat hyödyt irti? Kun parsakaalia tai vesikrassia käsitellään kuumentamalla, alkavat ne menettää entsyymejä, jotka taistelevat syöpää vastaan sekä parantavat ruoansulatusta.

Jotta voisit nauttia näistä tuotteista raakoina, voit yksinkertaisesti paloitella ne pieniin osiin ja yhdistää ne sitten ituihin ja muihin sopiviin ruokatuotteisiin. Parsakaali ja vesikrassi ovat mahtavia tuotteita terveellisen painon ylläpitämiseksi!

Paprika

Some figure

Tämä rasvaton tuote on erinomainen apu aineenvaihdunnan nopeuttamiseksi. Punainen paprika on aina terveellisempi silloin, kun se syödään raakana. Silloin se auttaa tehokkaasti torjumaan ummetusta, ja paprika on helpommin ruoansulatuksen käsiteltävissä raa’assa muodossaan. Tällöin saat tästä tuotteesta myös enemmän vitamiineja ja antioksidantteja. Lisää siis esimerkiksi salaatteihisi punaista paprikaa vaikkapa viipaloituna.

Sipuli

Some figure

Pidätkö sipuleista? Niistä saa tietysti hyvän lisän monenlaisiin annoksiin, ja sipulin ainutlaatuinen maku on helppo yhdistää hyvin moneen tuotteeseen. Et ehkä kuitenkaan tule ajatelleeksi sipulia paistaessasi, että se menettää jopa 60 % alkuperäisistä mineraaleistaan ja antioksidanteistaan, jos se käsitellään kuumentamalla. Älä siis paista, keitä tai kuumenna sipuleitasi, vaan syö ne raakoina.

Sipulin avulla pystyt nopeuttamaan aineenvaihduntaasi, ja lisäksi hyödyt aineesta nimeltään glukokiniini, joka auttaa alentamaan verensokeritasoa. Se on todella mahtava aine!

Vihreät omenat

Some figure

Jätä väliin kaikki hillot ja epäterveelliset mehut. On todella terveyttä edistävää syödä raakoja vihreitä omenoita aamuisin – etenkin jos syöt samalla niiden kuoretkin. Tämä on mahtava tapa hoitaa kehon hyvinvointia, polttaa enemmän rasvaa sekä päästä lähemmäksi kapeampaa vyötäröä (mikäli sellaista tavoittelet).

Valkosipuli

Some figure

Kun lisäät ruokavalioosi paljon riisiä, saatat ehkä syödä samalla myös enemmän valkosipulia, sillä siitä saa hyvän mausteen myös riisille. Mutta valkosipulia kannattaisi syödä täysin raakana, sillä niin saat siitä irti huomattavan paljon enemmän hyötyjä. Valkosipuli alkaa kuumentamalla valmistettaessa menettää sen sisältämää allisiinia, joka on yhdiste, joka toimii luonnollisena antibioottina ja elimistöä puhdistavana tekijänä. Miksipä et siis aloittaisi aamujasi tästä lähtien lasillisella vettä ja yhdellä valkosipulinkynnellä? Ehdotus saattaa kuulostaa villiltä, mutta se on todella hyvä idea terveytesi kannalta!

On tärkeää syödä paljon hedelmiä ja vihanneksia, tämä on yleistietoa. Mutta nyt tiedät lisäksi sen, että raakaravinnolla on selkeät hyötynsä verrattuna kuumentamalla valmistettuihin ruokiin. Muista siis, että nämä 5 tuotetta kannattaa aina syödä raakoina!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Acrylamide in food and cancer risk. National Cancer Institute website. http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/risk/acrylamide-in-food. Updated July 29, 2008.
  • H. Raw Food Studies – Hippocrates Health Institute [Internet]. Hippocrates Health Institute. 2018. https://hippocratesinst.org/raw-food-studies
  • “The effect of Heat Treatment on the Nutritive Value of Milk for the Young Calf: The Effect of Ultra-High Temperature Treatment and of Pasteurization”, British Medical Journal (Vol. 14, No. 10), 1960

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.